ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Цього року збільшено набір першокурсників до Національної академії сухопутних військ

Вишкіл Новини Освіта та наука
Прочитаєте за: 6 хв. 30 Січня 2020, 14:52

У Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного навчається декілька тисяч курсантів за 10-ма спеціалізаціями, які в майбутньому поповнять офіцерський корпус ЗСУ. Час біжить швидко, і на порозі вже нова вступна кампанія 2020 року. Які її особливості, що потрібно знати майбутнім абітурієнтам, які категорії громадян мають пільги під час вступу? Про це та багато іншого розповіли заступник начальника Академії з навчальної роботи, кандидат військових наук полковник Олексій Красюк та відповідальний секретар приймальної комісії навчального закладу капітан Андрій Баган. Одразу зазначу: мова піде про молодь, яка мріє про офіцерські погони та здобуття вищої освіти. Отож…

Районні військкомати вже приймають від цивільної молоді документи на вступ

Уже з січня особи з-поміж цивільної молоді, які вирішили вступати до вищих військових навчальних закладів, можуть подавати відповідні документи до своїх районних військкоматів. Тож, хто думає, що час на розкачку ще є, таки треба поспішати, адже він летить дуже швидко.

– Насамперед, хто ж має право вступати до Академії для здобуття ступеня бакалавра з присвоєнням офіцерського військового звання? Як встановлено правилами прийому, це особи з-поміж цивільної молоді та ліцеїсти віком від 17 до 30 років, які здобули повну загальну середню освіту. Зокрема, ті хлопці й дівчата, яким 17 років виповнюється в рік зарахування на навчання. І друга категорія осіб – це військовослужбовці, резервісти та військовозобов’язані, які теж мають повну середню освіту, але не мають військових звань офіцерського складу, у разі зарахування їх на перший та наступні курси навчання, – розповів заступник начальника Академії з навчальної роботи полковник Олексій Красюк.

Як зазначив офіцер, видовий навчальний заклад здійснює підготовку військових фахівців за такими освітньо-кваліфікаційними рівнями і напрямами: молодший спеціаліст, бакалавр та магістр командного, інженерного та гуманітарного фаху для механізованих, танкових, інженерних, ракетних військ і артилерії, артилерійської розвідки, а також фахівців з морально-психологічного забезпечення та музичного мистецтва. 

Щодо відмінностей для вступників, як ми кажемо, з військ та цивільної молоді, то вони є як у термінах подачі документів, так і самої процедури вступу. Зокрема, кандидати з цивільної молоді свою особову справу і заяву мають право подати до РВК за місцем реєстрації до 1 червня. Особи з числа рядового, сержантського і старшинського складу військової служби за контрактом та строкової військової служби подають відповідний рапорт за підпорядкованістю у період з 1 лютого до 1 квітня.

Строковиків готують до вступних іспитів упродовж 25-денного збору

Найсуттєвішою відмінністю у вступі між цивільною молоддю і військовослужбовцями є та, що перші беруть участь у конкурсі за результатами сертифікатів ЗНО, другі – переважно за результатами вступних іспитів з конкурсних предметів, які проводять у стінах Академії. До речі, правом на складання вступних іспитів, окрім військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань, користуються також: випускники військових ліцеїв та ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою (і закладів прирівняних до них), які закінчили навчання в рік вступу; студенти закладів вищої освіти, які виявили бажання в подальшому проходити військову за контрактом на посадах осіб офіцерського складу; діти-сироти; учасники бойових дій; особи, визнані постраждалими учасниками Революції Гідності; громадяни України, які у рік вступу здобули повну загальну середню освіту за кордоном.

До речі, щоб строковики могли підготуватися до іспитів, вони завчасно (до 11 червня) прибувають до Академії, і тут з ними проводять 25-денні навчальні збори.

Той, хто планує вступати до Академії з цивільної молоді, вже зараз повинен розуміти, на які предмети слід налягати, аби отримати найвищі бали із ЗНО. Звісно, кожна спеціальність має свій перелік конкурсних предметів, але обов’язковими є українська мова та література, більшість обирають «історію України», і дуже часто «математику», «іноземну мову», «географію» й «фізику». З конкретним переліком предметів можна ознайомитись на сайті Академії. 

Всі вступники обов’язково проходять психологічне обстеження, оцінку рівня фізичної підготовленості та медичний огляд.

Про курси лідерства, набір дівчат і конкурс…

У 2018 році в Національній академії запроваджено набір на «Курси лідерства». Це пілотний проєкт, який передбачає вступ для людей, які вже здобули вищу освіту в цивільних закладах, але хочуть пов’язати долю з військом і стати офіцерами.

– Саме для них передбачено навчання впродовж лише року! Перший набір здійснювали лише за двома спеціалізаціями: «управління діями підрозділів механізованих військ» та «управління діями підрозділів артилерії». Торік ми сюди ще включили спеціалізацію «управління діями підрозділів танкових військ». Фактично – це найзатребуваніші фахівці, яких бракує у військах. У 2019-му за цією програмою набрали 75 осіб. Підкреслю, що вони одразу підписують відповідний контракт і отримують грошове забезпечення військовослужбовця контрактної служби. І цього року теж плануємо набір на ці курси. Це хороший шанс для людей, які мріють про офіцерські погони, але свого часу зробили вибір не на користь військового вишу, – зауважив полковник Олексій Красюк.

Завжди охоче вступають до Академії дівчата. Торік взагалі був, що називається, фурор, адже жінкам дозволили вступати на всі фахи, зокрема бойові. Зрештою, першокурсницями стали 58 дівчат. Більшість із них обрали спеціалізацію «морально-психологічне забезпечення у підрозділах, на кораблях». Утім, п’ять пішли на артилерійську розвідку, по дві в піхоту, наземну артилерію й інженери. Одна дівчина опановує спеціалізацію «озброєння та техніка інженерних військ».

Якщо говорити про торішню вступну кампанію, то загальний конкурс становив 2,9 особи на місце. Найбільше охочих стати військовими культурологами – тут конкурс був 7,1 особи на місце. Трохи менше 4,3 і 4,1 – подали заяви, аби стати фахівцями відповідно з морально-психологічного забезпечення військ і систем та пристроїв ракетних комплексів.

– Цього року плануємо збільшити набір на перший курс майбутніх офіцерів. Водночас набір на деякі спеціальності зменшено – це, зокрема, стосується спеціалізації «військова культурологія», а на деякі суттєво збільшимо – передусім йдеться про підготовку командирів підрозділів артилерії, механізованих військ, інженерів та фахівців з МПЗ, – розповів заступник начальника Академії з навчальної роботи полковник Олексій Красюк.

Право на першочергове зарахування до Академії мають: діти, один з батьків яких загинув (пропав безвісти) в районі проведення АТО/ООС; діти осіб, визнаних постраждалими учасниками Революції Гідності; діти з багатодітних сімей; особи, які є внутрішньо переміщеними особами та інші.

Курсанти обовязково отримуватимуть стипендію, а дівчата проживатимуть в окремих гуртожитках

Щоб з’ясувати ці і багато інших питань, майбутні абітурієнти та їхні батьки можуть звертатися до приймальної комісії Академії, яка вже працює в штатному режимі. За словами її відповідального секретаря капітана Андрія Багана, люди активно цікавляться правилами прийому й різними моментами подальшого перебування в стінах Академії.

Офіцер склав рейтинг з десяти найпоширеніших запитань, які найчастіше ставлять на тому кінці слухавки, і, гадаю, відповіді на них будуть корисними як для майбутніх абітурієнтів, так і для широкого загалу читачів.

Зрозуміло, що питань щодо вступної кампанії – 2020 виникає  значно більше. На них готові відповісти в Академії і створеній приймальній комісії, варто лише звернутися за адресою: 79012, м. Львів, вул. Героїв Майдану, 32. Або за телефонами приймальної комісії Національної академії сухопутних військ: (032) 258-43-54 та 099-421-80-54. Відповідальний секретар приймальної комісії капітан Баган Андрій Володимирович.    

Фото з архіву Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного за 2019 рік

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Санітарний інструктор, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Інженер автомобільної та бронетанкової служби, діловод

від 10000 до 15000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Бойовий медик

від 20000 до 20000 грн

Біла Церква

Військова частина А7298

номер обслуги зенітного артилерійського відділення

від 20000 до 120000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Офіцер служби захисту інформації в автоматизованих системах

від 28000 до 50000 грн

Одеса

Військова частина А2238

Швець

від 20000 до 25000 грн

Васильків

Військова частина А1789