ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Підсумки тижня ОВТ: безпілотний імітатор Су-57 і J-20, новий навчально-тренувальний літак ВПС США та британський танк для дій у міських умовах

Лонгрід
Прочитаєте за: 10 хв. 24 Січня 2020, 17:26

Для всіх, хто цікавиться новинами озброєння та військової техніки іноземного виробництва, АрміяInform подає огляд найважливіших новин у галузі. Читайте також про оновлені німецькі БМП, американський транспортний конвертоплан та інше.

Перші льотні випробування американського «ройового» БПЛА X-61А Gremlin

Американська компанія Dynetics повідомила, що в кінці листопада 2019-го проведено перші льотні випробування дослідного зразка експериментального літального апарату повітряного базування X-61А Gremlins Air Vehicle, створюваного Dynetics спільно з Агентством перспективних досліджень Міноборони США Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).

Льотні випробування на полігоні поблизу Солт-Лейк-Сіті (штат Юта) включали тест-політ дослідного зразка з запуском із літака-носія Lockheed C-130A Hercules, керований політ та перемикання між повітряним і наземним пунктами управління. Але після закінчення польоту тривалістю 1 година 41 хвилина прототип втратили через несправність парашутної посадкової системи. Наразі виготовлено ще чотири дослідних льотних зразки Х-61А, випробування яких мають розпочатись ближчим часом, коли випробують груповий повітряний запуск і політ та прийом апаратів назад на борт літака-носія.

БПЛА Х-61А – експериментальний апарат для відпрацювання концепції недорогих «ройових» БПЛА повітряного базування, призначених для групового повітряного старту і прийому в повітрі назад на борт літака-носія. Як основний носій розглядають військово-транспортні літаки сімейства Lockheed C-130 Hercules та великі БПЛА, зокрема сімейства Predator / Reaper.

Gremlins може розвивати швидкість до 0,8 М, тривалість польоту має сягати 3 годин, а дальність – 926 км залежно від ваги корисного навантаження, яке буде максимальним до 150 фунтів (близько 68 кг). Ресурс БПЛА розрахований на 20 польотів.

Планується, що Gremlins виконуватимуть широке коло завдань, зокрема бойових, у взаємодії один з одним як автономно, так і керовано з борту носія чи з наземної станції. Літак С-130 буде здатен нести до 20 БПЛА, і всі можна застосовувати в одному «рої» водночас.

Німеччина оновлює Marder

Міністерство оборони ФРН і концерн Rheinmetall підписали угоду з продовження терміну служби БМП Marder 1A5 упродовж 2020–2023 років.

Оновлена БМП отримає нову силову установку та низку інших систем. На Marder 1A5 встановлять потужніший двигун на 750 кінських сил замість 600, який використовують нині. Замовлення передбачає постачання 78 комплектів для заміни силової установки та інструментів і різноманітного обладнання. У контракті йдеться про заміну силових установок на 71 БМП Marder 1A5, решту використають для ремонтного фонду або заміни двигунів. Вартість угоди становить 110 млн євро.

Новий танк Challenger 2 для дій у міських умовах

У Великобританії випробували доопрацьований зразок основного британського танка Challenger 2, модифікованого для дій у міських умовах, позначеного як Streetfighter II.

Випробування нового зразка Challenger 2 Streetfighter II тривають з 2018 року. Танк розроблено силами Королівського танкового корпусу за участю дослідницького центру Міноборони Великобританії. Особливість модифікованого Challenger 2 – «прозора» броня IronVision ізраїльської компанії Elbit Systems. Це система кругового огляду за допомогою камер на корпусі танка, що передають зображення в реальному часі на шоломні індикатори членів екіпажу.

Система IronVision встановлена на Challenger 2 Streetfighter II замість раніше змонтованої на вежі пускової установки протитанкового ракетного комплексу. Також танк оснащений новою системою зв’язку, доробленими зовнішніми відсіками розміщення майна і бульдозерним відвалом. На башті встановлені 12,7-мм кулемет М2 у дистанційно керованому бойовому модулі (на додаток до штатного 7,62-мм кулемета на турелі) та 60-мм міномет.

Безпілотний імітатор Су-57 і J-20

Каліфорнійська компанія Sierra Technical Services, Inc. повідомила про початок наземних випробувань першого дослідного зразка-демонстратора малопомітного безпілотного літального апарату 5th Generation Aerial Target (5GAT). Він розроблений STS за контрактом Міноборони США на створення і льотні випробування демонстратора недорогої багаторазової безпілотної повітряної мішені, що імітує іноземні малопомітні винищувачі п’ятого покоління – насамперед російський Су-57 та китайський J-20.

Політ прототипу-демонстратора заплановано на перший квартал 2020 року. Контракт передбачає виготовлення двох льотних прототипів.

ВПС США розглядають 5GAT як один із варіантів програми перспективних повітряних мішеней Next Generation Aerial Target (NGAT). Однак STS має намір запропонувати свій БПЛА і як недорогий бойовий безпілотник для спільних дій з пілотованими винищувачами у межах концепції так званого «вірного веденого», відпрацьованого нині у ВВС США. STS заявляє, що її апарат буде набагато дешевше основного нинішнього претендента на цю роль – БПЛА Kratos XQ-58A Valkyrie.

Особливість конструкції 5GAT – широке використання деталей, вузлів і систем зі списаних літаків або запланованих на списання ближчим часом – передусім Northtrop T-38 і F-5, а також Boeing F/A-18А/В. Апарат оснащений двома двигунами General Electric J85, взятими з літака Т-38, що забезпечують безпілотнику надзвукову швидкість.

Злітна маса 5GAT понад 4,4 тонн, довжина 12,2 м, розмах крила 7,3 м. Розрахункова висота польоту до 45 тисяч футів (13,8 км), тривалість польоту 1,5 години на швидкості близько 0,95М. Діапазон перевантажень при маневруванні заявлений у +7.5 /-2. Зліт і посадка аеродромні. Апарат здатен нести озброєння або спеціальне обладнання на зовнішніх підвісках.

Перший морський транспортний конвертоплан CMV-22B Osprey

Новий конвертоплан CMV-22B розроблений Bell і Boeing на базі V-22 Osprey для заміни застарілих палубних транспортних літаків виконав перший політ. Його льотні випробування тривають на аеродромі заводу Bell у Техасі. Американський флот замовив поставку 39 транспортних конвертопланів.

Нині на авіаносцях ВМС США, що перебувають у морі, для доставки ПММ, запчастин і провізії використовують транспортні літаки C-2A Greyhound. Транспортник розрахований на перевезення до 26 пасажирів або вантажів масою до 4,5 тонни. C-2A здатен виконувати польоти на швидкості 465 км/год на відстань до 2,4 тисячі кілометрів. На озброєння ВМС США С-2А надійшли у 1965 році.

Новий конвертоплан отримав паливні баки збільшеного об’єму, розташовані з боків фюзеляжу, що збільшить дальність польоту до 1,85 тисячі км. Крім того, вантажний відсік змінено під розміщення двигуна винищувача F-35C Lightning II. У вантажному ж відсіку C-2A ця силова установка не вміщається, що і стало однією з причин розробки CMV-22B.

Є плани ВМС США транспортники С-2A списувати у 2026–2028 роках. Перші серійні конвертоплани CMV-22B мають надійти на флот 2021-го.

Випробування експериментального зразка БПЛА «Альтіус-У» завершено

Уральський завод цивільної авіації завершив випробування експериментального зразка перспективного БПЛА «Альтіус-У». Апарат оснащений супутниковим каналом обміну даними і управління. Перший його політ у версії «Альтіус-У» відбувся торік у серпні.

«Альтіус-У» – остаточний варіант безпілотника, створеного в результаті розробок і випробувань низки прототипів у межах проєкту «Альтаір». Цей безпілотний комплекс здатний виконувати весь спектр розвідувальних завдань із застосуванням оптичних, радіотехнічних та радіолокаційних засобів і перебувати в повітрі понад добу.

БПЛА має розмах крил 28,5 м, довжину 11,6 м, злітну вагу до 6 тонн. Висота польоту становить 12 тисяч метрів, а дальність – до 10 тисяч км. Безпілотником можна управляти через супутник.

Фінські ВМС отримали перший модернізований ракетний катер класу «Hamina»

Ракетний катер класу «Hamina» FNS Tornio (81) пройшов капремонт і модернізацію на підприємстві компанії Patria. Інші три катери цього типу мають пройти модернізацію до кінця 2021 року. Чотири ракетних катери класу «Хаміна» становлять бойове ядро ВМС Фінляндії. Вони дислоковані на військово-морській базі в Упінніемі, й після модернізації мають прослужити до 2030-х.

Корпус судна виготовлено з алюмінію, а надбудови – з посиленого композитного вуглецевого волокна. Форму судна розроблено спеціально для зниження радіолокаційної помітності. Металеві деталі вкриті абсорбуючим матеріалом.

У процесі оновлення катери отримають засоби боротьби з субмаринами й нові можливості для оборони. Зокрема на борту розмістять торпедні установки Torpedsystem 47 розробки шведської Saab Dynamics, 40-мм корабельні артилерійські установки Bofors-40 Mk.4 від BAE Systems, пускові установки для протикорабельних ракет Gabriel Mk.5 ізраїльської компанії IAI, а також:

– керований бойовий модуль Saab Trackfire з 12,7-мм кулеметом;

– систему бойового управління Saab 9LV;

– буксовану та підкільову гідроакустичну станцію Kongsberg ST2400;

– оновлені РЛС управління вогнем Saab Ceros 200 з оптико-електронною системою та РЛС виявлення і цілевказання TRS-3D (максимальна дальність виявлення повітряних цілей 90 км).

Saab почав виробництво нового навчально-тренувального літака для ВПС США

Шведська Saab оголосила про початок виробництва секцій нового надзвукового навчально-тренувального літака T-7A Red Hawk, розробленого спільно з Boeing для ВПС США. Saab відповідає за розробку і виробництво частин фюзеляжу літака, які потім пройдуть остаточну збірку на заводі Boeing в Сент-Луїсі, штат Міссурі. Роботи з виготовлення компонентів літака ще тривають у Швеції, однак у майбутньому виробництво Saab для T-7A перенесуть на новий завод компанії у США у Вест-Лафайетт, штат Індіана.

У вересні 2018-го «Боїнг» виграв контракт на $9,2 млрд на поставку ВПС США 351 літака Т-7А, 46 тренажерів і наземного обладнання для заміни навчальних літаків Northrop T-38C Talons, введених у експлуатацію в 1961-му, і можливості якого не відповідають вимогам навчання пілотів, яким доведеться літати на винищувачах п’ятого покоління.

T-7A Red Hawk – нова вдосконалена система навчання пілотів ВПС США, яка готуватиме льотчиків наступного покоління впродовж десятиліть. Навчання проходитиме у два етапи – спочатку пілоти пройдуть тестування на наземному тренажері, а потім пересядуть за штурвал навчального апарату.

Скористайтесь можливістю відчути себе у кабіні літака T-7A, подивившись це 3600 відео в польоті.

Американський корабель прибережної зони отримає лазерну гармату

Американські військові продовжують впроваджувати лазерну зброю на серійні зразки. Так, у 2020-му бойову лазерну установку має отримати прибережний бойовий корабель USS Little Rock. Вона дозволить вражати невеликі кораблі, безпілотники й літаки.

Керівництво ВМФ США видало контракт на установку 150-кіловатного лазера компанії General Dynamics. Нова зброя посилить обороноздатність 4-го флоту ВМС США, в який входить корабель LCS-9 USS Little Rock, який стане четвертим кораблем, оснащеним лазерною зброєю. Ще у 2014 році 30-кіловатний лазер Kratos Defence AN/SEQ-3 в експериментальному порядку установили на плавучу морську базу USS Ponce. Потім ракетний есмінець USS Dewey отримав 60-кіловатну установку. Судячи з усього, Little Rock отримає установку, схожу на 150-кіловатний лазер десантного корабля USS Portland, створену за програмою Solid-State Laser-Technology Maturation system.

Установка дозволяє військовим заощаджувати, адже один «постріл» лазерним променем набагато дешевший порівняно з використанням зенітних ракет проти безпілотників і малогабаритних катерів. Друга перевага – «боєзапас», обмежений тільки потужністю енергоустановки корабля.

Прибережний бойовий корабель Little Rock створили інженери компанії Lockheed Martin. Екіпаж судна водотоннажністю 2839 тонн налічує 50 осіб. Призначення корабля – спецоперації, транспортування вантажів масою до 700 тонн, захист від мін і субмарин супротивника. Для цього корабель оснащено 57-мм артустановкою Mk.110, чотирма 12,7-мм кулеметами M2 та ЗРК Mk.31.

Індонезія випробувала першу вітчизняну субмарину

Індонезія увійшла до списку країн, здатних будувати субмарини.

Підводний човен KRI Alugoro (405) типу Nagapasa пройшов тестування зануренням. Випробування, які завершилися днями на глибині до 250 метрів, назвали успішними. За кілька місяців очікується передача підводного човна до складу ВМС Індонезії. Церемонія спуску на воду KRI Alugoro (405) відбулась у квітні минулого року.

У грудні 2011-го у межах контракту на суму $1,07 мільярда між Індонезією і Південною Кореєю замовлено три субмарини. Дві збудовані у Південній Кореї, а третю – на індонезійській верфі PT PAL. Alugoro став першим підводним човном, зібраним і запущеним в Індонезії.

Човни класу Nagapasa мають водотоннажність 1400 тонн і довжину 61 метр. Можуть розвивати швидкість під водою в 21 вузол. Екіпаж субмарини – 40 осіб.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Війська росії з авіації вдарили по Сумщині, поранено людину

Війська росії з авіації вдарили по Сумщині, поранено людину

Сьогодні російська армія завдала авіаудару по цивільній інфраструктурі Ямпільської громади на Сумщині, поранено чоловіка.

В межах Коаліції дронів: Латвія відправить першу партію безпілотників для України

В межах Коаліції дронів: Латвія відправить першу партію безпілотників для України

Уряд Латвії ухвалив рішення про постачання в Україну першої партії безпілотників у межах Коаліції дронів, створеної для підтримки ЗСУ.

Україна та Іспанія провели переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Іспанія провели переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела черговий раунд переговорів з Іспанією щодо укладення двосторонньої безпекової угоди на виконання Спільної декларації G7 про підтримку нашої країни.

З Донеччини вдалося евакуювати ще 49 жителів

З Донеччини вдалося евакуювати ще 49 жителів

З Донецької області евакуйовано ще 49 осіб, серед них — 15 дітей та п'ятеро осіб з інвалідністю.

На розгляд РНБО готують питання щодо загроз безпеці Україні через онлайн-казино

На розгляд РНБО готують питання щодо загроз безпеці Україні через онлайн-казино

РНБО розгляне питання щодо загроз безпеці держави, українського суспільства через поширення онлайн-казино та неконтрольованість цієї сфери.

Наші дронщики знищили 2 гармати МТ-12 «Рапіра» та бліндаж окупантів

Наші дронщики знищили 2 гармати МТ-12 «Рапіра» та бліндаж окупантів

У приціл сталевих прикордонників потрапили дві російські гармати, бліндаж та жива сила ворога.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій (служба в ЗСУ за контрактом)

від 30000 до 100000 грн

Іванівка, Одеська обл.

2-й відділ Березівського РТЦК та СП

Інструктор з тактичної підготовки

від 24000 до 49550 грн

Харків, Харківська область

Військова служба за контрактом: Обери свою майбутню професію!

від 23000 до 130000 грн

Корюківка, Чернігівська область

Стрілець

від 20000 до 20000 грн

Біла Церква

Військова частина А7298

Радіотелефоніст-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Суми

Косівський РТЦК та СП

Пиляр, військовослужбовець

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039