ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Підсумки тижня ОВТ: найбільший у світі есмінець, індійський палубний винищувач і турецькі ракети «повітря-повітря»

Лонгрід
Прочитаєте за: 9 хв. 17 Січня 2020, 14:25

Для всіх, хто цікавиться новинками озброєння та військової техніки іноземного виробництва, АрміяInform подає огляд найважливіших новин у галузі. Читайте також про сучасні патрульні катери ВМС США, нові замовлення F-35 тощо.

 Китайський БПЛА Pterodactyl II апробує нові системи озброєння

У пустелі Гобі на китайському ударному безпілотному літальному апараті Wing Loong II (Pterodactyl II), розробленому компанією Chengdu Aircraft Industry Group у Ченду, випробували нові системи озброєння. Друга модифікація безпілотника вирізняється збільшеними розмірами — довжиною фюзеляжу (11 проти 9,05 м), висотою (4,1 проти 2,7 м), злітною масою (4200 проти 1100 кг), розмахом крил (20,5 проти 14 м), максимальною висотою польоту (9 000 проти 5 000 м), та його тривалістю (32 проти 20 годин) і максимальною швидкістю (340 проти 280 км/год).

Індійський винищувач Tejas уперше злетів з авіаносця

Прототип палубного варіанта індійського національного легкого винищувача Tejas виконав першу посадку на польотну палубу та зліт із трампліна авіаносця Vikramaditya ВМС Індії (колишній важкий авіаносний крейсер «Адмірал флоту Радянського Союзу Горшков») в Аравійському морі. Тож Індія номінально доєдналася до клубу країн, національне авіабудування яких здатне створювати літаки палубної авіації.

Перша демонстрація палубної версії Tejas відбулася 2010-го в індійському Бангалорі на підприємстві компанії Hindustan Aeronautics (HAL). Очікувалося, що палубну версію Tejas приймуть на озброєння у 2015 році. У 2016-му, за результатами перших льотних випробувань двох прототипів Naval Tejas, керівництво ВМС Індії вирішило відмовитися від подальшого розвитку цієї програми, визнавши, що літак не відповідає вимогам індійського флоту і непридатний для польотів з авіаносців із трампліна стартом. Але торік випробування продовжилися.

До програми корабельних випробувань літак проходив такі іспити на авіабазі INS Hansa, де є спеціальний наземний комплекс тренувань льотчиків палубної авіації (аналог відомого радянського комплексу НИТКА, що функціонує в Саках у Криму).

Легкий винищувач Tejas здатний розвивати швидкість до 1,9 тисячі кілометрів на годину, з дальністю польоту близько 2 тисяч кілометрів. Озброєний 23-міліметровою гарматою, має вісім точок підвіски ракетного озброєння та корегованих і вільноспадних бомб.

Наразі як основний літак палубної авіації Індія використовує МіГ-29К.

США готують до виробництва новий катер для ВМС

Кораблебудівна компанія Metal Shark і ВМС США наблизилися до завершення експлуатаційних випробувань і оцінювання нового патрульного катера для ВМС. Після завершення випробувань Metal Shark’s 40 Defiant готується почати повномасштабне виробництво на своєму заводі у штаті Луїзіана. Спочатку планують поставляти один готовий катер щомісяця. Вже підписано угоду на виробництво 11 корпусів таких катерів прибережної зони Metal Shark’s 40 Defiant з опціоном на 50 одиниць. Нові катери поступово замінять судна довжиною 25 (7,6 метра) і 34 фути (10,3 метра). Потенційний обсяг замовлення від ВМС США — 160 одиниць.

Metal Shark’s 40 Defiant вражає можливостями та кількістю зброї. Катери можуть розвивати швидкість до 40 вузлів, крім того, оснащені системами балістичного захисту від ворожого вогню. Броньована рубка з клімат-контролем пристосована для розміщення екіпажу з п’яти осіб.

Серед озброєння розглядають розміщення керованих бойових модулів MK 49/MK 50, що вже використовують на патрульних катерах Mark VI. Також на борту встановлять кулемети калібром 12,7-мм системи Browning.

 У Китаї ввели у стрій перший есмінець нового покоління

12 січня на головній військово-морській базі Північного флоту ВМС НВАК у Циндао врочисто ввели до складу китайського військово-морського флоту перший ракетний есмінець проєкту 055 Nanchang («Наньчан», бортовий номер 101). Це найбільші у світі надводні бойові кораблі такого класу після американського стелс-есмінця DDG-1000 Zumwalt. Їхня оціночна повна водотоннажність — близько 13 тисяч тонн і довжина — 183 метрів.

Основне озброєння корабля: дві універсальні вертикальні пускові установки на 112 пускових — 64 попереду і 48 на кормі. Очікується, що тип 055 нестиме ракети HHQ-9 «поверхня-повітря» з радіусом дії до 200 км, протикорабельні крилаті ракети YJ-18, крилаті ракети CJ-10 та протичовнові ракети YU-8A. Також есмінці озброєні автоматичною 130-мм артустановкою H/PJ-38, чотирма 30-мм зенітними арткомплексами H/PJ-11, зенітно-ракетними комплексами HQ-10 близької дії і торпедами.

Есмінці цього проєкту — перші кораблі, що отримали газові турбіни власного виробництва, прототипом для створення яких стали українські зразки. Загалом КНР планує збудувати 8 есмінців типу 055. Нині один у строю і три будують.

Також 12 січня на військово-морській базі Східного флоту ВМС НВАК в Чжоушані пройшла церемонія введення до складу китайського військово-морського флоту першого модернізованого есмінця проєкту 052 DG Zibo («Цзибо», бортовий номер 156). Двома днями раніше на військово-морській базі в Гуанчжоу ввели до складу Південного флоту ВМС НВАК два корвети проєкту 056А (бортові номери 620 та 621).

Тож усього за 2 дні ВМС НВАК поповнилися двома есмінцями та двома корветами.

Бундесвер замовив 1000 вантажівок Rheinmetall

Німецька армія замовила в одного з найбільших виробників військової техніки й озброєння Rheinmetall тисячу військових вантажівок за 382 млн євро. Зокрема 675 вантажопідйомністю 5 тонн, решту 325 — з 15-тонним корисним навантаженням.

Це вже третє замовлення у рамках контракту від 2017-го, що діє впродовж семи років на 2271 транспортний засіб з сімейства HX (High mobility truck system). Вантажівки вже починають збирати на заводі Rheinmetall MAN Military Vehicles GmbH у Відні. Постачання планують завершити до кінця року.

Перше замовлення було на 558 вантажних авто. Наступне — на 252 вантажівки, відбулося торік у травні, та 60 — в листопаді 2019-го.

Сінгапур купує F-35, Греція стає в чергу

Сінгапур купує у США до 12 літаків F-35B STOVL з укороченим зльотом і вертикальною посадкою за схемою — 4 літаки з можливістю придбання додаткових восьми. У поставку входять запасні двигуни, логістичні послуги, інтеграція програмного забезпечення, запчастини, допоміжне обладнання, інструменти та обладнання для випробувань, технічна документація, тренування персоналу, доставка й інші пов’язані елементи логістичного забезпечення.

Греція задля досягнення «переваги в повітрі над Туреччиною» хоче придбати 24 літаки F-35A Lightning II з потрібною інфраструктурою за $ 3 млрд. Враховуючи, що переговори потребують багато часу, придбання F-35 розпочнеться не раніше 2024 року.

Крім того, країна має намір у найкоротші терміни розпочати модернізувати наявні 84 винищувачі F-16C/D до версії V (Viper). Роботи за планом закінчать за сім-вісім років.

Росія витратить понад мільярд на розробку модернізованого Ан-124-100М

Торік «Ільюшин» уклав 15 контрактів на виконання складових частин дослідно-конструкторських робіт (ДКР) для створення модернізованого військово-транспортного літака Ан-124-100М. Вартість розробки технічного проєкту такої модернізації перевищить 1 млрд рублів. Основний контракт вартістю близько 830 млн рублів «Ільюшин» уклав із «Експериментальним машинобудівним заводом (ЕМЗ) імені Мясищева». Виконання проєктних робіт заплановане на кінець 2020 року.

У технічному завданні зазначено, що льотно-технічні характеристики модернізованого Ан-124, швидкість і висота польоту та геометричні розміри літака залишаться колишніми. Однак термін служби «Руслана» після апгрейду збільшать до 50–60 років. При цьому він отримає нове бортове радіоелектронне обладнання (БРЕО), включно з прицільно-навігаційним пілотажним комплексом, бортовим комплексом зв’язку та бортовою інформаційною системою. Крім того, модернізації підлягають десантно-транспортне обладнання, система електропостачання, світлотехнічне, кисневе, побутове обладнання та робочі місця членів екіпажу.

Додатково на літаку планують установити бортовий комплекс оборони, призначений «для індивідуального захисту літака від ураження ПЗРК». Також планують знизити помітність літака: оптичну, радіолокаційну, лазерну, акустичну та радіопомітність. На Ан-124 замінять 29 українських найменувань агрегатів і ще три з країн НАТО і ЄС. Проте двигун модернізованого Ан-124 має лишитися колишній — український Д-18Т.

КБ «Антонов», яке розробило Ан-124 «Руслан», неодноразово наполягало, що тільки воно є власником авторських прав на цей літак і всієї техдокументації. У компанії вважають: російська сторона має відмовитися від використання марки «Ан» і дати модернізованому літаку іншу назву.

 США закуповують 50 нових С-130J Super Hercules

Міноборони США вирішило закупити нові військово-транспортні літаки C-130J Super Hercules. Відповідно до укладеної угоди між Пентагоном і Lockheed Martin, компанія зобов’язується поставити армії США з 2021-го по 2025 рік 50 літаків C-130J Super Hercules на загальну суму понад $ 3 млрд.

24 літаки HC-130J і MC-130J (пошуково-рятувальний та патрульний літак і літак постачання для ССО) передадуть ВВС, 20 KC-130J (літак-заправник) — корпусу морської піхоти, шість HC-130J (морський патрульний та пошуково-рятувальний літак) — береговій охороні США.

C-130J Super Hercules — остання версія відомого військово-транспортного літака, створеного у середині 1950-х. Від попередніх модифікацій «Супер Геркулес» відрізняється використанням двигунів підвищеної економічності, радаром нового покоління та кабіною, обладнаною багатофункціональними індикаторами. Перший літак такого типу ВВС США отримали у березні 2007-го.

Туреччина освоїла виробництво ракет класу «повітря-повітря»

 

У межах імпортозаміщення американського озброєння Туреччина успішно випробувала ракети класу «повітря-повітря» Gökdoğan («Сапсан»). Її розробляють як єдиний проєкт з ракетою Bozdoğan («Кречет»). Обидва боєприпаси створюють для озброєння винищувачів F-16 і заміни американських ракет AMRAAM і Sidewinder.

Gökdoğan — ракета ближнього бою з інфрачервоною головкою самонаведення (ГСН). Bozdoğan належить до класу ракет середньої дальності та оснащена радіолокаційною ГСН. Уже цього року роботи по перших ракетах класу «повітря-повітря» мають завершити, після чого налагодять їхнє серійне виробництво.

Польська армія отримала перші авіадесантовані машини

6-та повітрянодесантна бригада польської армії отримала високомобільні транспортні засоби, пристосовані для парашутування. Згідно з контрактом, до 2022-го у польське військо надійде 55 авіадесантованих машин і 105 причепів. Нова авіадесантована машина на базі Toyota Land Cruiser і спеціальний причіп призначені для транспортування озброєння й спорядження після висадки та в пішохідному патрулі, а також для буксирування артилерійських систем вагою до 1000 кг. Саме авто зможе служити платформою для встановлення озброєнь чи виконувати роль евакуаційного транспорту.

Ці машини зможуть перевозити гелікоптери на зовнішній підвісці. Вони також пристосовані для висадки парашутним способом на платформі з літаків С-130 та С-295М.

 Перший політ нового китайського важкого безпілотника з трьома двигунами

16 січня на одному з аеродромів південного заходу КНР виконав перший випробувальний політ важкий БПЛА розробки китайської компанії Tengoen Technology.

Цей апарат є тримоторною версією БПЛА TB-001 Scorpion, збудованого за двофюзеляжною схемою, який компанія Tengoen Technolog уже запустила в серію. Безпілотник спершу проєктували для цивільного застосування (аерофотозйомка, дослідження атмосфери, інспекція трубопроводів, доставка вантажів), але його використання з військовою метою теж можливе.

Розмах крил безпілотника сягає 20 м, довжина — 10 м, висота — 3,3 м. Максимальна злітна вага — 3200 кг, за маси корисного вантажу в півтори тонни. Максимальна «стеля» — 9,5 км, крейсерська швидкість — понад 300 км/год, а тривалість польоту — до 35 годин.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сили оборони показали, як горять російські солдати

Сили оборони показали, як горять російські солдати

Прикордонники на Бахмутському напрямку ліквідували двох окупантів.

Реакція «узкого міра» на «плоский штопор» у виконанні Ту-22М3

Реакція «узкого міра» на «плоский штопор» у виконанні Ту-22М3

Вранці 19 квітня всі українці зраділи новині про перше знищення російського бомбардувальника Ту-22М3 зенітно-ракетними підрозділами Повітряних Сил ЗСУ та Головним управлінням розвідки МОУ.

Глава держави присвоїв звання Героя України головному сержанту Сергію Гвоздю

Глава держави присвоїв звання Героя України головному сержанту Сергію Гвоздю

Президент присвоїв звання Героя України та вручив орден «Золота Зірка» головному сержанту Сергію Гвоздю.

У Миколаєві затримали зрадника, який передавав фсб рф дані про дислокацію оборонних об’єктів

У Миколаєві затримали зрадника, який передавав фсб рф дані про дислокацію оборонних об’єктів

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримав ще один агент фсб, який збирав розвіддані про Сили оборони на Миколаївщині.

Президент відзначив військовослужбовців, які обороняють Часів Яр

Президент відзначив військовослужбовців, які обороняють Часів Яр

Президент України Володимир Зеленський відвідав один із командних пунктів 41-ї окремої механізованої бригади, яка обороняє Часів Яр, та особисто нагородив захисників.

Ракетний удар по Дніпру: кількість постраждалих зросла до 24 осіб, пошукові роботи тривають

Ракетний удар по Дніпру: кількість постраждалих зросла до 24 осіб, пошукові роботи тривають

Унаслідок російської ракетної атаки по Дніпру число постраждалих зросло до 24 людей.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець-санітар

від 20000 до 120000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення

Стрілець-снайпер

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Командир взводу спеціальних робіт, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Львів та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Льотчик-штурман вертольоту екіпажу

від 50000 до 50000 грн

Ужгород

Харківська окрема авіаційна ескадрилья

Медична сестpа-анестезист, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область