ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Річна національна програма дає можливість платникам податків побачити, як реформують сектор безпеки та оборони

Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 10 Січня 2020, 16:50

15 січня в Брюсселі відбудеться засідання Комісії Україна-НАТО на рівні постійних представників держав-членів Альянсу. На засіданні сторони розглянуть реалізацію Річної національної програми Україна-НАТО за 2019 рік та обговорять маршрут пріоритетних реформ на 2020 рік. Що являє собою Річна національна програма і наскільки вона є важливою для України, спеціально для АрміяInform розповів представник Управління міжнародного співробітництва МОУ, начальник відділу співробітництва з міжнародними організаціями Петро Канана.

— Річна національна програма — це інструмент у рамках Плану дій щодо набуття членства в НАТО, який Альянс запровадив у 1999 році для того, щоб держави-партнери, які хочуть стати членами НАТО, мали дороговказ стосовно того, що і як їм робити для досягнення визначеної мети, — зазначив Петро Канана.

На запитання про відсутність наразі в Україні ПДЧ пан Петро відповів:

— Якщо згадати Бухарестський саміт, то 23-й пункт декларації якраз говорить, що Грузія та Україна стануть членами НАТО. Деякі політологи та експерти іноді, на жаль, не до кінця читають офіційні тексти і кажуть українцям, що там було написано, що наша держава може стати членом НАТО. Мені часто доводилося нагадувати їм офіційний текст, в якому чітко зазначено не may become (може стати), а Georgia and Ukraine will become (Грузія та Україна стануть).

Також представник Міноборони нагадав, що у 2006 році Україна отримала «Інтенсифікований діалог», який надають державам, які вже використовують Річні національні програми як майбутні держави-члени.

— У 2006 році ми вже працювали у форматі РНП, а 2008 року після Бухарестського саміту глави держав-членів НАТО офіційно доручили тодішнім міністрам закордонних справ оцінити прогрес України з можливістю офіційно надати змогу використання РНП як інструменту для проведення реформ, — сказав Петро Канана.

Це було у Декларації до Хартії, в якій зазначено, що Україна може використовувати РНП для проведення реформ у державі.

Уряд схвалює РНП, затверджує своїм указом Президент, а наприкінці року відбувається звітування про виконання цієї програми. Торік у жовтні експерти НАТО разом з українськими експертами провели попереднє оцінювання РНП-2019, а потім розіслали його результати державам-членам Альянсу, оскільки вони мають дати свою точку зору стосовно виконання Україною РНП-2019.

Загалом Річна національна програма є одним із заходів, які необхідні для забезпечення ефективної, цілеспрямованої та системної підготовки України до членства в НАТО.

Нагадаємо, що понад 300 українських держслужбовців готують Річну національну програму під егідою Комісії Україна-НАТО (РНП) на 2020 рік за методикою Results-Based Management. Таку методику офіційно використовують в урядах Канади, Великої Британії та інших державах Північноатлантичного альянсу. Процес формування РНП-2020 розпочався ще торік під загальною координацією Секретаріату Кабінетів міністрів.

— Процес створення РНП-2020 уже майже завершений, єдине — потрібно буде внести корективи, які будуть доведені до урядової делегації на засіданні Комісії Україна-НАТО на рівні постійних представників. І після цього її схвалить уряд і подасть на підпис Президентові України, — зазначив Петро Канана.

Узагалі вся РНП дає можливість платникам податків побачити, як реформують сектор безпеки та оборони. В першому розділі є всі політичні та економічні питання (також є питання демократичного цивільного контролю над сектором безпеки та оборони, боротьба з корупцією, участь України в операціях з підтримання миру та безпеки, захист довкілля). В другому розділі РНП-2020 є питання оборони та військової сфери. 3-й розділ стосується ресурсів, які держава виділяє на забезпечення реформ у секторі безпеки та оборони, 4-й розділ — інформаційна безпека, а 5-й — юридичні питання (він про те, як держава, яка планує стати членом НАТО, дотримується принципів і підходів Альянсу).

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Медичні сили ЗСУ отримали ще два медичних евакуаційних вагони

Медичні сили ЗСУ отримали ще два медичних евакуаційних вагони

Загалом таких вагонів вже 66, до кінця року планується зробити ще 4 такі вагони.

Сили оборони на півдні знищили 16 гармат і 3 міномети

Сили оборони на півдні знищили 16 гармат і 3 міномети

Протягом доби на південному напрямку було знищено 113 окупантів й 51 одиниця озброєння та військової техніки.

Пентагон оголосив, коли в Україну почнуть прибувати F-16

Пентагон оголосив, коли в Україну почнуть прибувати F-16

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, коли в Україну почне прибувати ескадрилья літаків F-16.

В Україні затвердили нові клінічні протоколи за темою «Бойова травма»

В Україні затвердили нові клінічні протоколи за темою «Бойова травма»

Заступниця Міністра оборони України Наталія Калмикова повідомила про ухвалення Міністерством охорони здоров’я наказу №714 від 25 квітня 2024 року, яким затверджені нові клінічні протоколи за темою «Бойова травма».

Викрили військового з Прикарпаття, який за $4000 обіцяв «працевлаштування» у тилу

Викрили військового з Прикарпаття, який за $4000 обіцяв «працевлаштування» у тилу

За даними слідства, 47-річний командир роти військової частини за $4 тисячі обіцяв «вирішити питання» щодо працевлаштування військовозобов’язаного на посаду водія до тилової військової частини, де сам служить.

На півдні ворог застосував проти мирного населення 204 FPV-дрона

На півдні ворог застосував проти мирного населення 204 FPV-дрона

Продовжуючи терор мирного населення прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської областей, ворог застосував 15 ударних БПЛА типу «Ланцет», скинув з БПЛА різних модифікацій 225 осколкових боєприпасів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бойовий медик/иня

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Стрілець

від 35000 до 100000 грн

Київ

129 окремий батальйон 112 ОБр Сил ТрО

медична сестра у військову частину

від 25000 до 130000 грн

Малі Дмитровичі, Київська область

Водій ББА

від 25000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Військовослужбовець в Іршаву

Львів

Іршавський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки