ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«У бік БМП влучила керована ракета. Мене викинуло через люк. Я єдиний, хто вижив…»

Life story Новини
Прочитаєте за: 8 хв. 8 Грудня 2019, 9:53

Сашкові трохи за двадцять, але пережитого на російсько-українській війні з лихвою вистачить на кілька життів.

Від студента-кухаря до механіка-водія БМП

Після закінчення школи Сашко Немашкало з містечка Богодухів, що на Харківщині, вирішив здобути в коледжі харчової промисловості досить мирну і смачну професію кухара.  Вступив, успішно вчився. Але одного дня круто змінив свої плани: написав заяву, залишив навчання і подався на службу до війська. «Воно тобі потрібно?», «З глузду з’їхав?» − засипали  хлопця питаннями друзі, одногрупники та приятелі, здивовано знизуючи плечима. Не у захваті від рішення сина була й мати, хоча все ж благословила – «Захист рідної землі – то шляхетна справа».

На календарі 2013 року вчорашній кухар-студент обвів «25 жовтня». Це була не просто дата підписання контракту, це була точка відліку нового етапу його життя з неймовірними випробуваннями на міцність, силу духу і волі.

Із початком російської агресії підрозділ, в якому служив кулеметник  Олександр Немашкало, був направлений в район містечка Вовчанськ для прикриття державного кордону. Одного дня в розташування  піхотинців приїхали  офіцери з механізованого батальйону танкової бригади для  вербування солдатів у свої підрозділи.

− Начальник штабу нашого батальйону запитав, хто бажає в добровільному порядку перевестися на службу в танкову бригаду з подальшим відправленням в район проведення АТО. Крім мене, дали згоду ще 16 бійців,− пригадує Олександр Немашкало.

Одним із тих офіцерів, які відбирали бійців для участі в АТО, був капітан Гліб Катмаков, який нині служить в академії на посаді  начальника курсу, де й вчиться Немашкало. А влітку 2014-го Катмаков тільки-но випустився з вишу.

− Із тих стрільців, гранатометників і кулеметників  нам, молодим лейтенантам, належало в короткі терміни підготувати механіків-водіїв і навідників-операторів БМП, − пригадує події п’ятирічної давнини Гліб Катмаков.

− Для мене все було, неначе в калейдоскопі, − зізнається Немашкало. – Ще рік тому в коледжі я готувався вправлятися на кухні, а тут переді мною багатотонна броня, якою мені належало навчитись управляти. А я не мав навіть водійського посвідчення. Та після чотирьох місяців шалених полігонних занять  досить впевнено почувався на місці механіка-водія, майже без помилок проходив трасу танкодрому.Згодом рота, в якій служив Немашкало, вирушила у бік війни.

«Коридор смерті»

Після нищівного ворожого вогню з «Градів» по  базовому табору під Старобешевим, коли  згоріло декілька одиниць техніки та зазнали поранень побратими, Сашко остаточно усвідомив, що він на війні й смерть ходить поруч.

А потім роту направили в Іловайськ, на підсилення батальйону «Донбас». 20 серпня в бою  загинув командир механізованого взводу, в якому воював Немашкало, лейтенант Станіслав Ліщинський, випускник академії 2014 року.

Разом із бійцями «Донбасу» механізована рота розташовувалась в школі при в’їзді в місто, яку час від часу штурмували бойовики. Колектив школи, попри бойові дії,  готувався до початку навчального року, а вчителі «вичитували» українських бійців за те, що їхня БМП наїхала на побілений бордюр.

− Після Дня незалежності  потужність артилерійських обстрілів ворога значно зросла − вони тривали вже постійно, − пригадує Олександр Немашкало.

За кілька днів стало ясно, що угруповання українських військ потрапило в оточення і підкріплення не буде. 28 серпня з’явилася інформація про переговори і про те, що готується «зелений коридор». Під вечір оголосили перемир’я, в місті запанувала тиша. Надійшов  наказ відходити.

− Наша механізована рота з батальйоном «Донбас» та іншими підрозділами зібралися великою  колоною й упереміш із БМП рушили на вихід з оточення, − розповідає Гліб Катмаков. – Під селом Червоносельським нам повідомили, що неподалік стоять росіяни, які пропустять колону. Але вони почали  розстрілювати нас із кулеметів, гранатометів і танків.

Колона вмить розсипалась, зв’язок пропав,  техніка запалала, уцілілі машини ринулись в бік поля. Через суцільну задимленість і куряву водії втрачали орієнтири.

− Я намагався маневрувати своєю «бехою» на краю Червоносельського, але ворожий танк взяв мене на приціл і поливав по броні з ПКТ, а потім в бокову частину влучила керована ракета, − розповідає Немашкало. – Колись командир роти радив мені в бойовій обстановці не стопорити люк і тримати його відкритим – так, нібито, більше шансів залишитись живим. Під час підриву здетонував боєкомплект, і мене вибуховою хвилею викинуло через люк. А всі, хто був в десантному відсіку, загинули.

За словами хлопця, Іловайськ назавжди залишаться в пам’яті, як і побратими, які воювали поруч і загинули. До Сашка і сьогодні звертаються родичі загиблих хлопців із проханням надати фото, чи розповісти про останні дні життя рідної для них людини.

− Не забути, як  побратим  Олексій Баланчук говорив мені, що повернеться додому 29 серпня, щоб 1 вересня доньку повести до школи, − пригадує Немашкало. – Двадцять дев’ятого серпня, перебуваючи у складі десанту на моїй БМП, він загинув під час попадання ракети…

«Ти тепер маєш жити довго та щасливо. Тебе збережено Небом»

Спогади про «коридор смерті» і сьогодні даються курсанту Немашкало нелегко, він ледь стримує сльози. Під час вибуху Сашко зазнав контузію, опіки голови та рук і  мало що пам’ятав. Відтворював ситуацію за розповідями уцілілих побратимів. Рятували його бійці «Донбасу», а медичну допомогу надала медсестра батальйону  Олена Кошелева з позивним «Кішка».

Пізніше Олена Кошелева напише в соцмережах: «Наступного дня мені сказали, що він помер, бо було не видно дихання, бо цей хлопчина не міг і пальцем поворухнути від болю. Не повірила, перевірила − живий. Хлопчина з опіками всього обличчя та рук і шиї, цей неймовірний красень.

Ти тепер маєш жити довго та щасливо. Тобі це тепер просто необхідно, бо тебе збережено Небом».

− Те, що я вижив, було справжнім дивом, − зізнається Немашкало. – Але ще більшим дивом для мене було те, що вся одежа на мені обгоріла, а дерев’яний хрестик і ниточка на шиї залишились цілими…

Лікувався Олександр  в опіковому центрі Дніпра. Крім опіків обличчя і рук, він ще й зазнав осколочне поранення передпліччя. Разом із лікарями на допомогу бійцю прийшли й волонтери.

− На той час дочка Наталія навчалася на випускному курсі Дніпропетровської медичної академії і допомагала нашим пораненим хлопцям, як волонтер-медик, − розповідає жителька села Карабинівка Павлоградського району Валентина Бущук. – Якось вона повідомила, що познайомилась в опіковому центрі з пораненим хлопцем із Харківщини. Жартома зізналась, що приглянувся він їй досить «гламурним» виглядом: на ньому була великого розміру жіноча футболка з великим «декольте». Що було на той час у  волонтерів, тим і забезпечували наших бійців.

Сім’я Бущуків взяла солдата під свою опіку.

− Впадала у вічі його пригніченість, − пригадує Валентина Дмитрівна. – Важке поранення, втрата побратимів – усе це позначалось на настрої хлопця. Тому ми намагались підбадьорити його, відволікти від сумних думок. Навіть речі йому купували яскравих кольорів. Якось запросили Сашу до себе додому, а потім й на базу відпочинку в ліс. Дуже раділи, коли бачили, що поступово наш солдат йшов на поправку.

Після лікування в Дніпрі, реабілітації в Кривому Розі й короткого відпочинку солдат Немашкало на чотири дні завітав до ППД бригади, а в січні 2015 року знову на фронт – до рідного механізованого батальйону під Попасну.

− Я повністю відновився і уже не міг сидіти в казармі, знаючи, що мої побратими на передку щодня стримують атаки бойовиків, − говорить Олександр.

У січні 2015-го війська під Попасною були у безпосередній близькості до району боїв і підтримували ліву горловину українського дебальцівського угрупування.

− Незважаючи на морозні дні, нам було дуже гаряче, − зізнається Немашкало. – Шалені обстріли наших позицій з «Градів», артилерії, мінометів були щодня. Із хлопцями завантажував боєприпасами машину, коли зовсім поруч розірвався снаряд від САУ.

Осколки розтрощили кістки лівої ноги Олександра, заділи артерію, а ще три великих вп’ялись в спину. Від минулого важкого поранення не пройшло й п’яти місяців, а на Немашкала знову очікували госпітальні палати. Спочатку над хлопцем чаклували ангіохірурги і травматологи Військово-медичного клінічного центру в Харкові. А спину латали в лікарні імені Мечникова в Дніпрі, де Сашко знову опинився у волонтерських обіймах сім`ї Бущуків.

− У мене серце защемило, коли  дізналася, що нашого солдата знову поранило,  − говорить Валентина Бущук. –Думала, що йому достатньо було іловайських жахів, а він знову подався на фронт. Відчайдушна дитина. У   нього дуже сильний ангел-охоронець.

У цивільному житті почувався б некомфортно

− У лікарняній палаті був час для роздумів про своє майбутнє, − говорить Олександр. – Коли було нестерпно боляче, думав, що все, кінець моїй службі. І вже віртуально приміряв на себе якісь цивільні професії. Але душею відчував, що мені в цивільному житті буде тісно, некомфортно. Поза армією я себе вже не бачив.

Ставши на ноги після лікування та реабілітації, Немашкало знову через деякий час з’явився в розташуванні рідного батальйону на передовій.

Слухаю свого співрозмовника, час від часу поглядаючи на його шрами на руках і задаю питання, яке постійно напрошувалось під час бесіди: а як мати реагувала на чисельні поранення і страждання сина? І відповідь мене не здивувала.

− Намагався берегти мамине серце, тому  нічого їй не розповідав телефоном, − зізнається Немашкало. – Вона не знала ані про моє перебування на передовій, ані про поранення. Вже коли після реабілітації в санаторії приїхав додому, зізнався де в чому. Та хіба материнське серце введеш в оману?

Рішення про вступ до Національної академії сухопутних військ  старший механік-водій механізованої роти Олександр Немашкало прийняв навесні 2017 року, а влітку вже приміряв новеньку курсантську форму. Мати, брат та сестра схвалили його крок.

В академії йому подобається все: навчальний процес, командири, викладачі, друзі, які завжди допоможуть і, звичайно, Львів, який, за словами хлопця, неймовірно зачаровує.

− Вчитись надзвичайно цікаво, − говорить Олександр. – Якби все те, чому мене тут навчають, я знав 4-5 років тому, мені вдалося б уникнути багато помилок. Для мене викладачі з досвідом бойових дій – взірець, тому не маю права вчитися абияк.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 — носій крилатих ракет Х-22

Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 — носій крилатих ракет Х-22

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук прокоментував знищення дальнього стратегічного бомбардувальника Ту-22М3.

росія становить екзистенційну загрозу і для ЄС — Жозеп Боррель

росія становить екзистенційну загрозу і для ЄС — Жозеп Боррель

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель провів зустріч із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Він наголосив, що наразі безпека ЄС також перебуває перед загрозою. 

Повітряні Сили ЗСУ підтвердили знищення Ту-22М3, а також ракет та дронів

Повітряні Сили ЗСУ підтвердили знищення Ту-22М3, а також ракет та дронів

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук заявив про знищення російського бомбардувальника Ту-22М3, а також 15 ворожих ракет та 14 БПЛА.

Обидві партії Конгресу США запевнили Україну в підтримці законопроєктів про допомогу

Обидві партії Конгресу США запевнили Україну в підтримці законопроєктів про допомогу

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що обидві партії Конгресу США запевнили українську делегацію у підтримці законопроєктів про допомогу.

В Україні хвилина мовчання

В Україні хвилина мовчання

Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського № 143/2022, хвилина мовчання проводиться щодня о 9:00, її оголошують у всіх засобах масової інформації.

На Дніпропетровщині через російський удар загинули 6 осіб, в тому числі діти

На Дніпропетровщині через російський удар загинули 6 осіб, в тому числі діти

У Синельниківсьому районі Дніпропетровської області внаслідок російського ракетного удару пошкоджено більше десятка приватних будинків, загинуло 6 осіб, серед яких діти 6 та 8 років, ще 2 людей травмовано.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бойовий медик взводу військовослужбовець

від 22000 до 125000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Радіотелефоніст, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Херсон

126 ОБр Сил ТрО

Водій, військовослужбовець

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 окремий батальйон 123 ОБр ТрО

Стрілець-зенітник (128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада)

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Військовослужбовець ЗСУ

від 20000 до 30000 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Снайпер

від 25000 до 125000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь