ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Нова антикорупційна політика – необхідна умова для забезпечення обороноздатності» ‒ Олександра Дрік

Інтерв`ю Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 6 Грудня 2019, 15:25
Дрік

Про негативний вплив корупції на обороноздатність і що потрібно для зниження рівня корупції в Міністерстві та підпорядкованих структурах АрміяInform розповіла радник Міністра оборони України з антикорупційних питань Олександра Дрік.

‒ Пані Олександро, у чому, на вашу думку, ключовий негативний вплив корупції в силах оборони?

‒ Корупція в українській армії — це мародерство. Справжню ціну корупції показали у 2014 році Крим і Донбас. Це – людські життя, це – втрата територій, це – реальні загрози існування української держави як такої. Корупція безпосередньо впливає на обороноздатність, і допоки не створимо ефективних механізмів протидії, не зможемо забезпечити повноцінної боєздатності української армії. Але в чому головна проблема: за всі роки незалежності й особливо за роки війни не було запроваджено ефективних механізмів попередження корупції. Десятки справ на сотні мільйонів гривень відправляються в правоохоронні органи, але це — лише реакція на те, що вже відбулось. І без усунення умов корупції ці зловживання повторюються знову і знову, з року в рік.

‒ Тобто відповіддю на проблему корупції має стати новітня система, яка діятиме на випередження. Що вона має передбачати?

‒ Необхідний комплекс заходів, який дозволить запобігати корупції і ефективно реагувати на факти, що вже мали місце. Для цього потрібна, перше, дієва система внутрішнього контролю, яка забезпечить дотримання законодавства на всіх етапах прийняття рішень в Міністерстві та підпорядкованих структурах, контроль за ефективним використанням ресурсів і попередження зловживань до того, як вони відбудуться. Друге — цілеспрямована діяльність на усунення умов корупції в сферах із найбільшими корупційними ризиками. Наразі визначили їх п’ять: оборонні землі, використання пального, будівництво об’єктів (що також включатиме питання забезпечення військовослужбовців житлом), державне оборонне замовлення і державні підприємства. У кожному з цих напрямків мають бути запроваджені нові прозорі й зрозумілі процедури і правила, за якими приймаються рішення. Третє — забезпечення невідворотності відповідальності. Кожен факт можливої або фактичної корупції має тягнути за собою відповідальність — дисциплінарну, адміністративну, кримінальну. Для цього також необхідно забезпечити ефективну співпрацю з правоохоронними органами. Четверте — виховання нетерпимості до корупції. Кожен, хто працює в системі Міністерства оборони, повинен розуміти, що таке корупція і нести відповідальність за дотримання принципів доброчесності.

‒ Міністр оборони України Андрій Загороднюк серед головних принципів діяльності оборонного сектору визначив абсолютну нетерпимість до корупційних проявів, а зниження рівня корупції в силах оборони — однією з п’яти пріоритетних цілей відомства в програмі діяльності уряду. Чи розроблена вже детальна програма для досягнення цієї цілі?

‒ Запровадження такої комплексної програми повністю підтримується керівництвом Міністерства і включено до програми трансформації відомства. Її також подано до уряду для включення до плану дій на виконання програми діяльності Кабінету міністрів України. Після затвердження це стане дорожньою картою в діяльності Міністерства на наступні 4 роки.

Довідково. Олександра Дрік має диплом із міжнародних відносин Інституту міжнародних відносим, диплом юриста Національного університету імені Т. Шевченка та ступінь магістра міжнародної політики і права Університету Шеффілда (Великобританія). Працювала з Комітетом ВР з питань запобігання та протидії корупції, консультантом Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні, була членом Громадської ради при НАЗК, Ради громадського контролю НАБУ, співзасновником Громадської ради доброчесності, автор і ведуча більше 100 випусків телевізійних програм «Антикорупційний майдан» і «Справа детектива».

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Зв’язківець, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Дніпро

Військова частина А4615

Стрілець, помічник гранатометника

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Психолог

від 20000 до 50000 грн

Суми

Військова частина 2240 НГУ

Сапер, Військова частина А7290

від 20000 до 120000 грн

Лозова

Військова частина А7290

військова служба за контрактом

від 21000 до 123000 грн

Львів, Львівська область

Розвідник-навідник, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ