ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Підсумки тижня ОВТ: рекорд китайського військового кораблебудування, новий російський «Форпост» та безперспективність ракети «Ангара»

Лонгрід
Прочитаєте за: 8 хв. 27 Грудня 2019, 16:24

Для всіх, хто цікавиться новинами озброєння та військової техніки іноземного виробництва АрміяInform подає огляд найважливіших новин у галузі. Читайте також про нові вертольоти для польських ССО, китайський бойовий безекіпажний катер, поповнення Чорноморського флоту РФ і багато іншого.

 

ВМС Бангладеш отримали два китайські фрегати

Китай передав ВМС Бангладеш два виведені зі складу ВМС НВАК фрегати проєкту 053Н3 (тип Jiangwei II) – «Ляньюньган» (Lianyungang) і «Путянь» (Putian), які отримали нові бангладеські назви, відповідно, F16 Umar Farooq і F19 Abu Ubaidah. 23 грудня обидва фрегати з бангладеськими екіпажами відправились із Шанхая в Бангладеш, куди мають прибути в січні 2020-го.

Фрегати проєкту 053Н3 водотоннажністю 2400 тонн і довжиною 112 метрів побудовано в кількості десяти одиниць з 1998 по 2005 роки для ВМС китайської армії. Обидва фрегати наприкінці 2017-го виведені зі складу ВМС Китаю і пройшли передпродажний ремонт та обмежену модернізацію. Вони були передані Бангладеш з ракетним озброєнням, включаючи протикорабельний ракетний комплекс С-801 і зенітний ракетний комплекс малої дальності HQ-7.

Це вже не перші китайські кораблі, що надійшли на озброєння ВМС Бангладеш. У 2013 році також були придбані два фрегати давнішого проєкту 053H2 (тип Jianghu III) побудови 1986–1987 років, введені 1 березня 2014-го до складу бангладеського флоту як фрегати F15 Abu Bakar і F17 Ali Haider.

 

Польща змінює Мі-17 на Sikorsky S-70i International Black Hawk

20 грудня на 1-й транспортній авіаційній базі ВПС Польщі в аеропорту Варшави відбулася церемонія передачі польським силам спецоперацій чотирьох багатоцільових вертольотів Sikorsky S-70i International Black Hawk, збудованих на польському авіабудівному підприємстві Lockheed Martin Sikorsky PZL-Mielec.

Це перші вертольоти сімейства Black Hawk, що надійшли до збройних сил Польщі. Їх експлуатуватимуть у складі 7-ї ескадрильї спеціальних операцій ВПС Польщі, передусім в інтересах групи спецоперацій GROM.

Контракт на закупівлю вертольотів S-70i для ССО уклало міністерство національної оборони Польщі 25 січня 2019-го. Загальна вартість контракту – близько $182 млн.

 

Розпочато випробування китайського бойового безекіпажного катера JARI-USV

Новий перспективний ударний безекіпажний катер JARI-USV, розроблений спільними зусиллями 702-го і 716-го НДІ китайської державної суднобудівної корпорації (China Shipbuilding Industry Corporation) вийшов на випробування.

Катер завдовжки 15 метрів, водотоннажністю 20 тонн, розвиває швидкість 42 вузли. Дальність його автономного плавання становить 500 морських миль. JARI USV оснащено електрооптичним датчиком у верхній частині надбудови, радаром з фазованою решіткою й гідролокатором. Залежно від поставленого бойового завдання, катер можуть озброїти установкою вертикального запуску на вісім ракет, торпедним апаратом, ракетною установкою і дистанційно-керованим бойовим модулем з 30-мм автоматичною гарматою.

 

Російській «Форпост» замінить оптико-електронну систему

Тактичний безпілотний літальний апарат «Форпост-Р» планують оснастити російськими гіростабілізованими оптико-електронними системами розробки Уральського оптико-механічного заводу та НВП «Авіаційна і морська електроніка». Вони замінять багатоцільову оптико-електронну систему MOSP (Multi-mission Optronic Payload) виробництва TAMAM Division (підрозділ Israel Aerospace Industries, IAI).

Гіростабілізовані оптико-електронні системи ГОЕС-540 Уральського оптико-механічного заводу й ГОЕС-4 розробки НВП «Авіаційна і морська електроніка» мають оптичний канал видимого діапазону, канал теплового діапазону і лазерний далекомір. Системи можна застосовувати в температурному діапазоні від – 60 °С до + 55 °С. Маса виробу близько 30 кг.

Планують, що «Форпост» працюватиме з обома оптико-електронними системами. Основною вважатимуть ГОЕС-540, а ГОЕС-4 буде опційною.

БПЛА «Форпост» – локалізована версія ізраїльського безпілотника Searcher Mk II компанії IAI. Спочатку його збирали з іноземного комплектування, тож MOSP поставляли в урізаному варіанті: без апаратури вимірювання дальності й підсвічування цілей для керованого озброєння.

У грудні 2019-го БПЛА «Форпост-Р» пройшов заводські випробування і готується до державних.

 

Авіація ВМС США отримала протикорабельні ракети AGM-158C LRASM

Нові авіаційні протикорабельні ракети великої дальності Lockheed Martin AGM-158C LRASM (Long-Range Anti-Ship Missiles) у складі озброєння палубних винищувачів Boeing F/A-18E/F Super Hornet досягли «початкової оперативної готовності». Один літак F/A-18E/F здатний нести до чотирьох ракет AGM-158C LRASM.

Рік тому AGM-158C LRASM досягли «початкової оперативної готовності» у складі озброєння стратегічних бомбардувальників В-1В Lancer ВВС США, здатних нести до 24 таких ракет.

LRASM – протикорабельний варіант високоточної оперативно-тактичної авіаційної крилатої ракети Lockheed Martin AGM-158B JASSM-ER зі стартовою вагою близько 1100 кг та бойовою частиною 454 кг. Її дальність в авіаційному варіанті заявлена в діапазоні 500 морських миль (908 км). Ці ракети можуть ввести до складу озброєння стратегічних бомбардувальників Boeing B-52H та базових патрульних літаків Boeing P-8A Poseidon.

 

Армія Франції закуповує ізраїльські наземні роботи Probot

Міноборони Франції має намір укласти контракт з ізраїльською компанією Roboteam щодо закупівлі п’яти-восьми наземних робототехнічних засобів Probot на суму близько 1 млн євро.

Ці машини на військовому сленгу називають «мулами». Їх використовують для підвезення військових вантажів і евакуації поранених. У межах дослідної експлуатації у складі французької армії їх експлуатуватимуть в Африці, починаючи з літа 2020 року.

 

У Росії визнали безперспективність «Ангари»

У ракет сімейства «Ангара» на комерційному ринку «просто немає шансів, тому ніхто не поспішає», про це, на честь п’ятиріччя єдиного пуску важкої ракети «Ангара-А5», сказав Андрій Іонін, член-кореспондент Російської академії космонавтики імені Ціолковського. Він визнав: «спочатку були великі ілюзії, що це можна швидко і легко зробити», а «гострої необхідності у важкій ракеті для Росії в короткостроковій перспективі немає», оскільки важкий носій «Протон-М» поки що літає.

Крім комерційної безперспективності, затримки зі створенням носіїв сімейства «Ангара» фахівці пов’язують з проблемами логістики і невідповідності ракет технічним завданням Міноборони РФ.

 

Китай випробував новітню міжконтинентальну балістичну ракету

Військово-морські сили Китаю випробували новітню міжконтинентальну балістичну ракету (МБР) морського базування JL-3. Її пуск здійснено 22 грудня з борту атомної субмарини класу Jin у затоці Бохайвай у північно-західній частині Жовтого моря.

Про це повідомляє газета The Washington Times, з посиланням на військові джерела в Пентагоні.

Старт ракети зафіксовано американським супутником розвідки і спостерігався впродовж усього польоту МБР у західному напрямку. Подробиці випробування, а також, чи було воно успішним, не повідомлено.

Водночас пресслужба Пентагона заявила, що не має інформації про будь-які випробування китайських МБР.

Твердопаливна ракета JL-3 призначена для оснащення атомних субмарин наступного покоління. Дальність польоту ракети заявлена у 12-14 тисяч кілометрів, боєголовка несе до 10 частин індивідуального наведення. За американськими оцінками, вона піде на оснащення нових китайських атомних ракетних підводних човнів (ймовірно, позначають як проєкт 096).

 

Поповнення Чорноморського флоту РФ

20 грудня до складу Чорноморського флоту РФ введено рятувально-буксирне судно СБ-742 (проєкту 22870), побудоване в Астрахані. Такі рятувально-буксирні судна призначені для надання допомоги аварійним кораблям (судам) і порятунку особового складу; буксирування кораблів; гасіння пожеж на аварійних судах і берегових спорудах. До того ж судно може виконувати завдання зі збору нафтопродуктів з поверхні моря, а також вести пошукові й обслідницькі роботи. Судно має довжину 57 м, ширину –14 м, водотоннажність – 1200 т, швидкість – 14 вузлів.

Також до складу Чорноморського флоту до кінця року має увійти малий ракетний корабель (МРК ) «Інгушетія» проєкту 21631 (шифр «Буян-М»). Це восьмий МРК у серії кораблів. Його заклали на Зеленодольському заводі у серпні 2014 року, спустили на воду в червні 2019-го. Це багатоцільові кораблі типу «річка-море», оснащені ракетним комплексом великої дальності «Калібр-НК». Водотоннажність – 949 т за довжини 75 метрів, ширині корпусу 11 метрів. Максимальна швидкість – 25 вузлів, дальність плавання до 2500 миль, автономність 10 діб. Екіпаж 52 особи.

 

Lockheed Martin побудує чотири фрегати для Саудівської Аравії

Американська корпорація Lockheed Martin уклала контракт на проєктування і постачання ВМС Саудівської Аравії чотирьох багатоцільових кораблів класу MMSC (Multi-Mission Surface Combatant). Повна вартість їх виробництва і супутніх сервісних послуг може становити до $6 млрд. Передбачається, що всі чотири корабля отримають до червня 2026 року.

Саудівська Аравія реалізує програму модернізації Королівського флоту. У найближче десятиліття планується вкласти до $20 млрд у закупівлю нових кораблів. Їх оснастять бойовою інформаційно-керуючою системою COMBATSS-21, створеною на базі програмного забезпечення системи «Іджіс». З її допомогою екіпаж зможе керувати всім арсеналом фрегата, який включає 57-мм арткомплекс, універсальну установку вертикального пуску Mk.41 на вісім елементів із зенітними ракетами RIM-162 ESSM, зенітний ракетний комплекс RIM-116 RAM, 20-мм гармати і 12,7-мм кулемети, а також 324-мм торпеди. На борту нових фрегатів зможуть базуватися протичовнові вертольоти MH-60R «Сіхок».

 

Рекордний рік китайського військового кораблебудування

Суднобудівники КНР встановили своєрідний рекорд, побудувавши і спустивши на воду за 2019 рік дев’ять есмінців для своїх ВМС.

26 грудня на верфі в Даляні спущені на воду одразу 2 есмінці: шостий есмінець проєкту 055 і двадцять третій есмінець проєкту 052D. Отже, загалом за цей рік китайські суднобудівники спустили на воду дев’ять есмінців двох проєктів. Усього ж за рік китайські верфі спустили на воду 23 надводні кораблі для ВМС. Із них: універсальний десантний корабель проєкту 075, десантний вертолітний корабель-док проєкту 071, 2 есмінці проєкту 055, 7 есмінців проєкту 052D, 12 корветів проєкту 056.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Додаткові 70 тисяч для військових. Хто та коли зможе отримати нову виплату

Додаткові 70 тисяч для військових. Хто та коли зможе отримати нову виплату

Кабінет Міністрів затвердив додаткову фінансову винагороду військовим у розмірі 70 тисяч гривень. Ця виплата може застосовуватися вже з цього місяця.

Україна задає тон у війні дронів: експерт розповів АрміяInform про сильні та слабкі сторони

Україна задає тон у війні дронів: експерт розповів АрміяInform про сильні та слабкі сторони

Українські дрони мають перевагу над ворожими, зокрема, завдяки новаторським технологічним рішенням.

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби

від 21000 до 30000 грн

Білгород-Дністровський

Державна прикордонна служба України

Начальник радіостанції, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Дніпро

Косівський РТЦК та СП

Снайпер

від 22000 до 50000 грн

Шостка

Військова частина 3022 НГУ

Уповноважена особа з закупівель

від 21000 до 51000 грн

Полтава, Полтавська область

Оператор взводу радіоелектронної боротьби, військовослужбовець

від 50000 до 120000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша