ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

284 ветеранів АТО/ООС безкоштовно обстежили у вінницькому лікувально-діагностичному центрі

Новини Соціальний захист
Прочитаєте за: 3 хв. 26 Грудня 2019, 10:50

У 2013 році на базі поліклініки однієї з міських клінічних лікарень Вінниці відкрито сучасний лікувально-діагностичний центр. А вже у 2015-му міська рада вирішила безкоштовно обстежувати і лікувати в цьому центрі учасників бойових дій.

– На той час багато містян пройшли через Антитерористичну операцію, тож ініціатива міськради про надання їм безкоштовного обстеження і лікування була більш, як доречною, – пояснює головний лікар комунального підприємства Дмитро Фостаковський. – А вже цього року перелік тих, хто має право на безкоштовне обстеження, доповнився. Новим рішенням міськради у березні до нього внесли і членів сімей загиблих та померлих учасників бойових дій – як атовців, так і «афганців».

Які ж обстеження можна пройти у міському лікувально-діагностичному центрі, і чи насправді вони безкоштовні? Журналіст АрміяInform поспілкувався із заступником головного лікаря Петром Гранківським, який якраз і опікується цими питаннями.

Петро Владиславович розповів, що в Центрі діють сучасні лабораторії та бактеріологічний центр, де можна пройти повний спектр обстежень – загальні, імунологічні, цитологічні й бактеріологічні дослідження. Також атовці можуть пройти ендоскопічні і весь спектр УЗД. А особливістю перших є можливість знеболення у процесі маніпуляції. Виконують у Центрі і цифрову рентгенографію та спіральну комп’ютерну томографію. Для жінок-учасниць АТО/ООС – мамографію.

– Дуже зручним для пацієнта є те, що він упродовж одного-двох днів може пройти обстеження і отримати консультації фахівців, – додає заступник головного лікаря. – І все – у стінах одного медзакладу. У нас працюють спеціалісти з усіх напрямків. Серед учасників АТО є багато бажаючих отримати консультацію невропатолога, що передусім пов’язано з особливостями служби – тривалим носінням засобів захисту, підняттям вантажів. Приходять ветерани і на консультації офтальмолога, ЛОРа, хірургів.

Як це виглядає на практиці я вивчив звернувшись до діагностично-лікувального центру під час проходження чергової диспансеризації. Сталося так, що деякі з аналізів, призначених спеціалістами, у Військово-медичному клінічному центрі Центрального регіону не роблять. Тож довелося шукати інші лабораторії. Пошук через Google дав кілька варіантів, і ціна кожного з них перевищувала тисячу гривень. У міському діагностично-лікувальному центрі, що на вулиці Київській, 68, вартість процедури виявилася демократичнішою і доступною – трохи більше двохсот гривень. До того ж, після пред’явлення посвідчення учасника бойових дій, аналіз обійшовся взагалі безкоштовно. Щоправда, для цього слід мати вінницьку реєстрацію, для немісцевих атовців ця пільга не діє. Петро Гранківський пояснює це тим, що їхній комунальний заклад – госпрозрахункове підприємство, і жодних асигнувань від держави не отримує. Натомість діагностування й лікування вінничан-учасників АТО/ООС оплачує міськрада.

До речі, так само безкоштовно обійшлося і таке дослідження, як СКТ. А ось з консультаціями лікарів справа трохи інша. Якщо раніше її отримували безкоштовно, то вже місяць, як за неї доводиться платити – очевидно, це пов’язано із браком коштів у міському бюджеті наприкінці фінансового року. А інші дослідження для атовців так само безкоштовні.

У Центрі розповіли, що щороку все більше вінничан дізнається про можливість безкоштовного обстеження в їхньому закладі. Якщо торік до них звернулося 246 ветеранів, які безкоштовно отримали 2506 послуг, то вже цього року – 284 та 3194 відповідно. У грошовому еквіваленті виходить, що вінницькі ветерани таким чином заощадили мінімум 25 тисяч гривень.

– Було б дуже непогано, щоб через медіа про наші послуги дізналося якнайбільше земляків, які захищали і захищають нас на сході, а в інших містах дізналися про наш досвід, запровадивши його у себе, – додає наостанок Петро Гранківський.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Володимир Зеленський у зв’язку з російським ударом по Дніпру звернувся до партнерів

Володимир Зеленський у зв’язку з російським ударом по Дніпру звернувся до партнерів

Президент України Володимир Зеленський після російського удару по Дніпру 19 квітня 2024 року вкотре закликав країни-партнерів захистити небо України.

У Сухопутних військах ЗСУ показали відео падіння Ту-22М3 в росії

У Сухопутних військах ЗСУ показали відео падіння Ту-22М3 в росії

Сухопутні війська Збройних Сил України вранці 19 квітня 2024 року опублікували відео падіння літака Ту-22М3 у ставропольському краї росії.

Через обстріли на Херсонщині поранено трьох осіб. Армія рф атакувала 16 населених пунктів

Через обстріли на Херсонщині поранено трьох осіб. Армія рф атакувала 16 населених пунктів

Війська росії упродовж доби, 18 квітня, з різних видів озброєння обстріляли 16 населених пунктів Херсонської області. Через російську агресію постраждало троє осіб.

У Дніпрі відомо про двох загиблих і 15 поранених внаслідок ворожої атаки

У Дніпрі відомо про двох загиблих і 15 поранених внаслідок ворожої атаки

Очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що наразі у Дніпрі відомо про 2 загиблих і 15 поранених внаслідок ранкової ракетної атаки.

Очільники Міноборони США та Норвегії обговорили ситуацію в Україні

Очільники Міноборони США та Норвегії обговорили ситуацію в Україні

Міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам відвідав Пентагон та зустрівся з міністром оборони США Ллойдом Остіном. Серед тем обговорення була війна в Україні.

У ВМС ЗСУ розповіли про ситуацію з ворожими кораблями в Чорному та Азовському морях

У ВМС ЗСУ розповіли про ситуацію з ворожими кораблями в Чорному та Азовському морях

У Чорному та Азовському морі станом на ранок п’ятниці на бойовому чергуванні відсутні російські кораблі.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор-дешифрувальник (БпЛА), військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО

Стрілець

від 21000 до 21000 грн

Звенигородка

Військова частина А7325

Кулеметник

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Номер обслуги кулеметника

від 21000 до 121000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Командир стрілецького взводу

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Стаpший pозвідник, стрілець-снайпеp, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область