ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Олексій Полтораков: «Російська Федерація активно застосовує соціологічні маніпуляції в гібридній війні проти України»

Інтерв`ю Новини
Прочитаєте за: 8 хв. 24 Грудня 2019, 14:39

Російсько-українська війна на сході нашої країни стала однією із найтриваліших у Європі з часів Другої світової. Раніше найдовшим вважався конфлікт у Боснії та Герцеговині у 1992-1995 роках. Напередодні нового 2020 року лунають різні прогнози щодо майбутнього Донбасу. Одні кажуть, що конфлікт буде «замороженим». Хтось вірить у сталий мир. Інші вважають, що у стані війни і нестабільності тимчасово окуповані Росією території українського сходу перебуватимуть ще довго.

Про соціологічні та політичні процеси в гібридній війні, подальші плани Росії та можливі ризики для України нашим кореспондентам розповів відомий український політолог Олексій Полтораков. 

За соціологією тоталітарних систем, окупована територія Донбасу – це велика суцільна в’язниця

Сьогодні соціологія є інструментом впливу у сучасних військових конфліктах, зокрема в гібридній агресії Російської Федерації. Розкажіть про використання цього інструмента щодо України…

– Дуже чітким соціологічним компонентом гібридної війни став так званий референдум у Криму навесні 2014 року, коли начебто 98 % населення півострова проголосували за «незалежність». Росія його досить вдало й активно використала проти України. Свого часу вона прагнула відпрацювати цю технологію проти Грузії в Абхазії та Осетії. Проте, зважаючи на специфіку соціальної, демографічної та медіа-ситуації на тих територіях, в агресора не склалося. Нині Російська Федерація використовує кримські методи на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

– Який прогноз можете дати щодо ситуації на сході України в контексті ймовірних виборів і об’єктивності зібраних соціологічних даних?

– По-перше, соціальні дослідження на Донбасі є необ’єктивними. По-друге, будь-які вибори – теж необ’єктивні. Однак, вони можуть претендувати на чесність у разі дотримання суворих стандартів і процедур, починаючи з виборчих бюлетенів, закінчуючи даними екзит-полів. Один із цікавих показників чесного волевиявлення – співвідношення голосування на відкритих дільницях і закритих: тобто в лікарнях, військових частинах, місцях ув’язнення. Якщо вони збігаються, можна говорити про об’єктивність. Нині, відповідно до соціології тоталітарних систем, уся окупована територія Луганщини й Донеччини – це велика суцільна в’язниця. Тому кількісні соціологічні опитування там важко провести. Можна говорити лише про певні зрізи громадської думки в окремих неполітичних параметрах.

 Псевдосоціологи – нова технологія впливу на громадську думку

 – Пане Олексію, які ризики очікують на Україну?

– Ключовий ризик полягає в тому, що до майбутніх виборів українська сторона підійде недостатньо підготовленою. Попередньо ми вже взяли на себе зобов’язання за так званою формулою Штайнмаєра. Будемо її імплементувати і брати за основу. Однак, виникне багато проблем із голосуванням внутрішньо переміщених осіб, балотуванням та реєстрацією кандидатів, проведенням агітації й фізичною безпекою конкретних осіб на окупованих теренах. Наразі в нас немає відповідей на ці питання. Натомість російська сторона каже: «Проблем не буде! Запускайте залізницю! Починайте діалог…» Втім, ми добре усвідомлюємо, що це неможливо через криміногенну ситуацію. Поки що Україна входить у дуже небезпечну сіру зону…

Також є ризики з когортою «сірих» і псевдосоціологів, яких можна банально підкупити. Вони стануть певним фронтом і регулярно видаватимуть необ’єктивну і невигідну нам соціологічну інформацію.

З урбанізованого Донбасу російська сторона вивезла не тільки обладнання й цілі заводи, а й інтелект інженерів та управлінців. Це призвело до зменшення міського населення, падіння рівня освіти й зумовило засилля криміналу.

Нині насильницькі злочини на окупованих територіях чітко корелюють ледь не з рівнем інфляції. Якщо в Україні вже відпрацювали методи боротьби з «плаваючими бюлетенями» та підкупом виборців, то на Донбасі Росія «за пляшку» може використати людей для необхідних соціологічних опитувань, фокус-груп і голосувань. Тиском на місцевих громадян Кремль зробить все, щоб вибори виграли вигідні йому кандидати. Росія вдасться до традиційних важелів адмінресурсу, цифри домалюють, необхідну кількість виборців картинкою довезуть, проявлять на камери й таке інше.

– Які ще технології використовує Російська Федерація?

– Кілька років тому, концентруючись на запущених РФ технологіях, оксфордський словник започаткував слово «пост-правда». Першим проявом пост-правди був якраз так званий референдум в окупованому Криму. Технологія доволі проста: нізвідки, але масово з багатьох джерел інформації з’являється якась вигідна цифра. І її розкручують. Яскравий приклад – інформація про те, що дві третини українських військових і добровольців мають посттравматичний синдром. Хоча за дослідженням американських соціологів так званий ПТСР у воїнів, які воювали, може сягати 25%. Американці доводять: ПТСР це, швидше, соціальна проблема, яка стосується держави в цілому. Проте закидати в медіа, що українському суспільству можна ставити ПТСР-синдром, не варто.

– Якщо говорити про інші військові конфлікти на планеті, чи були випадки соціологічних маніпуляцій, що впливали на перебіг війн?

– Типовий приклад – війна у В’єтнамі. Тоді суспільство було неготове до війни. Не існувало системи адаптації військових. По-друге – це Афганістан. Взагалі після Другої світової й Карибської кризи конфлікти починаються з соціологічної «прокачки» свого населення до боротьби з іншими людьми. Нині це перейшло у фазу цифрових технологій. Стало легше апелювати до конкретних цифр. Тому в сучасному інформаційному суспільстві Росія любить, аби при різних опитуваннях було 95 чи 98 %.

– З огляду на цифрові технології і соціальні медіа, як розвиватимуться соціологічні маніпуляції?

– Можливості нових технологій безмежні. Коли на тебе «кидається» одразу понад 20 фейків, то важко дослідити джерело інформації. Тим паче, коли людина обмежена в дослідженні й часі. Хочу наголосити: першою жертвою гібридної війни став саме російський народ. Його «прокачали» словами на штиб: «Ми у стані війни. Всі проти нас. Маємо повернути велич. Крим – наш!» Лише нині настало деяке похмілля. Однак існує принцип «парето» 80/20. Він пояснює, що 80% часу ми витрачаємо на 20% справ і навпаки. Легше в тому, що 80% інформації беремо з 20% джерел. Нам краще брати інформацію, яку дає структура, афілійована соціологічною асоціацією України і не орієнтуватися на Росію. У нашого суспільства наразі є захисні превентивні механізми і вони більш-менш спрацьовують. Росія до цього теж прийде після зміни еліт. Можливо, навіть, кілька разів…

– Цим і відрізняється українське суспільство від російського…

– Індикатор нашого демократичного розвитку – регулярні зміни еліт. Наразі у нас іде війна за незалежність, з якою «запізнилися» на 20 років. Країни Балтії, Польща, Угорщина, Словаччина пройшли цей шлях швидко. Правду кажуть: на кір легше перехворіти в дитячому віці. Тому хворобу боротьби за незалежність, на яку Україна не перехворіла раніше, нині переносити набагато важче. Втім, російська сторона твердить: в Україні триває громадянський збройний конфлікт. Путіну вдалося переконати росіян, що їх на Донбасі немає. За результатами дослідження Інституту соціології РАН, 43 % росіян відчувають сильну тривогу й постійний страх від можливості втягнення у війну з Україною. Як наслідок, 38 % опитаних росіян бояться розширення НАТО до України, Молдови і Грузії. Також 24 % респондентів бояться нової революції в Росії. Нині це одна з основних лякалок російських ЗМІ. Образ ворогів народу «ліплять» з Навального, гімназистів, «дикого десантника» Алібекова…

– Що це означає для України?

Це свідчить, що російські ЗМІ добряче полякали співгромадян Україною та НАТО. Це добре, що вони нас бояться!

– Що скажете про настрої людей в окупованому Криму? Чи багато громадян хочуть повернення до України?

На окупованих територіях неможливо отримати об’єктивну політичну інформацію. Нині Росія принципово, примусово і свідомо змінює демографічну ситуацію в Криму. За технологією ці методи можна порівняти з операцією «Вісла» у 1947-му, коли відбулася етнічна чистка західних українців. Як не дивно, а першими жертвами схожих депортацій стали корейці, яких у 1930-х перемістили із Далекого Сходу до Казахстану. Коли корейська діаспора в РФ хотіла відзначити роковини примусового переселення, їм заборонили провести пам’ятні заходи. Кремль навіть у таких дрібницях використовує похідні технології. Дуже показовий російський кейс.

Наступником Путіна, ймовірно, буде Шойгу. Білорусь чекає повзуча експансія, а Сибір поступово ставатиме китайським… 

– Хто на вашу думку може стати наступником Володимира Путіна? Претендентами на «перший пост» називають Шойгу, Медведєва, Дюміна…

– Наразі найбільше шансів у міністра оборони РФ Сергія Шойгу. Однак, це станеться у випадку, якщо він зможе втримати оборонно-промисловий комплекс Росії в належному стані. Поки що у цьому секторі відбуваються постійні збої. Також на роль «сірого кардинала» претендує помічник Путіна Владислав Сурков. Загалом, кожен, хто отримує владу у Кремлі вважає, що правитиме нескінченно довго й не готує спадкоємця. Це – одна з ключових проблем російської верхівки.

– Останнім часом багато говорять про інтеграцію Білорусі з Росією. Що чекає наших сусідів у найближчому майбутньому?

Нині Росія проти Білорусі використовує практично ті ж технології гібридної війни, як і в Україні. Втім, у м’якій латентній формі. Маленький плюс Білорусі полягає в тім, що вони ретельно переосмислили українські події й вивчили наш досвід. На мою думку, жорстокої, добровільної і примусової інтеграції Білорусі з Росією не буде. Передусім відбуватиметься повзуча експансія. Вона вже спостерігається. Зокрема, білоруський оборонно-промисловий комплекс залежить від Росії. В академії Генштабу РФ навчають генералів і готують офіцерів-стратегів для білоруської армії. А білоруська мова фактично маргіналізується. В університетах і школах викладають російською. Телебачення Білорусі теж російськомовне. Російська мова домінує! Це одна з головних загроз суверенітету Білорусі…

– Однак і саму Росію чекають нелегкі часи, адже «демографічну зброю» проти неї починає використовувати Китай…

– Так, незаселений Далекий Схід Росія відкриває Китаю. Кажуть, що вже мери деяких міст є вихідцями з Піднебесної. У будь-який момент Китай може технологічно й туристично завезти маси людей та провести сибірський референдум. Наразі Китай нарощує сили. На військових парадах лунають гасла: «Сибір – наш!» Крім цього, китайці вважають Сибір вотчиною, тимчасово окупованою РФ. Постає питання: чи вистачить у Путіна сил і ресурсів протистояти КНР? Швидше окремі райони Сибіру ставатимуть китайськими, ніж залишатимуться російськими…

– Дякуємо за розмову!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Міноборони збільшує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

Міноборони збільшує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

«Агенція оборонних закупівель» Міністерства оборони України уклала низку державних договорів на закупівлю озброєння та інших товарів оборонного призначення.

Президент розповів бразильським журналістам про відновлення оборонного виробництва в Україні

Президент розповів бразильським журналістам про відновлення оборонного виробництва в Україні

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю бразильським журналістам акцентував на відновленні і розвитку українського оборонного виробництва.

На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

Протягом доби на південній ділянці фронту було знищено 99 окупантів та 31 одиницю ворожого озброєння і військової техніки.

На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

Продовжуючи терор мирного населення прифронтових територій півдня, російська армія застосовує FPV-дрони та БПЛА різних типів.

Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

347 груп розмінування підрозділів Міноборони продовжують очищення звільнених регіонів України від вибухонебезпечних залишків війни.

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Обсяги тих фірм, які не справилися з виконанням договорів, були передані новим постачальникам.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій, військовослужбовець

Миколаїв

189 об ТрО 123 Обр ТрО

Санітарний інструктор, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Кухар

від 20000 до 120000 грн

Херсон

126 ОБр Сил ТрО

Кулеметник

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Військовий кухар

від 55000 до 125000 грн

Слов'янськ

Батальйон спеціального призначення Донбас 18 Слов'янської бригади Національної гвардії України

Гранатометник

від 21000 до 120000 грн

Суми

73 батальйон