ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Що відбувається у провадженні щодо вбивства Павла Шеремета

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 21 Грудня 2019, 15:46

Музикант Андрій Антоненко (псевдо – Riffmaster) , учасник бойових дій, якого підозрюють в організації вбивства журналіста Павла Шеремета, подав позов до Печерського суду на Президента Володимира Зеленського, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, генпрокурора Руслана Рябошапку та заступника глави Національної поліції Євгена Коваля.

Як повідомляє «Громадське», всі вони були на брифінгу, де Антоненка назвали злочинцем, заявив новий адвокат Антоненка Святослав Жерновников. Він зазначив, що позов стосується порушення презумпції невинуватості, захист честі та гідності. Позов подали до Печерського суду саме через те, що Антоненка назвали злочинцем.

— Називали, його фото показували. Хто може називати його злочинцем, якщо ще йдуть суди? Це порушення презумпції невинуватості, — сказав адвокат та назвав основні позовні заяви.

Серед найголовніших претензій –  претензії до кожного з відповідачів:

  • До начальника кримінальної поліції України Євгена Коваля: Антоненко просить суд визнати недостовірною поширену інформацію під час брифінгу від 12.12.2019 року: «Враховуючи думку експерта пана Івана Бірча та висновки експертів КНІСЕ з комплексної експертизи, до якої входить психологічна, фотопортретна та дослідження ходи, надав наступні висновки: «Особа чоловічої статі, що бере участь у закладанні вибухового пристрою під авто Шеремета, це — громадянин Антоненко».
  • До генерального прокурора України Руслана Рябошапки: Антоненко просить суд визнати недостовірною поширену інформацію під час брифінгу від 12.12.2019 року: «Хотілось б сказати, що це були лише перші кроки у розкритті злочину, оскільки було встановлено лише тих осіб, які й вчинили вбивство».
  • До міністра внутрішніх справ Арсена Авакова: Антоненко просить суд визнати такою, що не відповідає дійсності, інформацію: «Мы получили предварительные выводы экспертизы. Лично я, когда мы подавали эти документы экспертам, думал о том, что супруги Грищенко и есть та самая пара, которая закладывает эту взрывчатку. Но, неожиданно эксперты нам показали обратное. Что этой парой являются двое: первый — это господин «Рифмастер».
  • До Президента України Володимира Зеленського: Антоненко просить суд визнати недостовірною поширену інформацію під час брифінгу від 12.12.2019 року: «Ви самі бачили дуже багато відповідей, слава Богу, ми сьогодні з Вами отримали».

Також Андрій Антоненко просить суд визнати недостовірною інформацію щодо його причетності до вбивства Павла Шеремета, яка демонструвалась на слайдах під час проведення брифінгу 12 грудня, а також містилась на слайдах під час програми «Свобода Слова Савіка Шустера» на телеканалі «Україна» 13 грудня.

Позову адвокатів Антоненка передували такі події…

… 12 грудня глава МВС України Арсен Аваков заявив про затримання фігурантів у справі Шеремета.

… Згодом поліція дала брифінг, правоохоронці назвали п’ятьох підозрюваних у справі щодо вбивства журналіста Павла Шеремета. Це військова медсестра Яна Дугарь, дитячий хірург в «Охматдиті» Юлія Кузьменко, музикант і доброволець Андрій Антоненко та подружжя ветеранів війни на Донбасі Інни та Владислава Грищенків, відомих за прізвиськами «Пума» і «Буча».

… Офіційно про підозри повідомили тільки першим трьом. 13 грудня суд обрав їм запобіжні заходи: Дугаря відправили під цілодобовий арешт, а Кузьменко й Антоненка — під варту. Грищенкам не оголосили офіційних підозр у справі Шеремета, оскільки наразі вони фігурують лише як особи, які можуть володіти певною інформацією.

… Слідство вважає, що організатором убивства Шеремета був Антоненко. Начебто захопившись радикальними націоналістичними настроями, він вирішив створити організоване збройне угруповання, щоб вчинити вбивство Павла Шеремета. Антоненко долучив до групи Юлію Кузьменко та Яну Дугарь. Остання, за версією слідства, «проводила розвідку» біля будинку Шеремета та фотографувала на мобільний телефон камери спостереження довкола майбутнього місця злочину. Кузьменко ж, за версією слідства, безпосередньо закладала вибухівку під автівку.

Нагадаємо, що журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року о 7:45 унаслідок вибуху машини. Він їхав на ранковий ефір своєї програми. Розслідування вбивства Шеремета високопосадовці публічно називали «справою честі», втім понад 3,5 роки попри численні експертизи, допити понад тисячі осіб, вилучення відео з камер спостереження обсягом понад 150 терабайтів, у справі про вбивство Шеремета не названо жодного офіційного підозрюваного.

Також слідство відмовлялося від оприлюднення суттєвої інформації стосовно ходу розслідування, для якого була створена спецгрупа із залученням ФБР. У МВС заявляли, що розслідування справи ускладнює російське громадянство Шеремета.

10 травня 2017 року журналісти презентували фільм-розслідування про вбивство журналіста Павла Шеремета. У ньому йдеться про те, що співробітник СБУ Ігор Устименко був біля дому Шеремета в ніч перед убивством.

10 жовтня 2019 року Президент України Володимир Зеленський заявив, що керівництво МВС змінять, якщо не буде результатів у справі щодо вбивства Шеремета.

Читайте нас у Facebook
Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бухгалтер

від 21000 до 22000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ

Служба в Силах Оборони за контрактом, стрілець

від 20100 до 120000 грн

Вінницькі Хутори, Вінницька область

Бойовий медик взводу

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр

Командир взводу

від 24000 до 50000 грн

Одеса

Військова частина А2238

Інспектор прикордонної служби

від 20100 до 120000 грн

Одеса

Державна прикордонна служба України

Розвідник

від 21000 до 121000 грн

Костянтинівка

1 відділ Сватівського РТЦК та СП