ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

2019-й став рекордним за кількістю, якістю та масштабами навчань підрозділів ППО

Вишкіл Новини
Прочитаєте за: 5 хв. 19 Грудня 2019, 20:11

У Повітряних Силах кількість і масштаби заходів бойової підготовки зростають щороку. Із початком російсько-української війни основним пріоритетом стало нарощування бойових спроможностей підрозділів ППО. Особливо це стосується зенітних ракетних військ – основи «протиповітряного щита» країни і вагомого фактора стримування Кремля від застосування повітряно-космічних сил.

Бойова підготовку ЗРВ в останні п’ять років кардинально змінилася. Значно зріс оборонний бюджет України. Це дозволило залучити особовий склад до повноцінної бойової підготовки з виконанням практичних бойових стрільб. Щороку інтенсивність таких тренувань зростає, залучається більше озброєння, побільшало і пусків ракет.

2019-й став рекордним щодо кількості, якості та масштабів залучених до навчань ППО військ. Це свідчить про державницький підхід до розвитку професійного війська та системні зміни в самій армії.

Загалом за цей рік у Повітряних Силах провели понад півтори сотні різноманітних заходів бойової підготовки, таких, як командно-штабні, тактичні навчання, тренування чергових сил. Окрім навчально-бойових завдань, фахівців ЗРВ залучали до випробувань нового ракетного озброєння й дослідних пусків зенітних керованих ракет у межах науково-дослідних робіт і на тлі максимально наближеної до бойової обстановки. Та по справжньому вражали масштабом чотири заходи бойової підготовки, спрямовані на нарощування спроможностей загальної системи ППО країни.

Перший – навчання з бойовими стрільбами зенітних ракетних комплексів Сухопутних військ на полігоні «Ягорлик» минулої зими. Тоді відпрацювали бойове застосування одразу шести зенітно-ракетних комплексів: «Шилка» (ЗСУ-23-4), «Куб» (2К12), «Тор» (9К330), «С-125», «С-300ПТ», «С-300В1». Вони підтвердили спроможність висунутись у заданий район, зайняти бойові позиції і знищити повітряні цілі у межах заявлених характеристик. Завдяки комплексу ремонтних робіт, часткової і глибокої модернізації на вітчизняних оборонних підприємствах, вдалося поставити у стрій значну кількість зенітного ракетного озброєння. Нині триває формування нових частин і підрозділів, озброєних цими комплексами. Вони посилять ППО на найнебезпечніших напрямках.

Другий – комплексне командно-штабне навчання з ППО держави у серпні під керівництвом командувача Повітряних Сил ЗСУ генерал-полковника Сергія Дроздова. Здобуток навчання – вищий рівень спроможностей оперативного складу пунктів управління ПС в організації взаємодії з іншими видами і родами військ та складовими сил оборони у виконанні спільних завдань із ППО держави. До практичної фази навчань уперше залучали підрозділи Держприкордонслужби та Нацгвардії України. Завдання – випробувати можливості виконувати завдання в єдиній системі ППО країни з прикриття важливих об’єктів ПС від ударів засобів повітряного нападу противника. Зокрема зенітні ракетні артилерійські прикордонні застави ДПС і зенітні ракетні артилерійські батареї НГУ залучали до оборони командних пунктів та аеродромів Повітряних Сил.

Третій – стратегічне командно-штабне навчання з органами військового управління, військами ЗСУ й іншими складовими сил оборони «Козацька воля – 2019» у вересні під загальним керівництвом Начальника Генштабу – Головнокомандувача ЗСУ генерал-полковника Руслана Хомчака. Тут відпрацювали управління застосуванням повітряної компоненти, включно із ППО важливих державних і воєнних об’єктів у районі збройного конфлікту. А ще – організацію та управління охороною повітряного простору й протиповітряного прикриття стратегічних об’єктів на мирній території. Причому органи військового управління діяли за штатом перспективної натовської структури з розмежуванням функцій застосування та генерування. Такий підхід дозволив підготувати особовий склад до роботи за стандартами й у структурі НАТО, і водночас виявив слабкі сторони, над якими слід попрацювати.

Четвертий – підсумкові тактичні навчання з бойовою стрільбою підрозділів ЗРВ у жовтні-листопаді, де перевіряли влучність стрільби бойових розрахунків по повітряних цілях, мобільність, майстерність володіння тактичними прийомами ведення протиповітряного бою і злагодженість дій особового складу.

Ці навчання проводять у чотири етапи. Спершу підрозділи відпрацювали прикриття важливих державних об’єктів у районах постійної дислокації. Затим – раптове переміщення дивізіонів «Буків» і «трьохсоток» зі штатним озброєнням і військовою технікою у визначений район, де і виконували навчально-бойові завдання. Особовий склад відпрацьовував практичні навички під час організації та здійснення маневрів підрозділами на запасні позиції, маскування стартових позицій, введення противника в оману. На третьому етапі підрозділи ППО відпрацювали підготовку та ведення протиповітряного бою в новому районі, здійснили пів сотні пусків ракет по повітряних цілях. Заключний етап – залишення вогневих позицій, приховане переміщення і повернення.

До всіх навчань ЗРВ залучали авіацію і РТВ. Винищувачі бригад тактичної авіації, окрім відпрацювання своїх завдань, традиційно підігрували зенітникам –імітували ворожий авіаналіт. Радіотехнічні війська зі свого боку проводили розвідку й розпізнавання цілей. Роль мішеней виконували БПЛА ВР-3 «Рейс», що за своїми швидкістю і малопомітністю подібні до крилатих ракет.

Оперативно-стратегічна обстановка, яку розглядали на навчаннях, указала на потребу вдосконалення системи командних пунктів, зокрема з урахуванням досвіду країн НАТО. Автоматизований мобільний командний пункт «Ореанда», що вперше цього року застосовували під час навчань, показав ефективність. Тож командування Повітряних Сил зацікавлене в якнайшвидшому надходженні до повітряних командувань і бригад рухомих пунктів управління, з яких сформують систему ПУ, відповідно до концепції розподілених пунктів управління за прикладом досвіду Альянсу.

Щодо планів на наступний рік, у командуванні Повітряних Сил зазначають: тенденція до нарощування бойової підготовки збережеться. Адже армія  країни, що воює, має бути готовою протистояти всім викликам та загрозам.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український військовослужбовець зумів збити з переносного зенітного ракетного комплексу дві російські крилаті ракети.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець – помічник гранатометника

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Оператор БПЛА 87 Батальйон ДШВ

від 50100 до 130100 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Оператор протитанкового озброєння у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Звязківець

від 21000 до 121000 грн

Харків

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Психолог, діловод служби

від 21000 до 21000 грн

Житомир

Військова частина 3047 НГУ

Військова служба за контрактом в ЗСУ

від 45000 до 110000 грн

Київ

Шевченкіський в м. Києві РТЦКтаСП