ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

В Україні створили сучасний командно-штабний трансформер

Новини Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 3 хв. 17 Грудня 2019, 20:12

Цього року фахівці Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки ретельно перевірили якість нової командно-штабної машини з кузовом змінного об’єму на базі МАЗ-63172. Для Сухопутних військ ЗСУ це у чомусь унікальна розробка. Адже переважна більшість рухомих пунктів управління, які нині перебувають в експлуатації, не відповідають сучасним вимогам. По-перше, їх створювали ще за радянських часів. По-друге, в польових умовах такі зразки потребують більше часу на розгортання робочих місць під органи управління. Оскільки всередині критого причепа відсутня відповідна інфраструктура, то особовому складу доводиться вручну заносити столи, стільці, прокладати електромережі, під’єднувати апаратуру зв’язку, комп’ютери тощо.

Зважаючи на те, що потреба в сучасних машинах такого типу чимала, одне з вітчизняних приватних підприємств узялося допомогти війську частково розв’язати цю проблему. Його фахівці створили нову рухому командно-штабну машину з кузовом змінного об’єму. Його встановили на модернізовану раму авто МАЗ-63172, а також удосконалили технологію розкладання. Залежно від ситуації, її можна виконати як гідравлічним, так і механічним способом.

На обладнання робочих місць витрачають пів години

Як розповів начальник науково-дослідного відділу випробувань спеціальної техніки, засобів зв’язку та автоматизованих систем управління цього інституту підполковник Дмитро Камак, нова КШМ зовні нічим не відрізняється від звичайного 20-тонного контейнера. Він має конструкцію трансформера: його складові частини розкладаються в ширину праворуч і ліворуч від основного кузова й встановлюються на опори. Стіни всередині обшиті сандвіч-панелями, що значно поліпшує теплоізоляційні властивості, а підлога встелена ковроліном.

Сучасна вітчизняна КШМ має зручну конструкцію. Всі меблі, потрібні для обладнання робочих місць під органи управління, зосереджені всередині кузова і закріплені в транспортному положенні. Фактично зостається лише розблокувати фіксатори, зістикувати між собою пази столів і розставити стільці. Весь цей процес триває близько пів години.

Ця машина має стаціонарні системи життєзабезпечення: обігрівач, кондиціонер, фільтровентиляційну установку, телекомунікаційне обладнання (дає змогу швидко розгорнути локальну мережу зв’язку), а також генератор і акумулятор. Завдяки цьому вона здатна працювати не лише від промислової мережі. У разі її виходу з ладу — від акумулятора (мінімум дві години), а якщо вичерпається і його ресурс — запускається дизель-генератор.

Мінімізовано травмування й виключено демаскування

Випробування нової КШМ відбувалися на початку року. За їхніми результатами підприємство-виробник унесло зміни в елементи конструкції. Зокрема розширено сходи до тильних дверей контейнера, а їхні перила перенесено на інший бік. Це зробили для мінімізації можливості травмування під час підйому зледенілими сходами, оскільки контейнер установлений на упорах доволі високо над землею.

Випробувальна бригада інституту звернула увагу виробника на те, що знести з висоти дизель-генератор (усередині під нього обладнано стаціонарне місце) для двох-трьох чоловіків доволі незручно й проблемно. Тому їм рекомендували передбачити на такий випадок кран-балку, яка пришвидшить і полегшить опускання на землю цього приладу. Доопрацювали тут і систему освітлення бокових виходів із командного пункту. Аби не демаскувати об’єкт, її переробили так, що водночас з відчиненням дверей автоматично вмикається режим світломаскування.

Нині виробник продовжує вдосконалювати конструкції КШМ, аби їх можна було стикувати одна з одною. Тоді з’явиться змога отримати більшу площу для розгортання й організації належної роботи органів управління бригади або оперативного командування. Наскільки вдало реалізують цей проєкт, визначать фахівці Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Пілот FPV дрону, військовослужбовець

Дніпро

93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр"

Командир взводу морської піхоти (десантно-штурмовий)

від 30000 до 130000 грн

Одеса

35 ОБрМП ім. контр-адмірала Михайла Остроградського

Заряджаючий, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Фельдшер до в/ч а4729

від 21000 до 24000 грн

Київ, Київська область

Стрілець-зенітник ПЗРК

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 окремий батальйон 241 ОБр Сил ТрО

Укладач парашутів, військовослужбовець

від 23000 до 28000 грн

Васильків

Військова частина А1789