ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Україна в ОБСЄ викрила «кіношні трюки» ФСБ РФ із повернутими кораблями

Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 12 Грудня 2019, 12:29

Українська делегація в ОБСЄ продемонструвала країнам-учасницям порівняльний аналіз відеозапису Федеральної служби безпеки Російської Федерації (ФСБ РФ) щодо стану переданих Україні захоплених кораблів ВМС ЗС України. Як передає Укрінформ, під час засідання Форуму ОБСЄ зі співробітництва у сфері безпеки Україна довела, що зйомка ФСБ має маніпулятивний та тенденційний характер.

— Реагуючи на відеозйомку, продемонстровану російською делегацією під час засідання Форуму зі співробітництва у сфері безпеки 26 листопада, ми б хотіли надати порівняльний аналіз, який демонструє справжній стан переданих Україні захоплених малих броньованих артилерійських кораблів (МБАК) «Нікополь» та «Бердянськ», а також буксира «Яни Капу», — заявив заступник постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський.

За його словами, відеозйомка захоплених українських кораблів була зроблена «таким чином та під таким ракурсом, який дозволяє мінімізувати або в деяких випадках приховати пошкодження МБАК та буксира, які були отримані під час затримання в Керченській протоці».

Зокрема, відео від ФСБ, було приховано пошкодження рубки управління МБАК «Бердянськ» (по лівому борту) та пробоїни корпусу МБАК «Бердянськ».

– Зовнішній вигляд МБАК та буксира свідчить про те, що вони були спеціально підготовлені для проведення відеозйомки, або вона проводилась через кілька днів після захоплення, орієнтовно — в листопаді 2018 року, — повідомив український дипломат.

За його словами, з метою покращення вигляду внутрішнього стану корабля (кубрика) та створення візуального ефекту нібито існування порядку, на ньому були навіть замінені штатні ковдри синього кольору на ковдри сірого кольору (які використовуються у ВМФ РФ). Також для доповнення візуального ефекту вигляду в кубрику було розміщено верхній одяг цивільного зразка, який не використовують військовослужбовці ВМС ЗСУ. При цьому на відео не показано, що вкрадено плафон освітлення кубрика.

‒ Також на відео російської ФСБ було показано наявність обладнання в туалеті МБАК «Нікополь», зокрема, наявність на відео насоса унітазу. Однак насправді на повернутому катері цей насос відсутній, ‒зазначив Лоссовський, продемонструвавши відповідне фото.

— На відеозйомці ФСБ усі елементи внутрішнього обладнання були показані у зачиненому вигляді, що не дозволяло оцінити їхню комплектність та працездатність, зокрема щит електроживлення на МБАК «Бердянськ». Водночас зсередини видно, що з нього викрадені елементи, які містять дорогоцінні метали, — заявив український дипломат.

Про маніпулятивний і тенденційний підхід ФСБ до зйомки відео свідчить і те, що на цьому записі показано камбуз МБАК «Бердянськ» у задовільному стані. Хоча насправді він не в задовільному стані та не може використовуватися за призначенням.

— Особливої уваги заслуговує відеозйомка ходової рубки МБАК «Бердянськ», де встановлено високовартісне радіолокаційне обладнання та обладнання зв’язку, навігації і системи управління катером. Навіть на відео ФСБ не вдалося приховати відсутність на штатних місцях радіостанцій Harris (виробництво США) — 3 комплекти; радіостанції ICOM (виробництво Японія) — 1 комплект; радіостанції Motorola (виробництво США); навігаційної РЛС FURUNO (виробництво Японія) — 1 комплект, — повідомив заступник очільник місії України при ОБСЄ.

Крім того, на російській відеозйомці видно, що з ходової рубки викрадені (демонтовані) морський годинник та кренометр. Хоча до захоплення МБАК ці прилади були розміщені в ходовій рубці.

— За результатами проведення порівняльного аналізу, а також перевірки та зіставлення наявної інформації, відповідно до складеного акту перевірки укомплектованості захоплених МБАК «Нікополь», «Бердянськ» та буксира «Яни Капу», можна зробити очевидний висновок про те, що відеозйомка ФСБ РФ переданих український стороні захоплених раніше плавзасобів носить маніпулятивний та тенденційний характер, метою якого є приховування від суспільної та міжнародної думки їх реального стану та фактів розкрадання і мародерства обладнання, яке встановлене на даних кораблях ВМС ЗС України, — підкреслив у Відні заступник очільника української місії при ОБСЄ.

Як повідомляла раніше АрміяInform, 25 листопада 2018 року російські військові біля берегів окупованого Криму обстріляли й захопили три кораблі Військово-морських сил України: малі броньовані катери «Бердянськ» і «Нікополь» та буксир «Яни Капу», які прямували з Одеси до Маріуполя. У полон потрапили 24 українських моряки, троє з них отримали поранення.

Міжнародний трибунал із морського права 25 травня зобов’язав Росію негайно звільнити всіх моряків, а також повернути Україні кораблі. 7 вересня між Україною і Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35, у рамках якого, зокрема, були звільнені 24 полонені моряки. 18 листопада 2019 року в нейтральних водах акваторії Чорного моря було розпочато процес із повернення захоплених українських кораблів, які потім були відбуксирувані в порт Очакова. Вже після першого огляду стало відомо, що з кораблів було демонтовано озброєння та засоби зв’язку, навігаційне обладнання, а також сантехніка (унітази), плафони й розетки. За словами начальника Генерального штабу — головнокомандувача ЗСУ генерал-лейтенанта Руслана Хомчака, те, що російська сторона зробила з повернутими кораблями, «не має військової логіки, ці кораблі були розграбовані мародерами».

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Кабінет міністрів та більшість парламентських партій Данії домовилися про збільшення військової підтримки України на 4,4 млрд данських крон (близько 590 мільйонів євро) у 2024 році.

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

Шестеро чоловіків, частина з яких заплатили від шести до десяти тисяч доларів, зупинили на березі Тису, яку вони збиралися переплисти, щоб потрапити до Румунії.

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Володимир Зеленський розповів про шляхи розвитку української оборонної промисловості.

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

Дані розвідки свідчать про те, що на сьогодні ворог не сформував на кордонах наступальне угруповання.

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

Завершено розслідування щодо посадовця одного з районних управлінь правоохоронного органу та його спільника — колишнього колегу, які намагались заробити на людях, що проходили по справі щодо колабораційної діяльності.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Медична сестра, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Військова служба у Військово-Морських Силах України

від 25000 до 60000 грн

Одеса, Одеська область

Снайпер

від 20500 до 120000 грн

Кривий Ріг

Арей, окремий штурмовий батальйон

C Engineer

від 55000 до 130000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Стрілець

від 51000 до 121000 грн

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП