ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Чи може ротний або комбат стати ад’юнктом?

Вишкіл
Прочитаєте за: 7 хв. 3 Грудня 2019, 17:48

Ад’юнктура — одна з основних форм підготовки науково-педагогічних і наукових кадрів у вищих військових навчальних закладах (ВВНЗ) і науково-дослідних установах Міноборони. Це аналог аспірантури в цивільних вишах. Офіцера, який навчається в ад’юнктурі, називають ад’юнктом. Таке коротке тлумачення цих двох слів подає «Енциклопедія сучасної України».

Гадаю, що в переважної більшості колег із військ ад’юнкт асоціюється зі старшим офіцером, який, як кажуть, гризе граніт науки, щоб захистити дисертацію і стати кандидатом наук. Аби потім просувати науку чи обрати педагогічну ниву. Проте практично ніхто не знає, що потрібно для того, щоб стати ад’юнктом, хто ним може бути, де їх готують, які нюанси в підготовці.

Тож розберімось разом, зокрема на прикладі Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, де ад’юнктів і докторантів почали готувати ще з 2006 року.

Від курсанта — до адюнкта

Як розповів заступник начальника Академії з наукової роботи, доктор історичних наук, доцент полковник Андрій Слюсаренко, нині в очній докторантурі й ад’юнктурі вишу навчаються 3 докторанти та 30 ад’юнктів за двома науковими спеціальностями — «Озброєння та військова техніка» і «Історія та археологія».

— Наша академія — єдиний вищий військовий навчальний заклад держави, який має спеціалізовану вчену раду за спеціальністю «Військова історія». Щодо фаху «Озброєння та військова техніка», то ад’юнкти надзвичайно плідно співпрацюють як з Центральним науково-дослідним інститутом озброєння та військової техніки ЗСУ, так і з єдиним у Сухопутних військах Науковим центром, що входить до складу Академії й відповідає за технічний напрямок досліджень, — зауважив Андрій Віталійович.

З ухваленням у 2014-му нової редакції закону «Про вищу освіту» змінився насамперед процес підготовки науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації. Навчання в ад’юнктурі триває чотири роки, а не три, як раніше. Ба більше, ад’юнкт зобов’язаний не просто підготувати дисертацію і обов’язково захистити її, а й повністю засвоїти освітню наукову програму й успішно скласти екзамени.

— З виходом нового закону Міністерство освіти та науки України запровадило чіткі вимоги до бюджету навчального часу освітньої складової, які становлять від 30 до 60 академічних кредитів Європейської кредитної трансферно-накопичувальної системи (ЄКТС). Один академічний кредит — це 30 годин. Так-от, для спеціальності «Історія та археологія» ми запровадили освітньо-наукові програми, які включають 57 кредитів ЄКТС, а для спеціальності «Озброєння та військова техніка» — 56 кредитів. Не важко полічити, що це становить 1710 і 1680 годин відповідно, — пояснює полковник Андрій Слюсаренко. — Тобто академія готує за практично максимально дозволеним обсягом. Такий підхід дає змогу готувати фахівців найвищого рівня.

За рахунок своїх вихованців Академія планує значно підвищити рівень науково-педагогічного потенціалу. Освітньо-наукове середовище вишу має логічну та послідовну структуру навчання науковців та освітян: від курсанта до ад’юнкта і надалі до викладача чи науковця.

Одним із таких наочних прикладів плекання своїх кадрів є життєвий шлях ад’юнкта капітана Іванни Чобіт. Під час навчання за спеціальністю «Культурологія» вона активно відвідувала гурток військово-наукового товариства курсантів кафедри гуманітарних наук. На другому курсі вперше взяла участь у науковій конференції, яка власне і дала поштовх до подальшої роботи в цьому напрямі. Вже під час навчання дівчина опублікувала кілька тез виступів і статей у збірнику студентських (курсантських) робіт. Двічі — стипендіат стипендії Президента України, а виш закінчила з відзнакою.

— Офіцерську службу розпочала у 24-й окремій механізованій бригаді начальником клубу. Згодом скерували у відділення морально-психологічного забезпечення, а потім очолила групу цивільно-військового співробітництва. Та я усвідомлювала: моє покликання — викладацька і наукова діяльність. І після двох років у військах уже з посади старшого офіцера відділення планування штабу Навчального центру підготовки підрозділів МЦМБ вступила в ад’юнктуру. Я вже мала чотири наукові статті і п’ять тез виступів, — говорить капітан Іванна Чобіт, яка нині працює над дисертацією.

Звідки беруться військові історики, і які ноу-хау патентують озброєнці

До речі, підготовка фахівців за кожною зі згаданих наукових спеціальностей має свою специфіку. Завкафедрою гуманітарних наук Інституту морально-психологічного забезпечення НАСВ, доктор історичних наук, професор Андрій Харук розповів: на відміну від цивільних колег, знайти серед військових фахових істориків складно. І на цю спеціальність вступають передусім офіцери з гуманітарним нахилом.

— Ми повинні дати офіцерам базу, яку цивільні історики здобули, приміром, на історичних факультетах університетів. Тож у програму включені дисципліни, пов’язані з методикою історичних досліджень, джерелознавством, історіографією тощо, — пояснив Андрій Харук.

Хоча кафедра готує істориків, однак у висновках кожного дисертаційного дослідження є рекомендації з врахування його результатів у підготовці військ, навчанні курсантів.

До речі, дехто думає: ад’юнкти — це самі теоретики, здатні творити лише стоси «опусів». Такий скепсис легко розвіюють ноу-хау, патенти, макетні й експериментальні зразки, придумані та створені вихованцями завкафедри електромеханіки й електроніки факультету ракетних військ і артилерії, доктора технічних наук, професора Юрія Шабатури.

— Я за науку, що дає ідеї, втілені в металі, і які дають змогу створювати нові зразки озброєння й військової техніки або вдосконалювати наявні. Всі дисертаційні роботи підопічних містять якісь ноу-хау, — зазначив Юрій Васильович. — Для прикладу, запатентовано новий спосіб управління напрямом руху колісних транспортних засобів, який не потребує класичних поворотів коліс. Він базується на використанні нової (теж запатентованої) конструкції коліс, які можуть динамічно змінювати свій діаметр, зберігаючи цілісність робочої поверхні. Перехід на такий принцип управління напрямком руху колісного транспорту дає величезні переваги. По-перше, тоді не потрібен диференціал, тож різко збільшується прохідна здатність. По-друге, на повороті автоматично зростає стійкість, а під час руху завжди зберігається одноколійність. Отже, під час руху на мінних полях зростає бойова ефективність. Ця теоретично розроблена і експериментально перевірена наукова робота — чисте ноу-хау, якого немає ніде у світі.

І подібних цікавих робіт у ад’юнктів Академії надзвичайно багато!

Поранення чи контузія — не перепони для вступу

Отже, перейдімо до питання заголовка матеріалу: «Чи може ротний або комбат стати ад’юнктом?». Однозначно: так. І навіть офіцери, які після поранень і контузій мають певні фізичні проблеми. Але все по-порядку….

Начальник науково-організаційного відділу Академії, кандидат технічних наук підполковник Роман Нанівський пояснив: ад’юнктом можуть бути офіцери віком до 45 років, які перебувають на військовій службі й здобули вищу освіту ступеня магістра (спеціаліста). Серед вимог до абітурієнтів: практичний досвід служби у військах не менше ніж 2 роки та відповідні здібності до педагогічної або науково-дослідної роботи.

— У відборі кандидатів перевагу в зарахуванні на навчання мають офіцери, які відмінно закінчили навчання, рекомендовані Вченою радою Академії, мають практичний бойовий досвід, — говорить підполковник Роман Нанівський. — Надаємо можливість вступити до ад’юнктури і людям з особливими потребами, які зазнали поранень під час бойових дій на Донбасі.

Одним з таких є майор Володимир Гера, який воював у найважчий період збройного протистояння — липень–серпень 2014 року. Саме його підрозділ пробивав «дорогу життя» до бійців 80-ки в Луганський аеропорт, а 24 серпня зупиняв прорив псковських десантників…

На жаль, під час обстрілу на металургійному заводі в Лутугиному Володимир зазнав важких мінно-вибухових поранень правого плеча і грудного відділу хребта. Після низки операцій, лікування і реабілітації мужній офіцер продовжив службу в Академії, а 2017-го став ад’юнктом під керівництвом Юрія Шабатури. Нині — автор чотирьох наукових статей, встиг запатентувати технічне рішення, яке значно збільшує ресурс двигунів внутрішнього згорання зразків озброєння та військової техніки.

Щороку на навчання тут набирають по чотири офіцери на кожну наукову спеціальність. А охочих набагато більше. Тому керівництво Академії прагне збільшити кількість набору в ад’юнктуру. Передусім за рахунок заочної форми навчання.

— У нас достатньо офіцерів, які перевищили граничний вік для вступу, але мають значний досвід. І могли б навчатися як здобувачі, поєднуючи виконання службових обов’язків із вечірньою наукою. Пропонуємо виділити для цього ще десять місць із розрахунку 5 осіб на кожну спеціальність, — ділиться планами заступник начальника академії з наукової роботи полковник Андрій Слюсаренко.

А хто вже вирішив, то має знати: відповідні рапорти за підпорядкованістю слід подати до 1 лютого 2020 року. Тож часу обмаль, якщо врахувати новорічні й різдвяні свята. Разом із рапортом подають: список опублікованих наукових праць і винаходів, фотокопії нетаємних праць, а також розгорнутий огляд праць з обмеженим доступом. У разі їхньої відсутності подають наукові доповіді чи реферати з обраної спеціальності.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Сьогодні Збройні Сили України реалізували правильний удар по окупанту в Джанкої, по аеродрому.

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США Джо Байден запевнив, що негайно підпише законопроєкти спікера Палати представників США Майка Джонсона про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню після його схвалення Конгресом.

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Ухвалений у першому читанні законопроєкт про залучення засуджених до захисту України в лавах ЗСУ передбачає обов’язкову згоду не лише самих засуджених, а й командирів частин, де будуть створені такі окремі спеціальні підрозділи.

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Олександр Павлюк показав ефективну роботу підрозділів Сухопутних військ.

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Командувач Військово-Морських Сил ЗС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа зустрівся із заступником генсека з морських і водних справ Міністерства клімату Естонії Каупо Ленеранда, під час якої обговорив посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ.

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Спікер Палати представників Майк Джонсон опублікував текст ініціативи фінансування допомоги Україні, який можуть схвалити вже цієї суботи, 20 квітня.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Навідник “ЗУ-23-2”

від 21000 до 50000 грн

Одеса

Військова частина А2238

Бойовий медик

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Головний сержант взводу

від 23000 до 25000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ

військовослужбовець

від 20100 до 123000 грн

Кам'янець-Подільський, Хмельницька область

Стрілець до 189 об ТрО 123 Обр ТрО

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв, Миколаївська область

Фельдшер, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ