ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У Києві нагородили волонтерів, які вже шість років допомагають армії та незахищеним українцям

Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 2 Грудня 2019, 19:58

Ці люди не з’являються на екранах телебачення і не піарять свої добрі вчинки в соцмережах. Просто щодня роблять благородну справу – шість років допомагають армії та всім тим, хто не може вижити в сучасних реаліях самотужки.

Донори, зоозахисники, ті, хто допомагає фронту і реабілітує поранених… Понад 120 людей різного віку та професій зібрались у столиці, аби розказати про свої справи та надихнути на благодійність інших, а також за свою невтомну і віддану працю отримати статуетки подяки від волонтерської організації «Євромайдан SOS».

Одні з них – плетуть сітки для фронту – камуфльовану «зеленку» та таке потрібне на зиму біле маскування. І щороку сподіваються, що саме ці «білі» – останні. Але війна триває. І цим невтомним людям знову і знову, доводиться ставати до роботи, не шкодуючи ні сил, ні свого вільного часу. Інші – займаються реабілітацією поранених та допомагають лікувати важкохворих…

– Сказати спасибі волонтерам – людям, які починаючи з 2013 року залишили власні інтереси і прийшли на допомогу, – це головна місія премії. Цю відзнаку вручають у роковини розгону протесту на Майдані незалежності, бо саме тоді відбулося утвердження українського духу,–- пояснює координаторка «Євромайдан SOS» Олександра Матвійчук.

У цьогорічній – вже шостій церемонії – взяли участь 123 номінанти-волонтери з різних міст України. У складі нинішнього журі: письменник Андрій Курков; історик Ярослав Грицак; акторка Римма Зюбіна; волонтерка Ірина Довгань; музикант Олександр «Фоззі» Сидоренко та журналістка Марія Фронощук. Номінацій багато. Серед них є «Підтримка українських військових», «Підтримка вразливих верств населення», «Зоозахист», «Донорство» тощо.

Головні критерії відбору – це вчинок або щоденна праця, за яку волонтери не отримують гроші.

– Обрати найкращого тут просто неможливо, адже тут немає другорядних справ. Також надзвичайно важливими для визначення лауреатів є не лише справи, які роблять волонтери, а й їхня кількість, масштабність та можливість залучати до благодійності інших. Ми відзначаємо кожного волонтера та волонтерку, які номіновані на премію, – каже координатор проєкту Дар’я Бичкова.

Також вона зазначає, що цього року журі вперше обрало лише двох лауреатів. З третім просто не змогли визначитися.

Так, цьогоріч найбільш вразили журі своїми історіями волонтери: Катерина Приймак – парамедик «Госпітальєрів», яка рятувала життя бійцям на передовій, та «Мудрий Тесля» – Віталій Андрієць, який заснував майстерню для хлопчиків, що ростуть без батька.

Віталій – тато чотирьох дітей, тож добре знає, наскільки важливою, особливо для хлопчиків, є саме батьківська підтримка. На початку війни вони з сім’єю переїхали з Луганська до Черкас, а два роки тому Віталій вирішив поділитись своїми уміннями і теплом з дітками, чиїх батьків забрала війна.

– Дуже важко й водночас приємно, коли ти робиш чиєсь життя кращим, коли ти допомагаєш. Сподіваюся, своїм прикладом допоможу маленьким українцям зрости справжніми чоловіками, які до того ж, зможуть опанувати ремесло і працювати руками, – каже Віталій Андрієць.

За правилами премії, номінувати волонтера може будь-хто, а незалежне журі з них обирає кількох переможців.

Протягом шести років існування відзнаки до складу журі входили видатні українські артисти, волонтери, громадські діячі, зокрема Любомир Гузар, Богдан Гаврилишин, Олександра Кольцова, Ахтем Сеітаблаєв, Олександра Матвійчук, Тарас Тополя та інші.

Нагадаємо, премія «Євромайдан SOS» була започаткована в роковини розгону Євромайдану, коли, власне, і створена організація допомоги з однойменною назвою. Волонтерська організація «Євромайдан SOS», починаючи з  30 листопада 2013 року до березня 2014 року  об’єднала понад 200 волонтерів: правозахисників, юристів, студентів, громадських активістів та простих людей. За допомогою гарячої лінії допомагали спочатку мирним протестувальникам, що постраждали на Майдані, а надалі: захищали «в’язнів Банкової» та інших незаконно заарештованих протестувальників; розшукували безвісти зниклих; документували порушення прав людини. Загалом, ця організація стала інформаційним центром безлічі ініціатив.

Премія для волонтерів – це свято, де нагороджують за системну волонтерську роботу та добрі справи.  Це всеукраїнська недержавна нагорода, яку присуджують «звичайним людям, які роблять надзвичайні справи» в усіх галузях громадського життя.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-електрик

від 25000 до 45000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Бойовий медик у Дрогобич

від 21000 до 130000 грн

Дрогобич

Військова частина А7079

Молодший медичний персонал (санітар, фельдшер)

від 20000 до 120000 грн

Миколаїв, Миколаївська область

Стрілець-зенітник у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Водій-військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса

137 ОБМП

Командиp міномета, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область