ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Підсумки армійського тижня: розведення військ, активізація міжнародної співпраці та аналіз 2019 року

Важливо Новини Новини світу та України Публікації
Прочитаєте за: 8 хв. 2 Грудня 2019, 17:56

АрміяІNFORM продовжує готувати огляд найважливіших новин, що стосуються українського війська. Минулий тиждень відзначився важливими кроками як на стратегічному, так і тактичному рівні щодо зміцнення національної безпеки України. Читайте детальніше про шляхи врегулювання ситуації на Сході, нові тренування українських військових, активізацію міжнародної співпраці оборонного відомства та підсумки діяльності ЗСУ за 2019 рік.

Розведення військ на Донбасі: безпекові та гуманітарні аспекти

28 листопада 2019 року в Києві відбулося десяте засідання Національної платформи “Діалог про мир та безпечну реінтеграцію” на тему “Припинення вогню та розведення військ на Донбасі: безпекові та гуманітарні аспекти”. Захід був присвячений питанню національної безпеки у процесі врегулювання ситуації на Донбасі, а також питанням людської безпеки та комунікаційним аспектам розведення військ.

Кореспондент АрміяINFORM зібрала найголовніші тези учасників дискусії, які фіксують основні виклики в сьогоднішніх питаннях припинення вогню та розведення військ на сході України.

Олексій Данилов, секретар РНБО України, наголосив на тому, що головна умова “завершення війни без пострілів” – це гарантії того, що негативні наслідки для України дорівнюватимуть нулю. Серед першочергових завдань, за словами Данілова, є повернення полонених, припинення вогню по всій лінії розмежування, повернення під контроль України всієї ділянки російсько-українського кордону і лише після цього – проведення виборів за українським законодавством на тимчасово окупованих частинах Донецької та Луганської областей. Він також зазначив, що для керівництва держави є пріоритетним й гуманітарний аспект, адже склалася парадоксальна ситуація, коли частина громадян України опинилася в окупації на власній території.

Олег Саакян, координатор робочої групи Національної платформи “Діалог про мир та безпечну реінтеграцію” наголосив на тому, що  “розведення військ має бути частиною чогось більшого, а саме – нашого власного мирного плану”. Він також уточнив: поняття “безпечна реінтеграція” стає предметом обговорення на державному, експертному та громадському рівнях, і це – гарний знак.

Артем Саліхов, радник міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, посилаючись на останні ініціативи влади щодо спрощення перетину лінії розмежування цивільним населенням та скасування обмежень на перевезення товарів повсякденного вжитку, зазначив: ці рішення важливі як сигнал того, що філософії взаємодії з мешканцями тимчасово окупованих територій змінюється.

Аня Окінчіц, голова місії організації “Людина в біді та Валентин Бебік, координатор гуманітарних проектів міжнародного благодійного фонду “Карітас України”, говорили про те, що люди, які опинилися в окупації, дуже часто є жертвами обставин. Зокрема, пані Окінчіц зауважила, шо одним з заходів довіри є спрощення доступу гуманітарних організацій на території, що знаходяться на лінії зіткнення, а пан Бебік підтвердив, що “Карітас” відновлює роботу там, де були відведені війська.

Полковник Олексій Ноздрачов, начальник Управління цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України, зосередився на питаннях комунікації, адже завдання CIMIC з самого початку збройного конфлікту – створювати умови для державних ініціатив з мирного врегулювання шляхом цивільно-військової взаємодії та інформування. Вчасна та вичерпна інформація може скоротити кількість жертв серед населення – наприклад, коли йдеться про карти замінувань. “Сьогодні комунікація навіть важливіша зброя, ніж танки та ракети”, – заявив пан полковник.

Андрій Бузаров, політичного аналітик, заявив, що “українська версія” повідомлень щодо необхідності розведення військ все ще недостатньо поширюється як усередині суспільства, так й серед міжнародної спільноти. Над цим варто працювати, адже комунікація є невд’ємною складовою гуманітарної реінтеграції.

Безпека на морі: cпільні тренування з французьким корветом «Commandant Birot»

1 грудня в акваторії Чорного моря відбулися спільні тренування типу «PASSEX» за участю патрульного катеру «Прилуки» Військово-Морських Сил ЗС України та корвету ВМС Франції «Commandant Birot». Під час виконання спільних маневрів у відкритому морі, кораблі країн відпрацювали низку завдань з підвищення взаємосумісності у відповідності до стандартів Північноатлантичного Альянсу. Основна увага приділялась вдосконаленню навичок та дій екіпажів кораблів під час виконання завдань у складі групи кораблів. Важливою є і участь курсантів Інституту Військово-Морських Сил НУ «ОМА» в цих тренуваннях, оскільки співпраця з кораблями НАТО – це отримання величезного досвіду, що допомагає посилити морську безпеку України.

Безпека на суші: артилерія мотопіхотної бригади відпрацювала завдання високої складності

На полігоні 235-го міжвидового центру підготовки військових частин і підрозділів Збройних Сил України артилерійські підрозділи окремої мотопіхотної бригади відпрацювали завдання високої складності. Це був фінальний акорд у серії навчань артилерійських підрозділів, які проходили у бригаді. В різних умовах відпрацьовували стрільбу по цілях із допомогою розрахунку БПЛА вдень і вночі, відбиття нападу ворожої диверсійно-розвідувальної групи на артилерійську колону, вогневе ураження місць скупчення бронетехніки та живої сили противника й швидку зміну вогневих позицій артилерійськими батареями.

До контрольних занять з управління вогнем артилерії мотопіхотної бригади залучили розрахунки батарей Д-20, самохідну та реактивну артилерію, мінометні та протитанкові розрахунки. Командували діями підрозділів безпосередньо на місцях молоді лейтенанти — випускники НАСВ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Закон про модернізацію сержантської служби в ЗСУ

29 листопада Президент України схвалив законопроект №0906 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання військового обов’язку та проходження військової служби)». Що тепер зміниться в Армії?

⏹ Трансформуються військові звання сержантів та старшин у відповідність до стандартів Північноатлантичного альянсу. Натепер звань 9: рекрут, молодший сержант, сержант, старший сержант, перший сержант, штаб сержант, майстер сержант, старший майстер сержант та головний майстер сержант.

⏹Нові військові звання — не зміни шевронів, а новий зміст діяльності цієї категорії військовослужбовців. Це елемент побудови кар’єри, що підвищує мотивацію та «змащує» механізм просування по службі військовослужбовців. Нові звання є також необхідною умовою для переходу на нову систему грошового забезпечення — його розмір буде залежати не так від посади, як від військового звання з урахуванням вислуги. Вже зараз тарифні розряди за деякими сержантськими і офіцерськими посадами є однаковими (тому в них однакова зарплата).

⏹Змінюється і імідж та функціонал сержантського корпусу. Віднині це радники командира з питань підготовки рядового чи сержантського складу, зокрема, у бойовій підготовці. У офіцерів тепер звільняються руки для довгострокового планування.

⏹ Вводиться найнижче військове звання рекрут. Рекрут – це молодий чоловік або жінка, який уклав контракт на випробувальний термін, але не пройшов повний курс військової підготовки. По суті, у ЗСУ стартує якісний відбір кадрів для військової служби: люди знайомляться з професією та випробовують самі себе, а командири — придивляються до кандидатів на професійну службу.

Поглиблення співпраці з Естонією

Президенти України та Естонії підписали спільну заяву щодо подальшої співпраці між країнами. Була домовленість про активізацію двосторонньої співпраці на міжнародній арені, особливо під час непостійного членства Естонії в Раді Безпеки ООН на 2020-2021 роки, з метою сприяння мультилатералізму, повазі до міжнародного права, демократії, прав людини та верховенства права, а також з огляду на наслідки російської агресії проти України. Президенти домовилися активізувати співпрацю в галузі електронного урядування та діджиталізації публічного сектору, серед іншого шляхом використання відповідного досвіду та лідерства Естонії у цих сферах. Також йшлося про необхідність подальшої співпраці у галузі енергетичної безпеки й наголошено на важливості досягнення домовленостей під час тристоронніх газових переговорів з урахуванням інтересів України як транзитної країни для експорту газу.

Разом з цим, між Міністерствами оборони України та Естонії підписано Декларацію про наміри щодо співробітництва у сфері територіальної оборони. В документі йдеться про співпрацю у напрямку розробки концепції територіальної оборони України та практичної імплементації пілотного проєкту в цій сфері у визначених територіально-адміністративних одиницях України. Розробку проєкту концепції територіальної оборони України планується здійснити з урахуванням досвіду утворення та функціонування Естонської Спілки Оборони і добровольчої національної оборонної організації Естонської Республіки.

Підсумки діяльності ЗСУ за 2019 рік та висновки на майбутнє

Під керівництвом начальника Генерального штабу — Головнокомандувача Збройних Сил України генерал-лейтенанта Руслана Хомчака в ЗСУ підсумували результати діяльності війська у 2019 році. Зокрема, було проаналізовано результати виконання завдань у районі проведення Операції об’єднаних сил, організацію бойової підготовки військових частин та підрозділів, стан дисципліни та правопорядку у війську та правового захисту військовослужбовців, розглянуто стан та перспективи квартирно-експлуатаційного забезпечення, розвиток професійного сержантського корпусу, взаємодія ЗС України з громадськістю та подальша імплементація стандартів НАТО на шляху Євроатлантичної інтеграції України.

З якими завданнями ЗСУ йдуть в 2020 рік

⏹Чи не всі окремі військові колективи, зокрема бригади, в ході бойових дій досягли певних успіхів, знайшли щось нове у навчанні й підготовці особового складу. Але, на жаль, цей бекграунд зазвичай «вмирає» в окремій частині. Тому стоїть завдання ділитись досвідом і зробити так, щоб він доходив до командувачів видів, а потім у настановах повертався в навчальні центри й військові частини.

⏹Вдосконалення матеріально-технічної бази і розвитку інфраструктури полігонів держави.

⏹Було визначено, що 2020-й рік — рік професійного сержанта ЗС України, а бойова підготовка — один із пріоритетних напрямків діяльності на 2020 рік. Генерал-лейтенант Руслан Хомчак зауважив, що підготовка підрозділів до наступальних дій має займати до 70% навчального часу.

Нові перемоги армійських спортсменів

У Національній академії сухопутних військ завершився Чемпіонат ЗС України з боксу серед видів, родів військ Збройних Сил України та вищих військових навчальних закладів. Першість, у якій взяло участь понад 100 військових спортсменів, тривала впродовж трьох днів. За підсумками змагань, третю сходинку п’єдесталу пошани посіли представники Десантно-штурмових військ ЗС України, другими стали представники Сил спеціальних операцій ЗС України. Переможцями – боксери Сухопутних військ ЗС України.

Також, спортсмени Збройних Сил України вибороли дві медалі на Чемпіонаті Європи з тхеквондо в Ірландії. «Срібло» до свого активу записав працівник Збройних Сил України Максим Бондарь (вагова категорія до 80 кг), «бронза» на рахунку працівника Збройних Сил України Ірини Ромолданової (вагова категорія до 49 кг).

Читайте нас у Facebook
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Діловод-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Дніпро

Косівський РТЦК та СП

Лікар медичного пункту 155 об ТрО

від 24000 до 54000 грн

Степанівка, Сумська область

Оператор БПЛА (FPV)

від 22000 до 50000 грн

Шостка

Військова частина 3022 НГУ

Стрілець-санітар

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

Танкіст

від 40000 до 120000 грн

Житомир

1 ОБрСпП ім. Івана Богуна

Кулеметник

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 окремий батальйон 123 ОБр ТрО