ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

20 героїв та історій поєднані сучасним і минулим

Life story MilitaryArt Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 1 Грудня 2019, 8:00

В Києві у Veteran Hub в рамках унікального проєкту «Поєднані» відбувся показ 20 відеоісторій про сучасних захисників України. Відвідувачі переглянули не тільки відео про героїчних звитяжців, а й поєднані постери нинішніх оборонців країни та учасників визвольних змагань сторічної давнини.

За словами організаторів військово-патріотичний проєкт започаткували у 2017 році.

— Це вже третій етап проєкту. Перший у 2017-му присвятили героям з Луганщини й Донеччини. У 2018-му — захисникам з Криму, Запоріжжя і Херсона. Тепер географію розширили й запросили на проєкт вихідців з Одещини, Миколаївщини і Кіровоградщини. Розробили серію плакатів і відеороликів. На постерах поєднали військових сьогодення та воїнів ХХ століття, які відроджували українську державність. Герої відеоісторій — нинішні захисники України: добровольці та кадрові військові. Їхні розповіді цікаві й захоплюючі. Це чесні історії про мотивацію, вибір, війну і життя після неї, — розповіла куратор проєкту «Поєднані» Каріна Дорошенко.

Серед героїв відеороликів — заступник Міністра у справах ветеранів Олександр Терещенко, офіцер ОК «Південь» полковник Владислав Назаров, доброволець Ігор Козуб, медик 28-ї бригади ЗСУ Лариса Юшкевич, письменник Олексій Пайкін та інші учасники бойових дій.

Деякі захисники прибули на захід до столиці. Наприклад, Анатолій Карабаджак приїхав з Білгород-Дністровська Одеської області. Він воював на Донбасі в складі батальйону імені генерала Кульчицького. Був на Майдані, а потім бив ворогів під Вуглегірськом, Дебальцевим та іншими населеними пунктами українського сходу. Анатолій зізнався: коли запропонували узяти участь в проєкті — одразу погодився.

— Такі заходи надзвичайно важливі і корисні. Українці повинні знати свою історію і шанувати своїх захисників. Дякую організаторам за чудову атмосферу. Я починав війну простим солдатом, був гранатометником, а закінчив службу офіцером-артилеристом. Демобілізувався. Незабаром відкрию власне кафе й планую побудувати електростанцію для держави, — розповів Анатолій.

Колишній воїн-доброволець, а нині начальник відділу Національно-патріотичного виховання Міністерства культури, молоді та спорту України Микола Ляхович — один з ініціаторів «Поєнаних». Ідея започаткувати цей проєкт виникла у нього ще 2015 року.

— Ми показуємо поєднання минулої і сучасної боротьби з російською агресією. Українці східних областей боролися за нашу незалежність і державність 100 років тому в лавах армії УНР. Взяли до рук зброю і їхні нащадки у 2014-му… У моєму добровольчому підрозділі воювали багато мешканців з Донеччини та Луганщини. Нашим командиром був Микола Березовий із Горлівки. На жаль, він загинув за Україну під Іловайськом, рятуючи побратима. Ці люди першими стали на захист України. Хтось утратив обидві руки від вибуху гранати, а хтось заходив у тил ворога для розвідки позицій. Цей медійний проєкт про війну, сміх, побут, біль утрат, про засідки й успішні військові операції, — наголосив фронтовик Микола Ляхович.

Презентація відеороликів пройшла у теплій та дружній атмосфері. Історії захисників переглянули студенти, побратими учасників проєкту та прості кияни з дітьми. Кожна розповідь супроводжувалася бурхливими оплесками.

Проєкт «Поєднані» реалізовано за підтримки Міністерства культури, молоді та спорту України.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
У Силах оборони розповіли про бої в Очеретиному

У Силах оборони розповіли про бої в Очеретиному

Речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» підполковник Назар Волошин прокоментував поточну бойову ситуацію в селищі Очеретине Донецької області на Авдіївському напрямку.

Спецпризначенці знищили 3 бронемашини та 9 окупантів на Донеччині 

Спецпризначенці знищили 3 бронемашини та 9 окупантів на Донеччині 

Оператори 8-го окремого полку ССО продовжують завдавати втрат противнику на Донецькому напрямку.

Ворожий гелікоптер Ка-32 спалили на аеродромі в москві — ГУР

Ворожий гелікоптер Ка-32 спалили на аеродромі в москві — ГУР

У ніч на 26 квітня 2024 року на аеродромі «остафьєво» міністерства оборони рф у місті москва знищено багатоцільовий ворожий вертоліт Ка-32.

Міноборони відкрило 14-й рекрутинговий центр

Міноборони відкрило 14-й рекрутинговий центр

Уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець розповів про відкриття в Україні чергового рекрутингового центру для залучення громадян на службу в Сили оборони України, а також про результати роботи мережі цих центрів.

Сухопутні війська показали, як нищать ворога на сході

Сухопутні війська показали, як нищать ворога на сході

Оператори ударних дронів уразили російські позиції та техніку, а штурмові групи успішно атакували окупантів.

Олександр Сирський: Під загрозою залишається найбільша в Європі АЕС — Запорізька

Олександр Сирський: Під загрозою залишається найбільша в Європі АЕС — Запорізька

Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський у роковини аварії на Чорнобильській АЕС нагадав, що за 38 років після тієї трагедії російські окупаційні війська ставлять світ перед небезпекою нової атомної катастрофи.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець – помічник гранатометника

від 20100 до 120000 грн

Бориспіль

Троїцький ТЦК та СП

Технік зенітного ракетного обладнання, військовослужбовець

від 23500 до 53500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Водій-слюсаp, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Водій категорії B, C, військовослужбовець

від 20500 до 50500 грн

Стрий

Військова частина А2847

Оператор безпілотних авіаційних комплексів (БПЛА)

від 50000 до 120000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Водій-електрик | Військова частина А0528

від 22000 до 120000 грн

Одеса, Одеська область