ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

АК-74, який стріляє електромагнітним імпульсом, збиватиме безпілотники

Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 27 Листопада 2019, 15:30

Проблема боротьби з бойовими безпілотними літальними апаратами на сьогодні виходить на перші позиції для будь-яких збройних сил і навіть держав, які стоять осторонь збройних конфліктів. Нещодавня атака на нафтові об’єкти Саудівської Аравії тому підтвердження. За рахунок своєї  малорозмірності, висоти польоту, швидкості та маневреності  у повітрі – уразливість безпілотників звичайною зброєю зводиться практично до нуля.

– Але у них є одне відносно «слабке» місце – їхня бортова електронна апаратура.  У малогабаритних безпілотників, які і становлять основну загрозу, вона завжди є слабо екранованою,  тож може бути виведена з ладу дією потужного електромагнітного імпульсу, – зауважує завідувач кафедри електромеханіки та електроніки факультету ракетних військ і артилерії Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного доктор технічних наук, професор Юрій Шабатура. – Постає конкретне питання: а звідки взяти такий імпульс і чим його скерувати на безпілотний літальний апарат, зокрема, в польових умовах?!

До цього завдання науковець і його підопічні колеги підійшли практично і неординарно…

– Що завжди є у бійця під рукою? –  звичайно, особиста зброя. До речі, навіть найсучасніша вогнепальна зброя за фізичним принципом дії є звичайною тепловою машиною, до того ж, як показали проведені дослідження, з досить низьким коефіцієнтом корисної дії. Більша частина енергії згоряння порохового заряду просто розсіюється в навколишнє середовище. Ось цю енергію, яка раніше просто втрачалася, і було вирішено спробувати зібрати, перетворити й накопичити  в корисну електроенергію. Причому, що вкрай важливо, без погіршення тактико-технічних характеристик вогнепальної зброї, – розповів доктор технічних наук, професор Юрій Шабатура.

І слід зауважити, що пошуки науковців нових методів і засобів отримання корисної енергії за рахунок енергії, яка розсіюється під час пострілів з вогнепальної зброї, – є результативними.

– На конкретну конструкцію різних пристроїв і сам спосіб здійснення такого перетворення були отримані відповідні патенти. Не вдаючись у деталі, можна зазначити, що під час використання штатної вогнепальної зброї, скажімо АК-74,  (зі спеціальною насадкою)  ми отримуємо можливість накопичити значну кількість електричної енергії, яку потім можемо направити у вигляді стисненого в часі, тобто дуже короткого, а отже і дуже потужного імпульсу, спрямованого на  безпілотник. Цей імпульс призведе до виведення з ладу чутливої електроніки БПЛА і втрати її функціональних можливостей, – наголошує Юрій Васильович. Звичайно, запропонований підхід може масштабуватися, наприклад, його можна використовувати і для артилерійського озброєння. Там зовсім інші об¢єми і масштаби, а отже отриманий обсяг енергії може дозволити вирішувати й інші завдання…

Справа тепер лишається за малим: втілити ці ідеї, теоретичні розрахунки і макетні зразки, що називається в метал і конкретний виріб, який нині вкрай потрібен на бойових позиціях.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-кранівник (кран автомобільний)

від 17500 до 100000 грн

Харків

АРЗ СП ГУ ДСНС України у Луганській області

Начальник групи телекомунікації інформаційно-телекомунікаційного вузла

від 20000 до 25000 грн

Хмельницький

Військова частина А1056

Стpілець-регулювальник

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Дніпро

Косівський РТЦК та СП

Інженер-радіотехнік

від 16000 до 19000 грн

Львів

4762 військове представництво МОУ

Старший майстер виробничого відділення

від 21000 до 22000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130