ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як стати артилеристом (-кою)?

Вишкіл Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 25 Листопада 2019, 19:24

Більшість військових, які брали участь у бойових діях на Сході України, стверджують, що в цій війні «без артилерії нічого б у нас не вийшло».

АрміяInform продовжує знайомити читачів із військовими професіями. Цього разу співрозмовниками стали артилеристи. Поговорили про головні якості, що мають бути в кожного справжнього гармаша, до чого готуватися його рідним та про жінок у цьому роді військ.

Що робити, якщо у GPS заряд закінчився?

– В артилерії найголовніше – математичний склад розуму. Артилерія тримається на математиці, геодезії, топографії. Для того, щоб снаряд влучив у ціль, потрібно провести низку розрахунків. Тут важлива точність. Тому що можна розуміти математику, але бути неакуратним, неточним і припускатися технічних помилок. Десь щось упустив, не поставив кому в проведенні розрахунків – і снаряд «полетів не туди». Тому важливі зібраність, вміння провести розрахунки в стресових ситуаціях, коли по тобі ведуть вогонь – для того, щоб дати «відповідь», – розповідає заступник начальника штабу розвідки Штабу ракетних військ і артилерії Командування Сухопутних військ ЗСУ полковник Олександр Соннік.

На важливості топографії наполягає і один із суддів спеціальної номінації у цьогорічному Конкурсі на накращу батарею ЗСУ:

– Артилерист повинен вміти не тільки добре стріляти, рахувати швидко, а й орієнтуватися на місцевості, знати, припустимо, з якого боку мох росте, вміти користуватися компасом. Так, користуватись GPS зручно – клацнув, зняв координати. А якщо в гаджеті заряд закінчився? Тоді гармаш починає думати: а де ж я зараз? Припустимо, туман, сонця немає, і він не знає свого місця перебування… Тому обов’язково варто вміти «читати» карту – це все важлива навичка, – стверджує суддя конкурсу.

За словами полковника Олександра Сонніка, артилерія – такий рід військ, де основна підготовка відбувається в полях і на техніці. Тому родина артилериста має бути готовою, що їхня близька людина часто буватиме у від’їзді, на полігоні. І, до речі, не всі бригадні полігони дозволяють виконувати стрільби артилерії, тому військовому доведеться багато переміщатися.

– В артилерії є три основні складові: ракетні війська, артилерія, артрозвідка. Фахівців для них готує Національна академія сухопутних військ і військові кафедри вітчизняних університетів та інститутів, – додає офіцер.

Дисципліна в мінометній батареї, де командир жінка – найвища

Розмова переходить до жінок в артилерії. Наскільки їх багато і чим вони займаються.

– Кількість жінок в артилерії зростає. Основні «жіночі» спеціальності, які були і до 2014 року – «радіотелефоніст» та «обчислювач». Вважаю, що на посаді радіотелефоніста жінка справляється краще, ніж чоловік. Пані – відповідальніші. А основна вимога до радіотелефоніста в артилерії – постійно перебувати на зв’язку. Якщо чоловік може, припустимо, кинути слухавку, піти покурити, то жінка такого не дозволить. Друга жіноча спеціальність – «обчислювач». Вони проводять розрахунки, щоб снаряд полетів у ціль, – зазначає Олександр Соннік.

На його думку, жінки акуратніші й відповідальніше підходять до навчання, більше дорожать робочим місцем.

– Підготовка радіотелефоністів-жінок краща, ніж радіотелефоністів-чоловіків, а в обчислювачів, скажімо так –  жінки не поступаються чоловікам. До речі, на змаганнях на найкращу батарею Сухопутних військ ЗСУ найкращим розвідником-далекоміром визнано саме жінку. Я бачив, як вона працювала на командно-спостережному пункті. Сподобалася її робота й рівень вишколу. Вже є у нас жінки – командир мінометної батареї і командири взводів. Наскільки я знаю, дисципліна в цій мінометної батареї вища, ніж в інших, – ділиться думками полковник.

Тож АрміяInform не могла не звернутись до героїні нашого матеріалу «З музичної школи в артилеристки» Світлани Куриленко – молодшого сержанта, командира обчислювального відділення бригадної артилерійської групи окремої мотопіхотної бригади ЗСУ.

– Для артилеристів передусім потрібна мотивація й велике бажання служити. Важлива уважність до команд, зміни обстановки… Адже від дій артилерії багато що залежить, як і від злагодженості команди, – поділилася секретом успіху Світлана.

Фото – Дмитро Юрченко

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор взводу радіоелектронної боротьби, військовослужбовець

від 50000 до 120000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Кухар, військовослужбовець

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Стрілець

від 20000 до 20000 грн

Київ

131 окремий батальйон 112 ОБр Сил ТрО

Водій-механік аеродромно-технічної роти

від 20000 до 50000 грн

Львів, Львівська область

Начальник компресорної станції, військовослужбовець

від 20000 до 25000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Командир відділення

від 22000 до 22000 грн

Одеса

ВМС ЗС України