ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Створення військ територіальної оборони: досвід Польщі

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 25 Листопада 2019, 19:39

Протягом кількох останніх місяців у ЗМІ поширюється чимало інформації про скасування призову до війська і розвиток системи територіальної оборони. На цьому неодноразово наголошував і Міністр оборони України. За його словами, за нормального розвитку тероборони відпаде потреба в призові. А головне завдання тероборони – зробити життя агресора настільки нестерпним, щоб він відмовився від ідеї окупації.

WOT поступово стає важливим елементом системи державної безпеки та оборони

У світі є достатньо прикладів, коли держава розподіляє функції оборони між регулярним військом та підрозділами територіального захисту. При цьому останні є справжніми бойовими одиницями, здатними швидко відреагувати на ту чи іншу загрозу. До таких держав належать, зокрема, Швеція, Фінляндія, Естонія, Латвія, Литва, Швейцарія. Але сьогодні мова піде про Польщу, яка почала формувати сили територіальної оборони близько трьох років тому.

Нині війська територіальної оборони (Wojska Obrony Terytorialnej – WOT) Польщі нараховують майже 22 тисячі солдатів. І цей новий тип збройних сил продовжує нарощувати спроможності. Хоча полякам, поки що, не всі задумані плани вдалося реалізувати, але WOT поступово стає важливим елементом системи державної безпеки та оборони.

Війська територіальної оборони офіційно почали діяти з 1 січня 2017-го відповідно до Закону від 16 листопада 2016 року про внесення змін до Закону про загальний обов’язок захисту Республіки Польща та деяких інших актів.

Польські війська тероборони покликані наситити бойове середовище по всій країні в умовах загрози війни і підтримувати регулярні війська. Також вони відіграють важливу роль у протидиверсійній боротьбі. А в мирний час місією WOT є підтримка системи реагування на кризи, що вже мало місце під час повені навесні 2019-го.

Відкрито навчальний центр для військ тероборони

Загалом війська тероборони мають налічувати 17 бригад, по одній у кожному воєводстві, за винятком Мазовецького, де таких бригад буде дві. Вже йде підготовка добровольців у дванадцяти бригадах у тринадцяти воєводствах.

Інша важлива особливість WOT – запровадження новації – територіальної військової служби. Як правило, солдати військ територіальної оброни, які раніше не служили, проходять шістнадцятиденну базову підготовку, а потім навчаються за системою вихідних загалом три роки (індивідуальне та спеціалізоване навчання). Це означає, що час підготовки довший, ніж у регулярних військах, але навчання може відбуватися, поки солдати тероборони виконують звичайні професійні обов’язки у цивільному житті. Це має вирішальне значення з огляду на добровольчий характер формування.

Важливим є і той факт, що створення бригад тероборони по всій країні та впровадження нових форм військової служби має призвести до збільшення кількості людей, які проходять військовий гарт чи зацікавлені в професійній службі. У перспективі це дозволить заповнити «прогалину», утворену в резервній системі після скасування строкової служби. Хоча це може бути не єдиним засобом відновлення резервів.

Також створюється і система підготовки кадрів для військ тероборони. Зокрема в червні цього року офіційно відкрито навчальний центр для WOT в Торуні.

Війська територіальної оборони співпрацюють і з Силами оборони кіберпростору. Командування WOT усе ширше проводить міжнародне співробітництво, зокрема, з Національною гвардією США. Це стосується, серед іншого, підготовки до нетрадиційної діяльності, яка має бути важливим чинником стримування.

– Нині у військах тероборони майже 22 тисячі солдатів, і до кінця року планується залучити на службу ще кілька тисяч. Про готовність служити у WOT заявили близько 40 тисяч осіб. Але це набагато більше, ніж навчальні можливості формування, – говорить речник командування військ територіальної оборони підполковник Марек Пєтрзак.

53 тисячі солдатів – результат, якого прагнуть

Треба сказати, що у 2016 році представники керівництва Міністерства національної оборони заявили: війська тероборони до 2019-го досягнуть 35000, а то й 53000 солдатів. Проте, на переконання польських експертів, ці припущення стали надто оптимістичними, тому і не виконані за такий короткий час. Але в кінцевому підсумку війська територіальної оборони все ж налічуватимуть 53 тисячі солдатів.

Для якісного навчання війська тероборони забезпечують і новим обладнанням. «Символом» формування повільно стає гвинтівка MSBS/Grot, прийнята на озброєння у 2017 року. Для потреб WOT придбано значну кількість сучасного індивідуального, оптоелектронного обладнання і засобів зв’язку.

На озброєння сил тероборони надходять і нові транспортні засоби, пістолети VIS100, допоміжне озброєння (кулемети та снайперські гвинтівки). А незабаром WOT отримають безпілотники FlyEye та легкі міномети LMP-2017.

З іншого боку, війська територіальної оброни не позбавлені негараздів, які в принципі, стосуються технічної модернізації всіх збройних сил Польщі. Мова йде про систематичне забезпечення позашляховиками і сучасну протитанкову зброю.

Однак, за словами експертів, війська територіальної оборони поступово стають важливим елементом системи безпеки. Хоча їх будівництво дещо повільніше триває, ніж передбачалося, але вони, безумовно, сприятимуть значному зміцненню військової спроможності Польщі в цілому.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сапери розмінували майже 37% правобережжя Херсонщини

Сапери розмінували майже 37% правобережжя Херсонщини

Наразі вдалося розмінувати близько 37% правобережжя Херсонщини.

Ми повинні дістати Patriot з казарм, де вони стоять про всяк випадок, і передати їх ЗСУ — Жозеп Боррель

Ми повинні дістати Patriot з казарм, де вони стоять про всяк випадок, і передати їх ЗСУ — Жозеп Боррель

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель закликав європейські країни дістати системи Patriot із казарм і передати їх Україні. Рішення треба ухвалити швидко.

Куди планується витратити гроші із заморожених російських активів — Денис Шмигаль відповів

Куди планується витратити гроші із заморожених російських активів — Денис Шмигаль відповів

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час міністерського круглого столу в США заявив, що заморожені російські активи будуть направлені на відновлення України.

Зброя і безпекова ситуація в Україні: Руслан Стефанчук провів зустріч з маршалком Сенату Польщі

Зброя і безпекова ситуація в Україні: Руслан Стефанчук провів зустріч з маршалком Сенату Польщі

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у Варшаві обговорив із маршалком Сенату Республіки Польща Малгожатою Кідавою-Блонською безпекову ситуацію і нагальні потреби України.

Сили оборони відбили атаку 14 FPV-дронів окупантів на Запорізькому напрямку

Сили оборони відбили атаку 14 FPV-дронів окупантів на Запорізькому напрямку

На Запорізькому напрямку прикордонники відбили декілька хвиль дронів окупантів.

З російської окупації вдалося врятувати ще двох підлітків

З російської окупації вдалося врятувати ще двох підлітків

На підконтрольну Україні територію повернули двох підлітків з тимчасово окупованої території Херсонщини, їм 17 і 16 років.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Офіцер штабу, старший лейтенант

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

128 ОБр Сил ТрО

ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ (Оператор БПЛА)

від 20000 до 120000 грн

Ужгород

Перший відділ Ужгородського РТЦК та СП

Оператор безпілотних авіаційних комплексів (БПЛА)

від 50000 до 120000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Начальник складу

від 22000 до 22000 грн

Одеса

ВМС ЗС України

Радіоелектротехнік

від 25000 до 55000 грн

Павлоград

Військова частина А4759