ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Нині навіть деякі заняття з тактики чи вогневої проводять англійською»

Новини
Прочитаєте за: 5 хв. 21 Листопада 2019, 13:52

Напередодні дня Десантно-штурмових військ начальник Військової академії (м. Одеса) генерал-майор Олег Гуляк розповів журналістам АрміяInform про особливості навчання курсантів факультету підготовки спеціалістів Десантно-штурмових військ.

– З початком російської агресії багато чого змінилось у навчальному процесі академії: збільшилося державне замовлення, значно зросла практична складова підготовки, крім того, до нас прийшли викладачі з бойовим досвідом. Практично 100% з них – це ті, хто мають бойовий досвід російсько-української війни. Та й багато хто з наших курсантів з першого дня російської агресії вже виконували важливі завдання. Коли почались події на сході держави, академія отримала завдання щодо прикриття державного кордону з невизнаним Придністров’ям і на південно-західних рубежах, – розповідає генерал-майор Олег Гуляк.

Це були курсанти 3-4-х курсів саме факультету ДШВ. Вони в лютому 2014 року призупинили навчання, залишили аудиторії і під керівництвом начальника факультету в складі підрозділів на бойовій техніці з боєприпасами посилили ділянку державного кордону. Це завдання виконували протягом майже трьох місяців. Доти, поки не пішли перші хвилі мобілізації, поки не з’явилися підрозділи територіальної оборони, і лише після цього вони повернулися до навчання, до підготовки до держіспитів. А після випуску молоді лейтенанти одразу прибули у свої підрозділи, більшість із них за кілька днів вже прийняли взводи в районі бойових дій на сході держави.

За словами начальника Військової академії, на жаль, незадовго після  випуску в червні 2014 року, у серпні мали перші втрати випускників-лейтенантів. Молоді офіцери загинули в боях за Луганський аеропорт, де десантники легендарної 80-ї десантно-штурмової бригади виконували бойові завдання.

Щороку, починаючи з 2014-го, в академії були дострокові випуски.

12 випускників Військової академії стали Героями України, на жаль, 5 з них – посмертно

– Ми пишаємося всіма нашими випускниками: і тими, хто отримав звання Героя України, хто має бойові нагороди, і тими, хто не відзначений, але чесно та з гідністю виконує свою роботу. 12 наших випускників стали Героями України, на жаль, 5 з них – посмертно. Зокрема, перші загиблі герої – це майор Кривоносов (79-та десантно-штурмова бригада) та полковник Синюк (95-та десантно-штурмова бригада). Сьогодні фактично кожен наш випускник років війни  – це командири рот, начальники штабів батальйонів, а подекуди вже навіть комбати.

  Про зміни у навчальному процесі

– З початком війни багато чого необхідно було міняти: у навчальних програмах, посібниках, тематиках та й у бойових статутах. Тому я дуже вдячний нашому замовникові – командуванню ДШВ, яке досить активно включилось в цей процес, – каже Олег Гуляк. – З перших днів війни ми щомісячно проводили спільні зустрічі, семінари, заняття тощо. Оперативно вносили необхідні зміни в навчальні програми. Більше того, незважаючи на активні бойові дії і складну обстановку на Донбасі на лінії фронту, до академії приїжджали бойові офіцери: командири рот і батальйонів для того, щоб тут проводити заняття з курсантами. Польові виходи курсантів, навчання на полігоні, практичні стажування безпосередньо в бойових бригадах та батальйонах ДШВ у кінцевому підсумку сприяє якісній підготовці випускників. Важливо, щоб лейтенант, який приходить після випуску у війська, був вже готовим до виконання бойових завдань фактично з першого дня перебування у своєму підрозділі. Саме на такий результат ми працюємо.

Про нову техніку та озброєння

– Військова академія забезпечена достатньою кількістю озброєння та військової техніки для якісного навчання курсантів. Це БТР-3, БТР-4, нові парашутні системи, озброєння, передусім, автомати й кулемети, різні прилади спостереження, новітні засоби зв’язку тощо.

Це вважаю позитивним моментом. Адже лейтенантам, які приходять у військові частини, не потрібно додаткового часу на те, щоб освоїти той чи інший зразок озброєння та техніки. Усі необхідні знання вони отримують у стінах академії. Якщо якийсь зразок озброєння чи військової техніки є новим і нещодавно десантні частини його отримали на озброєння, то курсанти направляються на певний час саме в ту частину, де він є на озброєнні, щоб  ознайомитись з новинкою ОВТ, – пояснює Олег Гуляк.

Кожна дівчина за бажанням може стати офіцером-десантником

На факультеті ДШВ дівчат поки немає, але заборони на навчання також немає. Тобто цілком можливо, що, якщо якась дівчина виявить бажання і пройде відповідний іспит, то в неї є теоретична можливість стати офіцером та командиром-десантником. Як це буде – побачимо. Але з нашої академії йдуть служити у частини ДШВ не лише випускники десантного факультету, але й представники тилових спеціальностей,  ракетно-артилерійського озброєння. Серед них є представниці прекрасної статі.

Приємно відмітити, що наші відмінниці-випускниці, які є першими за рейтингом у навчанні, обирають подальшу службу саме у  ДШВ.

Про запровадження стандартів НАТО

– Щодо стандартів НАТО, то завдання залишається незмінним – рух держави та Збройних Сил, зокрема до НАТО та Євросоюзу. Тому навчання курсантів-десантників направлене на повне досягання необхідного рівня сумісності, а в ідеальному варіанті, до повної сумісності з країнами-партнерами, зокрема в тактичній підготовці за штабними процедурами, за стандартами, які є в країнах НАТО. При цьому велику допомогу нам надають програми DEEP, «Орбітал», «Юніфаєр». Нині на факультеті ДШВ наші курсанти працюють за програмою підготовки «Орбітал».

Велику увагу звертаємо на мовну підготовку. Скажу більше, нині в нас навіть деякі заняття з вивчення предметів тактичної й вогневої підготовки проводять викладачі  виключно англійською мовою. Крім того, під час практичних занять, які відбуваються за стандартами НАТО, коли здійснюються радіопереговори, штабні процедури, оформлення документів, – все озвучується англійською мовою.

 

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Ми повинні дістати Patriot з казарм, де вони стоять про всяк випадок, і передати їх ЗСУ — Жозеп Боррель

Ми повинні дістати Patriot з казарм, де вони стоять про всяк випадок, і передати їх ЗСУ — Жозеп Боррель

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель закликав європейські країни дістати системи Patriot із казарм і передати їх Україні. Рішення треба ухвалити швидко.

Куди планується витратити гроші із заморожених російських активів — Денис Шмигаль відповів

Куди планується витратити гроші із заморожених російських активів — Денис Шмигаль відповів

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час міністерського круглого столу в США заявив, що заморожені російські активи будуть направлені на відновлення України.

Зброя і безпекова ситуація в Україні: Руслан Стефанчук провів зустріч з маршалком Сенату Польщі

Зброя і безпекова ситуація в Україні: Руслан Стефанчук провів зустріч з маршалком Сенату Польщі

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у Варшаві обговорив із маршалком Сенату Республіки Польща Малгожатою Кідавою-Блонською безпекову ситуацію і нагальні потреби України.

Сили оборони відбили атаку 14 FPV-дронів окупантів на Запорізькому напрямку

Сили оборони відбили атаку 14 FPV-дронів окупантів на Запорізькому напрямку

На Запорізькому напрямку прикордонники відбили декілька хвиль дронів окупантів.

З російської окупації вдалося врятувати ще двох підлітків

З російської окупації вдалося врятувати ще двох підлітків

На підконтрольну Україні територію повернули двох підлітків з тимчасово окупованої території Херсонщини, їм 17 і 16 років.

Перша група українських захисників вирушила до Берліна на безкоштовне інноваційне протезування

Перша група українських захисників вирушила до Берліна на безкоштовне інноваційне протезування

Сьогодні перших 13 українських захисників із ампутаційними пораненнями вирушили до військового шпиталю Берліна на встановлення сучасних інноваційних протезів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Дніпро

Косівський РТЦК та СП

Охоронець

від 20000 до 50000 грн

Одеса

Військова частина А4055

Зв’язківець в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Стрілець/чиня-снайпер/ка (ЗСУ)

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 Батальйон ТрО

Водій (польова лазня)

від 25000 до 30000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Львів

Червоноградський РТЦК та СП