ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

КІЛЬКІСТЬ ВОЇНІВ, У БІОГРАФІЇ ЯКИХ ВІТАЛІЙ ДОБРОВОЛЬСЬКИЙ ВИПРАВИВ ЦИФРУ «200» НА «300», ДАВНО ПЕРЕВАЛИЛА ЗА КІЛЬКА СОТЕНЬ…

Life story Військова медицина
Прочитаєте за: 6 хв. 8 Листопада 2019, 18:33

«Навіть коли шанси вижити мінімальні, поранений у бою солдат має бути впевненим, що за ним вилетить гелікоптер із бригадою медиків»

Як українець литовців рятував після сутички із «талібами»

Евакуація бійця з території так званої «ДНР», три-чотири вильоти літаком Vita на день із десятками поранених за один рейс. Полковник Віталій Добровольський і кров свою здавав, аби вже за годину перелити її важкопораненому. І тримаючись за стелю вертольота, повертав українських героїв до життя… Кількість воїнів, у біографії яких офіцер виправив цифру «200» на «300», давно перевалила за кілька сотень…

Він – досвідчений анестезіолог. В операційній – уже понад двадцять років. Ще до українсько-російської війни, в яких тільки перипетіях не побував. Служба в Криму з тривалими виходами в море, дві миротворчі місії в Афганістані з величезною кількістю поранених… Та хіба це порівняти з тим, що довелося пережити на своїй землі?..

Із бойовим медиком, а нині – очільником відділення невідкладної меддопомоги клініки анестезіології, реанімації, інтенсивної терапії та детоксикації ВМКЦ ЦР (м. Вінниця), зустрічаємось у невеличкій місцевій кав’ярні. Втомлений після важкого робочого дня, Віталій Добровольський зовсім не схожий на холоднокровного професіонала. Він попереджає: розповідатиме стисло, адже вихвалятись не любить. Та навіть така розмова затягується не на одну годину…

— Знаю, що ви – один із небагатьох, які пройшли всі ланки військової медицини на Донбасі: працювали на передовій, у мобільних госпіталях, у прифронтових цивільних лікарнях, рятували життя в повітрі… А починалася карєра у Криму. Важко було покидати півострів після дванадцяти років служби там?

— Скажу чесно, обіцянки росіян були привабливі – і щодо посади, і окладу… Та це рішення навіть не обговорювалось. Після анексії Криму ми з сім’єю лишили все нажите, багатьох друзів, колег і вирушили на материкову Україну. Починали життя з чистого аркуша. Хоча, зізнаюсь, військово-морський колорит мене завжди приваблював. У Криму отримав багатий досвід у плані медичного забезпечення на борту суден. Разом із моряками виходив у море під час різноманітних навчань.

— Справжнє бойове хрещення ви пройшли під час миротворчих місій до Афганістану. Кожна з них тривала понад рік. Знадобився цей досвід на українській війні?

Там я отримав, без перебільшення, колосальний досвід. Більшість наших медиків до початку АТО такої кількості бойових травм і настільки складних поранених – не бачили. Перша місія – відносно спокійна. Я працював анестезіологом у литовському військовому польовому шпиталі. А от друга – у складі польсько-американського контингенту, була надзвичайно гарячою. Наш табір розташувався на стратегічній трасі між Кабулом і Кандагаром. Практично постійно – обстріли, підриви, бази часто «насипали» з мінометів. Ситуації з десятками важкопоранених за раз стали звичними. Якось на територію заїхала вантажівка, забита вибухівкою, а за кермом сидів смертник. Одразу за ним проривались терористи. Там уперше побачив пацієнтів, про яких кажуть «у сорочці народився»… Привозили майже без тиску, з шаленою крововтратою, сірих, з практично нульовими шансами на життя. Але викарабкувались… Побачивши там дивовижні спасіння, і в Україні боролись до останнього за кожне життя. Навіть, коли «без шансів»… В Афганістані вперше зіткнувся з величезною кількістю вогнепальних поранень, мінно-вибухових травм і ампутацій. Така практика стала дуже цінною, бо навчився діяти максимально швидко та ефективно. Ще одна цінність місії – співпраця з іноземними медиками та проведення процедур на високотехнологічному обладнанні, про яке на той час доводилось лише читати у спеціалізованій літературі.

— Ви кажете, що перша місія була спокійною. Знаю, що врятували життя двом військовим литовцям і навіть отримали нагороду від міністра оборони Литви. Поділитесь історією?

— Двох литовських військових під час патрулювання в місті обстріляли терористи Талібану, переодягнені у форму поліцейських. На щастя, литовці вижили, хоч і зазнали серйозних поранень обличчя й велику крововтрату… Їх успішно прооперували й відправили на наступний рівень евакуації до німецького військового госпіталю.

На війні вмикається режим «термінатор»…

— П’ять тривалих ротацій в АТО/ООС. Які найважчі?

— Кожна ротація – по-своєму складна. Та найскладніше працювалось навесні 2014-го – максимально близько до передової, через відсутність чіткої лінії фронту. Потрібно було без особливого обладнання із обмеженим набором медикаментів зробити максимум, стабілізувати стан пораненого й врятувати життя. Часто буквально витягувати з лап смерті. На додачу – жахливі фронтові дороги, якими транспортували бійців. Звісно, і в прифронтових шпиталях працювати непросто. Там нерідко траплявся дефіцит медикаментів, обладнання… Своя складність – у аеромедичній евакуації. У 2014-15 роках не раз максимально завантажували літак Vita і так три-чотири рази на день. А потім ще кілька діб підряд… Навіть на базу не вертались. Умикали режим «термінатор», практично без перепочинку. Лише на четвертий день могли повернутись на базу, прийняти душ, нормально поїсти і трохи відпочити… Ми не скаржились, розуміли, що від нас залежать людські життя. Згадати лише нон-стоп під час Дебальцевської операції… У колег і зовсім страшні історії були, коли вертоліт прилітав за пораненими, а на борт миттєво вантажили поранених, загиблих, частини тіл… Уже потім на борту медик розбирається, кому можна надати допомогу, а кому – ні.

— Евакуація літаком чи вертольотом – процес затратний: пальне, техніка, робота десятків людей…

– Система завжди працює навіть заради одного пораненого, навіть коли шанси мінімальні… І неважливо, яке звання у нього, скільки він вже воює і які подвиги здійснив. Людське життя – безцінне.

— А як вас на територію так званої «ДНР» занесло?

Поїхали забирати пораненого розвідника. Він перебував у лікарні в Старобешеве на окупованій території. Цивільні лікарі йому допомогли, ми ж транспортували вільну землю. Про цю операцію домовлялись на місці – український комбат і ватажок терористів. Це трапилось у 2014-му. Тоді ще не усвідомлювали, наскільки ризиковано домовлятись з ворогом.

– Рахунок врятованих поранених перевалив за кілька сотень…

– Багатьох із них пам’ятаю і періодично згадую. Це мужні й надзвичайно цікаві у спілкуванні люди. Про багатьох можна книгу написати. Їх ніхто не змушував воювати. Це – самодостатні, успішні, забезпечені – музиканти, бізнесмени, актори, науковці… А вони кинули все і, ризикуючи життям, пішли захищати країну.

– Влітку ви навчалися на курсах для керівників військово-медичної служби стратегічного рівня у США. Чи далеко нам до рівня медицини НАТО?

— Пощастило побувати в самому серці військової медицини США, поспілкуватись з заступником міністра оборони з питань охорони здоров’я, навідати центри політико-аналітичних досліджень, ознайомитись з роботою найбільших військово-медичних центрів, шкіл тактичної медицини, центру реабілітації поранених військовиків. Так, це справді фантастика, до якої нам ще рости й рости. Технології – надзвичайно високі. Та і наш досвід для них – цікавий, бо такої кількості бойових травм, як у нас, немає в жодній країні Європи. Та й у нас не все так погано. Військова медицина в Україні зробила справжній ривок і ми, хоч і не надто стрімким темпом, але рухаємось до рівня військової медицини держав НАТО!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
НАТО готується відправити в Україну нові системи ППО — Єнс Столтенберг

НАТО готується відправити в Україну нові системи ППО — Єнс Столтенберг

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг повідомив, що Рада Україна-НАТО погодилася направити Києву додаткові засоби протиповітряної оборони.

На фронті за добу 79 боєзіткнень, третина з яких на Авдіївському напрямку

На фронті за добу 79 боєзіткнень, третина з яких на Авдіївському напрямку

Протягом доби зафіксовано 79 бойових зіткнень. Загалом, ворог завдав 25 ракетних та 52 авіаційних удари, здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Над Одещиною збили чотири розвідувальні дрони росіян

Над Одещиною збили чотири розвідувальні дрони росіян

Сьогодні воїни ПВК «Південь» збили 4 російські розвідувальні БПЛА «Орлан-10».

Протягом дня ворог бив по Нікопольщині артилерією і дронами-камікадзе

Протягом дня ворог бив по Нікопольщині артилерією і дронами-камікадзе

Вранці противник здійснював скиди з БПЛА. Загалом за добу відбулося 20 атак.

Мільйон артснарядів потрібно нарешті доправити на передову — Президент на засіданні Україна-НАТО

Мільйон артснарядів потрібно нарешті доправити на передову — Президент на засіданні Україна-НАТО

Глава української держави заявив, що ми вже давно говоримо про мільйон артилерійських снарядів для України. За його словами, їх потрібно нарешті доправити на передову.

Ворог атакував Білопілля з артилерії: є загиблий та поранені

Ворог атакував Білопілля з артилерії: є загиблий та поранені

Сьогодні вдень ворог вкотре обстріляв центр міста Білопілля Сумської області з артилерії.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Номер обслуги у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Штурман БПЛА

від 50000 до 50000 грн

Київ

412 ОББпС 101 ОБрО ГШ ЗСУ

Технік з виконання ремонтних робіт та технічного обслуговування

від 25000 до 125000 грн

Шепетівка, Хмельницька область

Сапер, Військова частина А7290

від 20000 до 120000 грн

Лозова

Військова частина А7290

Офіцер групи планування штабу

від 21000 до 50000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО

Технік-водій (відділення зв’язку та інформаційних систем)

від 20000 до 22000 грн

Львів

Державна прикордонна служба України