ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Рада готує зміни до безпекових законів

Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 6 Листопада 2019, 19:36

Сьогодні, 6 листопада, у Комітеті з питань національної безпеки, оборони та розвідки відбулося засідання робочих груп з напрацювання законопроєктів щодо внесення змін до Законів «Про національну безпеку України» і «Про державну таємницю» та підготовки законопроєкту щодо реформування Служби безпеки України

У засіданні, яке провів Комітет спільно з Женевським центром демократичного контролю над збройними силами, взяли участь народні депутати, представники Консультативної місії Європейською Союзу в Україні, Представництва НАТО в Україні, Українського інституту майбутнього, інших зацікавлених органів державної влади та громадських організацій, експерти, повідомляє портал Верховної Ради України.

Заступник голови Комітету, голова підкомітету запровадження цінностей і стандартів НАТО, міжнародного військового співробітництва та миротворчості Мар’яна Безугла окреслила часові рамки щодо опрацювання відповідного профільного законодавства. Вона повідомила про реєстрацію закону про оборонні закупівлі, який також дотичний до питання державної таємниці й елементів парламентського контролю. Також у Комітеті опікуються питанням фіналізації закону про Службу безпеки України, який буде підготовлений найближчим часом.

Голова Представництва НАТО в Україні Александер Вінніков у виступі нагадав, що декілька днів тому Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час звернення до Верховної Ради відзначив, що наразі нещодавно обраний парламент має історичну можливість змінити Україну на краще. Він наголосив: «Ми вже бачимо такий серйозний старт у цьому напрямку».

Вінніков відзначив, що парламентський Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки відіграє активну роль у проведенні відкритого і прозорого діалогу для обговорення критичних елементів законодавства, які необхідні для забезпечення роботи сектору безпеки і оборони.

– Як представник міжнародної консультативної групи, яка об’єднує представників НАТО, Євросоюзу, і США, ми очікуємо отримання остаточних версій тих змін у законодавстві, які мають бути підготовлені до Закону «Про національну безпеку». Така робота передбачає два ключових законопроекти, перший – реформування Служби безпеки України і другий напрямок – це реформування системи охорони державної таємниці, – підкреслив він.

Александер Вінніков також відзначив, що у будь-якій демократії процеси і питання реформування сектору безпеки і розвідки, які наразі має Україна, – це дуже складне і чутливе питання.

– Такі реформи, такі зусилля не будуть успішними, якщо цей процес відбуватиметься без участі широкого внутрішнього діалогу серед усіх учасників національного рівня. На жаль, немає такої чарівної палички, яка дозволила б нам отримати рішення, які ми могли б просто взяти та запровадити, – додав Голова Представництва НАТО в Україні.

– Як друзі України ми готові бути відкритими і відвертими в обговоренні нашого досвіду, готові поділитися як досягненнями, так і проблемами, з якими ми стикалися під час проведення такої реформи в інших країнах ­– наших союзниках. За останні роки наша позиція була і залишається незмінною – ми дійсно вважаємо, що для України буде дуже корисно, якщо Служба безпеки України буде реформована на деполітизовану й ефективну службу безпеки, яка буде займатися ключовими функціями, визначеними у Законі «Про національну безпеку», а саме: контррозвідка, протидія тероризму і захист державної таємниці. Ми вдячні представникам СБУ за активну участь, яку вони беруть у цьому діалозі, за їхнє бачення реформи СБУ в новій версії законопроєкту, яку було надано міжнародній консультативній групі, – зазначив Вінніков.

Голова Представництва НАТО в Україні також повідомив, що міжнародна консультативна група готує консолідовані коментарі, які будуть представлені наступного тижня українським партнерам, та наголосив, що і НАТО, і міжнародна консультативна група готові посилювати надання необхідних рекомендацій.

Під час засідання робочих груп з доповідями виступили міжнародні експерти, які поділилися досвідом реформування служби безпеки в країнах-членах НАТО та розповіли про проблеми, які виникали на цьому шляху.

Довідково:

Женевський центр демократичного контролю над збройними силами (Geneva Centre for Security Sector Governance, DCAF) є міжнародним фондом, який приділяє першочергову увагу сферам управління та реформування сектору безпеки. Він створений у 2000 році відповідно до законодавства Швейцарії і за ініціативи Швейцарського уряду.

 

Фото Дмитра Юрченка, АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Києві відбувся Міжнародний академічний форум «Воєнні інновації в сучасних війнах»

У Києві відбувся Міжнародний академічний форум «Воєнні інновації в сучасних війнах»

Учасники Міжнародного академічного форуму «Воєнні інновації в сучасних війнах» розглянули тенденції війни дронів, вектори розвитку Збройних Сил та інноваційні соціальні рішення.

Найближчим часом Україна може підписати безпекові угоди з країнами Балтії, Північної Європи і США

Найближчим часом Україна може підписати безпекові угоди з країнами Балтії, Північної Європи і США

У травні-червні Україна може наблизитися до підписання безпекових угод із країнами Балтії, Північної Європи і США.

У Повітряних Силах спрогнозували, як зміниться ситуація в небі над Україною після збиття російських А-50 і Ту-22М3

У Повітряних Силах спрогнозували, як зміниться ситуація в небі над Україною після збиття російських А-50 і Ту-22М3

Речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш розповів, як зміниться обстановка в українському небі після збиття російських літаків А-50, Ту-22М3.

Кількість жертв російського обстрілу Вовчанська збільшилося до двох

Кількість жертв російського обстрілу Вовчанська збільшилося до двох

Внаслідок сьогоднішнього обстрілу міста Вовчанськ Харківської області загинуло двоє мирних жителів, ще двоє дістали поранення.

США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть доправляти військову допомогу Україні, щойно Конгрес США ухвалить рішення про її фінансування.

У Британії стартувало серійне виробництво танків Challenger 3

У Британії стартувало серійне виробництво танків Challenger 3

У Великій Британії у місті Телфорд розпочалося будівництво бойового танка четвертого покоління Challenger 3 на бронетанковому підприємстві RBSL.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Заступник командира роти, офіцер

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Водій, контрактна служба

від 22000 до 55000 грн

Черкаси, Черкаська область

Снайпер

від 55000 до 125000 грн

Слов'янськ

Батальйон спеціального призначення Донбас 18 Слов'янської бригади Національної гвардії України

Інспектор прикордонної служби, водій

від 21000 до 25000 грн

Львів

Державна прикордонна служба України

Діловод, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ