ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Отець Андрій Зелінський: «Я морпіх назавжди»

Інтерв`ю Новини
Прочитаєте за: 6 хв. 21 Жовтня 2019, 13:32

Андрій Зелінський особливого представлення не потребує. Він давно вже став знаною і публічною персоною не лише серед військових, а й в українському суспільстві загалом. Як військовий капелан одним із перших поїхав у район бойових дій на Схід країни. Розпочинав душпастирську діяльність у польовому храмі Архістратига Михаїла неподалік Слов`янська. Щодня до нього приходили бійці: на сповідь, за порадою і просто щиро поговорити. Потім були Краматорськ, Піски, Дебальцеве, Старогнатівка, Широкине… Особлива сторінка біографії священника – душпастирська служба в бригаді морської піхоти. Ось уже більше року Андрій Зелінський – заступник керівника Департаменту військового капеланства Української греко-католицької церкви. Нещодавно він був гостем АрміяInform.

«Сон та їжа – то для слабаків»

– Отче, вас змінила капеланська служба у бригаді морської піхоти?

–Морська піхота – це середовище, де плекають ідеали ратної служби. Цей рід військ, як ніякий інший, увібрав у себе неймовірні цінності воїнської доблесті: завжди вимагати від себе більшого, формувати себе як особистість тільки для перемоги. Самовиховання переможного духу корисне і для мирного повсякдення. Пройшовши шляхами морського піхотинця, долучившись до випробувань, аби отримати заповітний морпіховський берет, я тепер точно знаю, що сон та їжа – то для слабаків. У цьому жартівливому вислові – велика доля істини. У мене немає часу на відпочинок. Я навчився не зупинятися на досягнутому, відчуваючи себе завжди відповідальним. Я морпіх назавжди.

– Звідки берете сили?

– Це питання задають дуже часто. Адже я можу шість ночей на тиждень провести у потягах, переїжджаючи з одного міста до іншого. Це тривалі лекції, безліч різноманітних зустрічей, спілкувань, тренінгів, а ще велика кількість адміністративних питань… Але для мене це буденні речі, адже боротьба триває – за країну нової якості, за нове суспільство, про яке мріяли хлопці, що загинули. Це для мене не просто гасло, чи якась абстрактна ідея. Це повсякденний обв’язок – пам’ятати про загиблих на Сході країни, кожен із яких був особистістю. І ми маємо вимагати від себе більшого: жити і робити багато корисного за тих, і в пам’ять про тих, хто ніколи не повернеться до армійського строю й рідної домівки. Для мене це дуже мотиваційний слоган – жити і діяти за того, хто не повернувся з війни. Щоранку про це намагаюсь собі нагадувати. І Господь дає сили не зупинятися.

– Сумуєте за морпіхами?

– Я дуже люблю морську піхоту. Але вирішив піти в департамент, бо прийняв виклик – маю зробити більше. Та дух морського піхотинця в мені лишився назавжди. І дуже важливо, коли армія стає школою життя. Хочу, щоби випускників цієї школи ставало дедалі більше: людей ціннісно зорієнтованих, які пам’ятають дух військового братерства.

Досвід, який виводить за межі людських можливостей

– Ваше капеланське кредо «Бути поруч із солдатом, аби нахилити до нього саме небо» відоме багатьом. А чи був хтось поруч, корисний для самого капелана Зелінського, кому ви завдячуватимете все життя?

– Він був не один (усміхається). Це неймовірно велика кількість морських піхотинців, друзів, хто своєю службою, самовідданістю, добротою, щирістю, відвертістю вплинув на мене. Це важливо для будь-якого душпастиря. І капеланство у бригаді морської піхоти я порівняв би з філософсько-богословським терміном «трансцендентний досвід». Це досвід, що виводить нас за межі людських можливостей і нашої природи.

Те, що довелось пережити в морській піхоті, впевнений, недосяжне для 90 відсотків співвітчизників. Це не лише стосується надзвичайних вимог їхньої служби, коли із бійцями десантувався на берег та біг марш-кидок. Навіть не можу уявити, скільки кілометрів від моря й до Павлополя я промандрував позиціями наших захисників: у негоду, в болоті, у спеку… Ніколи не забуду, коли під шалені обстріли із бійцями в окопах заводили розмову про щось глибоке –  те, про що у мирному житті ми і думати не стали б. Про честь, відвагу, жертовність, про виміри військового буття, про які не говоримо часто. І там, за відвертим спілкуванням, сам черпаєш багатство воїнської душі.

– На фронті ви бачили трансформацію офіцерів і солдатів не лише в аспекті професіоналізму, а й у духовній сфері.

– Перші роки війни панував певний хаос, недостатнє розуміння того, що відбувається, коли важко регулювати ситуацію, вплинути на неї. Людина була дуже вразлива через брак ціннісної інформації. Пригадую епізод у районі Донецького аеропорту. Примітив лейтенанта, вчорашнього випускника військової кафедри якогось вишу. Я бачив його розгубленість у тій неймовірній за напругою обстановці бою. Він і на навчаннях справжніх, мабуть, ще не був, а тут зовсім поруч –смертельна небезпека. Захотілось його підтримати. На це витратив кілька хвилин, але офіцер побадьорішав, не було вже того відчаю і страху.

Другий етап характеризувався зовсім іншим. Я справді був свідком перевтілення вчорашніх курсантів, яких знав ще як капелан у Національній академії сухопутних військ, у бойових та зрілих офіцерів. На моїх очах творилось диво, коли молодші за віком офіцери вели в бій старших підлеглих.

Розширюємо світ, звужений болем утрати

– Отче, ви вже понад рік – заступник керівника Департаменту військового капеланства Української греко-католицької церкви. Які нині головні напрямки роботи капеланського підрозділу?

– Перед департаментом стоїть низка завдань з питань інституційного оформлення душпастирства в Збройних Силах і якісного рівня капеланського служіння. Це потребує викладачів і людей, здатних поділитися досвідом. Зібрати їх на навчання непросто, бо капелани мають перебувати зі своїми військовими колективами. Професійний вишкіл капеланів – у пріоритеті.

Другий напрям – робота з сім’ями військовослужбовців. Особлива увага– родинам, які втратили синів, дочок, батьків, чоловіків. Маємо національного масштабу проєкт, у межах якого намагаємось підтримати родини загиблих воїнів. Йдеться не лише про духовну опіку, а й психологічну підтримку. Організовуємо тренінги, паломництва і подорожі. Шлях дуже часто лікує в особливий спосіб. Тому матері наших воїнів об’їздили святі місця не лише України, а й беруть участь у щорічному міжнародному паломництві до Люрда. Почасти українські громади за кордоном запрошують до себе родини військових. Хороші у нас стосунки з грецькою громадою. Наші матері їздили і в Єрусалим. Так розширюємо світ, звужений болем утрати.

Дуже плідну роботу з матерями проводить у нас майор запасу Наталія Дубчак, син якої також загинув під Дебальцевим. За її ініціативи в різних містах створені об’єднання матерів за присутності духовної компоненти.

– Воїни, які повернулися з району бойових дій, теж у полі вашої уваги?

– Безперечно. Якщо впродовж п’яти років ми говорили про реабілітацію воїнів, то нині на часі актуальніші явища – абілітація (система лікувально-педагогічних заходів. – Ред.) і ресоціалізація ветеранів війни. Як повернути до активного життя тих, хто пройшов війну, як здолати війну в собі? Аби вирішити ці питання, створюємо низку проєктів і хочемо сягнути віддалених регіонів,бо ветеранські організації існують на обласному й районному рівнях. А чимало чоловіків, що повернулися з війни, проживають у глибинці. Тут тісно співпрацюємо з Міністерством у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Допомогти людям самоорганізуватися мають священник, психолог, соцпрацівник. І одна з тем, яку ми реалізуємо – це психологічна стійкість. Вона ключова в сучасному подоланні не лише посттравматичного стресового розладу, а й інших стресів під час виконання бойових операцій. Є мета – запропонувати низку тренінгів для військових психологів і військовиків, які перебувають у районі ООС. Чимало хлопців, повертаючись з війни, лишаються зі своїми проблемами, з деструктивним відчуттям утрати, непотрібності, що руйнує особистість зсередини. Хочеться, аби ветерани відчували відповідальність за своє життя. Як бачимо, у капеланів і на мирній території вистачає завдань.

– Дякуємо за бесіду і щиро бажаємо успіхів у вашій надважливій справі!

Спілкувався з гостем  Олександр Тереверко, АроміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби (військова служба)

до 25000 грн

Черкаси

Державна прикордонна служба України

Оператор БПЛА військовослужбовець

від 20100 до 123000 грн

Одеса, Одеська область

Водій

від 20000 до 25000 грн

Київ

Військова частина А4682

Фельдшер

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Інженер базових станцій

від 55000 до 130000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Бухгалтер у Васищеве

від 20000 до 23000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ