ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Монетизація пільг в дії, або як у регіонах відреагували на зміни

Важливо Соціальний захист
Прочитаєте за: 6 хв. 25 Жовтня 2019, 16:36
Ìîíåòû íà áàíêíîòàõ íîìèíàëîì 500 è 200 ãðèâåí, âî Ëüâîâå, 13 íîÿáðÿ 2017 ã. Ôîòî ÓÍÈÀÍ

Фото: Уніан

З жовтня цього року в Україні запроваджено новий механізм надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, зокрема для учасників бойових дій та ветеранів військової служби. Кореспонденти АрміяInform поцікавились, як у регіонах країни відреагували на ці зміни і які проблеми виникали з її впровадженням.

На Львівщині виявили бажання отримувати пільги готівкою 2200 осіб

Загалом у Львівській області зареєстровано близько 172 тисяч пільговиків, серед яких чимало учасників бойових дій.

– Подали заяви на отримання грошей для оплати пільг на житлово-комунальні послуги 2200 осіб, решта громадян отримуватимуть їх у безготівковій формі, тобто в автоматичному режимі, – зазначив заступник директора Департаменту соціального захисту населення Львівської ОДА – начальник управління соціальних гарантій та діяльності закладів і установ Віктор Степанюк. – Якщо той, хто користується пільгою в грошовій формі допустить заборгованість, прострочену понад місяць у сумі, яка перевищуватиме 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а це 340 гривень, з наступного опалювального (неопалювального) періоду його переведуть на грошову безготівкову форму.

Органи праці та соцзахисту населення Чернігівщини закликають своєчасно повідомляти про зміни складу сім’ї

– Виплата здійснюється за заявою пільговика в готівковій формі, коли кошти надходять на банківський рахунок, наданий заявником та в безготівковій формі через установи «Ощадбанку» двічі на рік до 15 жовтня та до 15 травня щороку. При цьому враховують соціальні стандарти, кількість членів сім’ї пільговика, наявну пільгу тощо. Серед основних ризиків, які можуть вплинути на процес монетизації – це насамперед фінансування. Для своєчасного розрахунку з комунальними підприємствами кошти повинні надходити вчасно. Водночас проблема виникає в програмному забезпеченні. Воно наразі лише опрацьовується. Також питанням, яке заслуговує уваги, є те, що відповідно до законодавства пільговик може змінити форму отримання коштів (готівкову, безготівкову) лише двічі на рік, а не будь-коли. Це певне обмеження.

Виникає і проблема відсутності електронної бази пенсіонерів. Вона існує в органах пенсійного фонду, але її немає в органах праці та соціального захисту населення. Це значно ускладнює роботу з отримання коштів готівкою. За наявності таких даних є можливість перераховувати гроші безпосередньо на банківську карту пенсіонера, – розповіла начальник управління праці та соціального захисту населення Новозаводської районної у місті Чернігові ради Ірина Марчук.

Представники органів праці й соцзахисту населення з Чернігівщини  закликають пільговиків обов’язково повідомляти про зміни складу сім’ї, зміни в комунальних послугах, місця проживання тощо. Несвоєчасне повідомлення може бути підставою для повернення коштів повністю або частково.

На Харківщині через брак інформації люди вимушені стояти в довгих чергах

На Харківщині останні кілька тижнів військкомати і регіональні структури соцзахисту «тонуть» від напливу відвідувачів. Усіх цікавить одне питання: «Що ж таке монетизація пільг?»

На жаль, через брак інформації чи не достатньо зрозумілі роз’яснення на сайтах держустанов, люди вимушені витрачати час і стояти в довгих чергах. Учасники бойових дій та ветерани військової служби звертаються по допомогу до військкоматів.

– Монетизацією пільг займаються тільки управління і відділи соцзахисту населення, – розповів військком Харківської області полковник Юрій Калгушкін. – Тільки там є необхідні дані про пільги громадян, зокрема і захисників України. Ми ніколи не займалися розрахунками за комірне.

Біля Центру надання соціальних послуг «Прозорий офіс» одного з районів Харкова – ще більша черга, переважно з осіб поважного віку.

– Пільги ніхто не скасовує, – завчено говорить соцпрацівник. – Тепер є два варіанти їхнього отримання: готівковий і безготівковий. Перший варіант – це і є так звана монетизація. У цьому разі розрахунок суми пільги отримується на руки. До 15 жовтня треба було принести нам відповідну заяву і відкрити рахунок в «Ощадбанку». Якщо ж не збираєтеся монетизувати пільги, то нічого робити не треба. Квитанція за комірне, як і раніше, приходитиме вже із врахованою пільгою.

На запитання: «Вигідна чи ні ця монетизація?», держслужбовець із помітною втомою відповідає – вони самі мало знають про неї, бо з упровадженням нововведення на них покладають ще більше роботи.

– У Харкові більшість пільговиків і самі не довіряють цьому. Приміром, у Шевченківському районі міста з-поміж 15 тисяч тих, хто користується житловими пільгами, тільки близько сотні подали документи на монетизацію. При цьому, останні оформили документи тепер, а отримуватимуть гроші лише після 1 квітня 2020-го. Такий складний порядок, – пояснила представник Центру надання соціальної підтримки «Прозорий офіс».

Кореспондент запитав, як на Харківщині колишні й діючі військові ставляться до монетизації пільг. Виявилось, що приблизно 80% знайомих армійців майже нічого не знають про це, а в робочий час іти до державних установ за роз’ясненнями не мають змоги. Ті ж з них, хто хоч трішки обізнаний, не поспішають переводити пільги в гроші. Основна причина в тім, що вони хочуть спочатку подивитися, як це працюватиме в реальності.

– Я стільки реформ уже пережив і точно знаю, що, на превеликий жаль, не всі вони доходили до фінішу. Тому поки зачекаю з монетизацією. Влаштовує нинішня система нарахування пільг за квартиру. Хоча до комунальних служб треба постійно приносити якісь нові довідки чи копії документів. Це дуже втомлює. Боюся, що й з грошима замість пільг теж треба буде везти якусь звітність з виплат, знову збирати купу папірців, а на це в мене просто бракує часу, – говорить учасник бойових дій Михайло Ганцев.

– Майже нічого не знаю про цю справу. Якось ходив до райдержадміністрації, але у великій черзі вирішив не стояти й не гаяти вільного часу. Тому, нічого конкретного не дізнавшись, повернувся додому. От уже минуло 15 жовтня і я не встиг нічого оформити. Може, це й добре починання, але значний брак інформації про це. І ніхто з моїх побратимів не перейшов на монетизацію і теж переважно через недостатню обізнаність, – мовить учасник бойових дій, військовик Харківського гарнізону капітан Дмитро Скулінець.

– Ще в серпні-вересні ретельно вивчив цю справу. Проте я консерватор і якось побоююся братися за щось нове. Не можу впевнено сказати, добра чи погана для мене монетизація, бо особливої різниці врешті-решт не знайшов, – розповів старший сержант Сергій Старченко із Харківського облвійськкомату. – Порадившись із рідними, вирішив не переходити на нову форму сплати за комірне. Подивлюся, як у пільговиків, які «монетизувалися», відбуватиметься сплата за житло, щоб порівняти зі старою системою.

Учасники АТО/ООС Одещини не поспішають переходити на готівкову форму оплати комунальних послуг

Як повідомив голова громадської організації учасників АТО/ООС «Рапіра» Геннадій Дашко, натепер заяви в Управління соціального захисту від їхньої організації написало лише дві особи.

– Справа в тім, що більшість пільговиків влаштовує чинна безготівкова система надання пільг на комуналку. Крім того, за нинішніх норм на пільгову оплату за електроенергію, тепло і водопостачання, навряд чи можна істотно заощадити отриману готівку. Сума вийде приблизно однакова.

За словами учасника АТО Андрія Яшманова, він ще не платив за комунальні послуги готівкою, хоча відповідну заяву вже написав.

 – Ми живемо з мамою у двокімнатній квартирі вдвох. Сподіваюся, вдасться заощадити на електроенергії і воді. Якщо особливої економії не буде, повернуся на безготівкову систему пільгової оплати комунальних послуг, – каже Андрій.

Крім того, як повідомляє заввідділом Управління соціального захисту м. Чорноморська Наталія Іванова, поки заяви про перехід на готівкову форму пільгової оплати житлово-комунальних послуг написало лише 3% учасників бойових дій, які проживають на території міста.

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Над Одещиною збили чотири розвідувальні дрони росіян

Над Одещиною збили чотири розвідувальні дрони росіян

Сьогодні воїни ПВК «Південь» збили 4 російські розвідувальні БПЛА «Орлан-10».

Протягом дня ворог бив по Нікопольщині артилерією і дронами-камікадзе

Протягом дня ворог бив по Нікопольщині артилерією і дронами-камікадзе

Вранці противник здійснював скиди з БПЛА. Загалом за добу відбулося 20 атак.

Мільйон артснарядів потрібно нарешті доправити на передову — Президент на засіданні Україна-НАТО

Мільйон артснарядів потрібно нарешті доправити на передову — Президент на засіданні Україна-НАТО

Глава української держави заявив, що ми вже давно говоримо про мільйон артилерійських снарядів для України. За його словами, їх потрібно нарешті доправити на передову.

Ворог атакував Білопілля з артилерії: є загиблий та поранені

Ворог атакував Білопілля з артилерії: є загиблий та поранені

Сьогодні вдень ворог вкотре обстріляв центр міста Білопілля Сумської області з артилерії.

У ВМС ЗСУ розповіли, чого бояться російські морські ракетоносії

У ВМС ЗСУ розповіли, чого бояться російські морські ракетоносії

Речник Військово-Морських Сил Збройних Сил України капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук заявив, що за півроку є лише 2 підтверджених фактів застосування росіянами морських носіїв крилатих ракет.

росармія атакувала ракетами припортову інфраструктуру Одещини: поранено чоловіка

росармія атакувала ракетами припортову інфраструктуру Одещини: поранено чоловіка

Сьогодні, 19 квітня, Одеська область вкотре зазнала атаки окупантів, росіяни завдали ракетного удару по припортовій інфраструктурі.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій

від 20000 до 120000 грн

Чернігів

119 ОБр Сил ТрО

Стрілець-санітар

від 21400 до 121400 грн

Дніпро

31 Бр НГУ ім. генерал-майора Олександра Радієвського

Санітарний інструктор, військовослужбовець

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Спеціаліст-оператор, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Санітарний інструктор

від 20000 до 120000 грн

Кропивницький

Військова частина А7343

Бойовий медик в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область