ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Народжена та загартована в боях 14-та окрема механізована бригада тепер має почесне найменування імені князя Романа Великого

Історія Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 15 Жовтня 2019, 17:39

Можемо все, всюди, завжди! Бо наша мета – перемога! А шлях до цієї мети – вдосконалення і тренування! Наш принцип – своїх не залишай, ворогам не прощай! Вір у себе, і твоя зброя нехай буде частиною тебе самого! Наша сила в єдності – заради України! такий девіз має 14-та окрема механізована бригада. Віднедавна вона отримала почесне найменування імені князя Романа Великого.

Напередодні Дня захисника України за зразкове виконання поставлених завдань, високі показники в бойовій підготовці Президент України підписав указ та присвоїв 14-й ОМБр почесне найменування. Роман Великий або Роман Мстиславич – засновник сильного Галицько-Волинського князівства і патріарх монаршого правлячого роду Романовичів. Уважався сучасниками наймогутнішим з усіх руських (давньоукраїнських) князів кінця XII – початку XIII століття, за що його називали Великим. Не дивно, що бригада отримала таке найменування, адже вона народжена на початку російсько-української війни та загартована в найзапекліших боях за кожний метр української землі.

Історія бригади

14-та окрема механізована бригада імені князя Романа Великого – з’єднання Сухопутних військ ЗС України, дислокується у Володимирі-Волинському. За радянських часів це збройне формування носило назву 51-ї дивізії, яку згодом реформували у 51-шу окрему механізовану бригаду. Після трагічних подій під Іловайськом указом Президента знову переформована у 14-ту бригаду, що складалась із залишків розформованої 51-ї механізованої бригади й нових мобілізованих. Новостворена частина нагороди та почесні назви 51-ї бригади не успадкувала. За чисельністю більша за 51-шу бригаду, яка зі свого боку була найбільшою у складі Сухопутних військ України.
Бригада брала участь у звільненні Лисичанська, Сєверодонецька, Рубіжного, Мар’їнки, Красногорівки, боях за Савур-Могилу та поблизу Дебальцевого.
Нині 14-та окрема механізована бригада імені князя Романа Великого є військовою частиною, що перебуває на високому рівні боєготовності і спроможна давати відсіч агресорові. Командир бригади полковник Сергій Войченко каже, що особовий склад бригади добре підготовлений. Досвідчені й загартовані бійці передають бойовий досвід новачкам, які щороку поповнюють ряди підрозділу.

Цікаві факти з життя бригади

  • У вересні 2016 року напередодні свого професійного свята танкісти 14-ї ОМБр вибороли перше місце на міжвидовому конкурсі «Найкращий танковий взвод Збройних Сил України».
  • У 2017 році танкісти 14-ї механізованої бригади на модернізованих Т-64БВ уперше представляли Україну на Міжнародних танкових змаганнях країн-членів НАТО «Сильна Європа – 2017» (англ. Strong Europe Tank Challenge), які відбулися на полігоні Графенвер (нім. Grafenwöhr) у Німеччині.
  • У 2019 році у Володимирі-Волинському презентовано книгу про бригаду «51/14 — історія нескорених», яка розповідає про бойовий шлях бригади. У ній зібрано 100 історій-спогадів про життя військових, волонтерів і капеланів. Авторка книги Жанна Білоцька зазначила: основна мета проєкту – показати правдиву історію про військове з’єднання.

 

Читайте нас в Telegram
На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

Під час здійснення заходів оповіщення на військовослужбовця Вижницького районного ТЦК та СП було скоєно напад групою цивільних осіб.

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Бійці зенітного ракетного полку імені генерал-хорунжого Юрія Тютюника знищили ворожий розвідувальний БПЛА оперативного рівня.

Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

«Агенція оборонних закупівель» Міністерства оборони України уклала низку державних договорів на закупівлю озброєння та інших товарів оборонного призначення.

Президент розповів бразильським журналістам про відновлення оборонного виробництва в Україні

Президент розповів бразильським журналістам про відновлення оборонного виробництва в Україні

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю бразильським журналістам акцентував на відновленні і розвитку українського оборонного виробництва.

На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

Протягом доби на південній ділянці фронту було знищено 99 окупантів та 31 одиницю ворожого озброєння і військової техніки.

На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

Продовжуючи терор мирного населення прифронтових територій півдня, російська армія застосовує FPV-дрони та БПЛА різних типів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Начальник полігону

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій у 155 окремий батальйон територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Фельдшер, інспектор прикордонної служби

від 21000 до 24000 грн

Чоп

Державна прикордонна служба України

Військовослужбовець ЗСУ (служба за контрактом)

від 21000 до 121000 грн

Запоріжжя

Заводський РТЦК та СП

Моторист-рульовий катера

від 21000 до 50000 грн

Київ

Військова частина А4269