ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Скільки сплачуватимуть служиві за втрачене військове майно

Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 3 Жовтня 2019, 20:25

Верховна Рада ухвалила Закон України «Про матеріальну відповідальність військовослужбовців та деяких інших осіб» №1225. Мета Закону – приведення правових норм інституту матеріальної відповідальності військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу, військовозобов’язаних і резервістів під час проходження ними зборів у відповідність із Конституцією України. Про це повідомляє АрміяInform.

Завдання Закону окреслення чіткого механізму визначення шкоди, заподіяної державі, осіб, винних у її заподіянні, й притягнення їх до матеріальної відповідальності.

Закон забезпечить підвищення законодавчо встановленого державно-правового впливу на осіб, винних у заподіянні матеріальної шкоди, посилить захист державного майна від протиправних посягань, а також гарантуватиме відшкодування завданих державі збитків у разі їхнього настання.

Дія закону поширюється на військовослужбовців під час виконання ними обов’язків військової служби, військовозобов’язаних і резервістів під час проходження ними зборів, поліцейських: осіб рядового та начальницького складу, осіб начальницького складу Національного антикорупційного бюро України під час виконання ними службових обов’язків.

Відповідно до закону, притягнення особи до матеріальної відповідальності за завдану шкоду не звільняє її від дисциплінарної, адміністративної чи кримінальної відповідальності так само, як і переміщення її до іншого місця служби чи звільнення з посади або служби.

Особу можуть притягнути до матеріальної відповідальності впродовж одного року з дня виявлення заподіяної шкоди.

Закон визначає обмежену, повну й підвищену матеріальну відповідальність військовослужбовців і деяких інших осіб за шкоду державі.

Так, завдана з необережності шкода передбачає обмежену матеріальну відповідальність у розмірі не більше ніж п’ять прожиткових мінімумів (станом на 3 жовтня 2019 року 9605 грн), установлених для працездатних осіб. За шкоду, що спричинила сплату військовою частиною штрафних санкцій, винувата особа несе матеріальну відповідальність у розмірі завданої шкоди, але не більше ніж п’ятнадцять прожиткових мінімумів (28 815 грн).

Такий самий розмір обмеженої відповідальності передбачений і для командирів (начальників), дії яких порушили порядок обліку, зберігання, використання майна, які не вжили заходів щодо запобігання його розкраданню, знищенню або псуванню чи задля притягнення винних осіб до відповідальності.

Розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, визначається на день видання наказу про притягнення особи до обмеженої матеріальної відповідальності.

Повну матеріальну відповідальність особи нестимуть у разі виявлення нестачі, розкрадання, умисного знищення, пошкодження чи іншого незаконного використання майна, зокрема переданого під звіт для зберігання, перевезення, використання або для іншої мети, здійснення надлишкових виплат грошових коштів чи вчинення інших умисних протиправних дій; виявлення факту приписки в нарядах чи інших документах фактично невиконаних робіт, викривлення звітних даних або обману держави в інший спосіб; завдання шкоди у стані сп’яніння внаслідок вживання алкоголю, наркотичних засобів або інших одурманювальних речовин; вчинення діянь з ознаками кримінального правопорушення.

Це ж стосується й випадків, коли особою надано письмове зобов’язання про взяття на себе повної матеріальної відповідальності за забезпечення цілісності майна та інших цінностей, переданих їй для зберігання або для інших цілей.

Посадові (службові) особи, винні в незаконному звільненні зі служби чи переміщенні військовослужбовця, поліцейського, особи рядового та начальницького складу за шкоду, завдану у зв’язку з виплатами такій особі матеріального і грошового забезпечення за час вимушеного прогулу або різниці за час проходження служби на нижчеоплачуваній посаді, несуть повну матеріальну відповідальність у судовому порядку.

Водночас закон визначає, що за шкоду, завдану розкраданням або втратою озброєння, зброї та боєприпасів до неї, особа несе підвищену матеріальну відповідальність у кратному співвідношенні до вартості такого майна, але не більше десятикратного розміру. При цьому перелік військового й іншого майна, нестачу або розкрадання якого відшкодовують винні особи у кратному співвідношенні до його вартості, визначатиме уряд.

Нагадуємо: Верховна Рада ухвалила законопроєкт №1225 «Про матеріальну відповідальність військовослужбовців і деяких інших осіб» у першому читанні 20 вересня поточного року.

Підготувала Тетяна Рубан, АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
За добу внаслідок російських обстрілів 2 дітей загинуло і 2 поранено

За добу внаслідок російських обстрілів 2 дітей загинуло і 2 поранено

Всього внаслідок збройної агресії рф в Україні загинули 545 дітей.

Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Ракетний удар, який нанесено вчора по Одещині зруйнував місткості з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки.

За минулу добу росіяни обстріляли 10 областей України

За минулу добу росіяни обстріляли 10 областей України

Усього були атаковані 97 населених пунктів та 83 об'єкти інфраструктури.

Культурний десант: Миколай Сєрга розповів АрміяInform про творчість, що зцілює поранені душі

Культурний десант: Миколай Сєрга розповів АрміяInform про творчість, що зцілює поранені душі

Від самого початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну українців охопила хвиля як новітніх розробок та технологій на фронті, так і колосального прориву в культурі.

Київ відвідав новий Командувач оборони Данії

Київ відвідав новий Командувач оборони Данії

Генерал Майкл Віґґерс Гілдґаард зустрівся з Міністром оборони України Рустемом Умєровим та Головнокомандувачем ЗСУ генерал-полковником Олександром Сирським.

У місії боротьби ГУР МО України інвестували понад  $1 млн

У місії боротьби ГУР МО України інвестували понад $1 млн

17 квітня під час благодійного балетного вечора в Національній опері український бізнес і приватні благодійники інвестували у місії боротьби ГУР МО України $1 177 082.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бойовий медик взводу військовослужбовець

від 22000 до 125000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Спеціаліст холодильного обладнання, апаратник

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Водій, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО

Стаpший стpілець-опеpатоp, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Бойовий медик

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Начальник майстерні, військовослужбовець

від 21000 до 21000 грн

Миколаїв

Військова частина А1080