ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Одразу після випуску лейтенант Богдан Шевчук полетів у район бойових дій

Life story Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 25 Вересня 2019, 13:38

«А хіба молодість — це якась вада? У повітрі всі звання рівні, зірками ніхто не хизувався. Та й знижок на вік на фронті не передбачається», – розповідає лейтенант Богдан Шевчук, льотчик-штурман вертолітної ланки бригади транспортної авіації.  Зі свого відносно скромного за нинішніми мірками нальоту, значну частину він налітав на «вісімці» в районі бойових дій.

Виконувати завдання у фронтовому небі юний офіцер полетів практично відразу після випуску, першим із однокурсників. А вдома чекала вагітна дружина…

— Я не шукав відмазок, не збирався «прикриватися» цікавим станом дружини… Ще під час навчання твердо вирішив для себе, що першим полечу на фронт, так і сталось. Та й кохана не відмовляла, знала ж за кого заміж виходила! Її родина з Луганщини, та таких патріотів ще спробуй знайти. Тож група підтримки у мене — потужна.

Хоч хлопець був наймолодшим авіатором на фронті на той час, завдання у лейтенанта були не менш серйозними, ніж у досвідчених підполковників.

— Я повернувся зовсім іншою людиною, там відчув себе дійсно військовим льотчиком, зрозумів, що таке реальні бойові вильоти. Нерідко вони були настільки інтенсивними, що доводилось обирати між поїсти, прийняти душ чи хоч трішки поспати. Часто, прилетівши вночі, дивився на годинник і розумів, що за пів години потрібно вже прокидатись і готуватись до наступного зльоту. Та й самі польоти на Донбасі непрості – є нюанси з лініями електропередач, географією місцевості…

Одними із найвідповідальніших були завдання з евакуації поранених. Потрібно летіти максимально швидко і одночасно максимально обережно, адже люди можуть бути після операцій, у критичному стані. Загальну кількість евакуйованих лейтенант не підраховував. Каже, що за один політ евакуйовували по 5–6 осіб, із них один чи двоє могли бути у вкрай важкому стані.

— Звісно, літати за пораненими доводилось не лише за гарної погоди та видимості, а й тоді, коли за всіма льотними нормами сідати за штурвал заборонено. Але що поробиш? Життя потрібно рятувати. Темно, погана видимість, опади… А вертоліт на гранично малій висоті, не вмикаючи прожектори, мчить на порятунок. Холодний піт стікає по спині, коли перелітаєш через небезпечні ділянки. Вийшло! Довезли! А вже за кілька годин лунає ще одна команда на виліт. Потім іще… Насправді такі польоти не лише фізично, а й морально непрості. Важко дивитися на поранених хлопців… Але коли пізніше дізнаєшся, що важкий поранений вижив, це надихає на подальшу роботу і вже не відчуваєш утоми…

Траплялись за час ротації Богдана і нештатні ситуації, до прикладу, відмова редуктора вертольота. Та, попри всі труднощі,  роботу в режимі нон-стоп, відсутність вихідних, утому, хлопець переконує, що позитивних моментів було значно більше.

— Побачив там багато хлопців, з якими разом навчались, на рік-два старших, – ділиться Богдан. — Жартували, що у нас – зустріч випускників. Зустрів там товариша, з яким ми через певні обставини більше року не спілкувались, а там – обійнялись, всі образи одразу забулись… Та й познайомився там з дуже класними людьми. Таких душевних розмов, як там із медиками за чашкою розчинної кави в якомусь сирому підвалі, мабуть, ще ніколи не було…

Служба у Богдана ще попереду… Та він навряд чи забуде, як лейтенантом притискався вертольотом до землі, маневрував між лініями електропередач, рятував поранених та ставав бойовим льотчиком. Свій перший іспит у фронтовому небі він склав успішно!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

Знищення російського стратегічного літака Ту-22М3 стало переломним моментом у війні росії проти України.

Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували таврійські десантники за пів року боїв біля Новомихайлівки

Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували таврійські десантники за пів року боїв біля Новомихайлівки

Миколаївські десантники за шість місяців боїв у районі Новомихайлівки знищили понад 300 одиниць ворожої техніки.

ППО та боєприпаси: Нідерланди надають понад €200 млн для України

ППО та боєприпаси: Нідерланди надають понад €200 млн для України

Нідерланди нададуть понад 200 мільйонів євро на ініціативи щодо швидкого постачання Україні додаткових засобів протиповітряної оборони та артилерійських снарядів.

Володимир Зеленський у Дніпрі: Працюємо заради додаткових систем ППО

Володимир Зеленський у Дніпрі: Працюємо заради додаткових систем ППО

Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо ситуації в Дніпропетровській області, захисту Дніпра, усіх міст і громад регіону.

Наша авіація ліквідувала ворожий пункт управління

Наша авіація ліквідувала ворожий пункт управління

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

НАТО готується відправити в Україну нові системи ППО — Єнс Столтенберг

НАТО готується відправити в Україну нові системи ППО — Єнс Столтенберг

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг повідомив, що Рада Україна-НАТО погодилася направити Києву додаткові засоби протиповітряної оборони.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор взводу радіоелектронної боротьби, військовослужбовець

від 50000 до 120000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Телефоніст, лінійний наглядач

від 23000 до 73000 грн

Болград, Одеська область

Водій кат. С (ППО, ЗСУ)

від 51000 до 71000 грн

Львів

Львівський РТЦК та СП м.Жовква

Кулеметник

від 20500 до 20500 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ

Кулеметник, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО

Офіцер, лікар медичного пункту

від 56000 до 126000 грн

Ужгород

68 окрема єгерська бригада імені Олекси Довбуша