ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як майбутніх офіцерів навчають розмовляти однією мовою із сержантами

Вишкіл Новини Освіта та наука
Прочитаєте за: 5 хв. 24 Вересня 2019, 13:11

АрміяInform продовжує публікацію матеріалів про підготовку сержантського корпусу в ЗС України. Цього разу наш кореспондент відвідав Центр підготовки сержантського складу Повітряних Сил ЗСУ.

Дізнавались, що таке TLP, навіщо сержантам вивчати поняття «етична дилема» та наскільки український «Курс лідерства базового рівня» відповідає натовському «Типовому плану підготовки сержантів».

Нині в Центрі підготовки навчаються 67 курсантів, 27 з яких – мають вищу освіту і після сержантських курсів будуть направлені на 11-місячне навчання, щоб у подальшому здобути первинне офіцерське звання «молодший лейтенант» та обійняти посади командирів взводів.

«Коли стандарти НАТО будуть втілені в життя, нашим випускникам не доведеться вчитися заново»

– Створення групи з 27-ми курсантів – експеримент у Збройних Силах України. Він потрібен для того, щоб після присвоєння офіцерського звання майбутні командири взводів, пройшовши попередньо курс лідерства, розуміли – чим конкретно займається сержант в армії. Ми хочемо, щоб у офіцерів було розуміння і довіра до сержантського складу, – зазначає Євген Чумак, начальник Центру підготовки сержантського складу Повітряних Сил ЗСУ.

За його словами, навчальні центри для сержантів вже тричі змінювали програму «Курсу лідерства базового рівня». Адже після кожного курсу військовослужбовці пишуть відгуки про навчання, де вносять власні пропозиції. В подальшому в усіх трьох центрах – Василькові, Миколаєві, Десні – все це аналізують, і ті позиції, які частіше згадуються, покращують і впроваджують в життя. Нині курс на 80 відсотків відповідає «Типовому плану підготовки сержантів» НАТО.

– Перш ніж стати офіцерами, військовослужбовці проходять у нас курс лідерства для сержантів. Зараз на курсі зібралися люди з різних підрозділів, родів військ. Вони бачать своє майбутнє в українській армії, яка нині поступово переходить на натовські стандарти. На прикладі нашого центру курсанти бачать, що це можливо, тому що командир частини у нас – старшина. Їх це мотивує. Курсанти знають, коли прийде час і стандарти будуть втілені в життя, то нашим випускникам не доведеться вчитися заново або наздоганяти, бо вони будуть вже до цього готові, – розповідає сержант-інструктор відділення організації навчального процесу Центру підготовки сержантського складу Повітряних Сил ЗСУ прапорщик Євген Ампа.

«Що робити, якщо в тебе в підрозділі – один із Донецька, другий – зі Львова?»

За його словами, взвод із 27-ми курсантів готується за ідентичною програмою, за якою навчаються сержанти. Відмінності можуть полягати в більш поглибленому вивченні таких напрямків, як, наприклад, взаємини сержанта з офіцером, де майбутнім молодшим лейтенантам дається бачення не тільки з боку сержанта, а й з боку офіцера.

– Є й такий предмет як TLP – це процедура управління військами за натовськими стандартами. Якщо на базовому рівні командиру відділення досить знати стандартні процедури управління підрозділом, які здійснюються від моменту отримання наказу, то для майбутніх офіцерів бажано давати це більш поглиблено, тому що вони відразу перейдуть на рівень вище – MDMP. Це вже процедура прийняття військових рішень. І відповідно, наскільки добре вони засвоять TLP, настільки добре вони почнуть розуміти MDMP. Тому для майбутніх офіцерів тут треба робити певний акцент на рівень вище, – зазначає Євген Ампа.

Тож на сержантських курсах майбутні офіцери вивчають багато цікавих предметів, з якими до цього не мали справу. Один із них – міжнародне гуманітарне право. Це права людини, які повинні дотримуватися під час війни. Те, чого, можливо, курсанти не побачили під час проведення АТО/ООС. Але інструктори постійно повторюють їм: хочете кращого – треба знати, яке воно.

– Сьогодні курсантам вже розповідаємо про такі поняття як «етична дилема». Коли, припустимо, треба виконати завдання, але заважає якась етична норма, або коли це порушує відразу кілька етичних норм – і особистих, і громадських. Також розповідаємо про культурну неоднорідність військових колективів. Ті проблеми, які озвучуються на заняттях, існують в кожному підрозділі. Елементарний приклад: що робити, якщо в тебе в підрозділі – один із Донецька, другий – зі Львова? Командир повинен враховувати такі питання. Ми вчимо – не треба чекати, поки конфлікт виникне. Потрібно створити таку атмосферу, щоб попередити конфлікти. Мета командира, якого ми готуємо, – створення сприятливого клімату в колективі, – додає Євген.

Майбутні офіцери повинні пройти сержантські курси

Кореспондент АрміяInform запитав у самих курсантів про враження від навчання.

– У цьому навчальному центрі я вже була рік тому. Так вийшло, що ми вступили до Харківського національного університету Повітряних Сил і звідти нас відправили на ці курси. Що тут змінилося за рік? З`явилася смуга реакції лідера, яка згуртовує колектив… Рівень курсів став вищим у порівнянні з торішнім роком – презентації змінилися, теми стали більш розкритими, наприклад, гендерна, – розповідає молодший сержант Ярослава.

– Я тут вперше. Відзначу, що є постійний зворотний зв’язок між нами та інструкторами. Наприклад, нам читають курс, і ми просимо ширше розкрити певні моменти, і на наступній лекції цей елемент вже додається… Це правильно – люди, які мають вищу освіту і хочуть стати офіцерами, перед цим повинні пройти сержантські курси лідерства. Повинні здобути знання, які отримує сержант. Бо з ним у майбутньому доведеться працювати. Це полегшує взаєморозуміння – вони розмовлятимуть із сержантом однією мовою, – поділився враженнями солдат Сергій.

Довідково: попередній матеріал кореспондентів АрміяInform про навчання сержантів на «Курсі з підготовки сержантів базового рівня» у 169-му навчальному центрі Сухопутних військ ЗС України «Десна» читайте тут.

Фото: Сергій Фісун

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-гранатометник

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Бойовий медик

від 20000 до 50000 грн

Полтава

Військова частина A7310

Майстер виробничого відділення

від 20000 до 21000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Зовнішній пілот (оператор) безпілотних літальних апаратів

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Водій-заправник

від 20000 до 25000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Технік зв’язку

від 20000 до 25000 грн

Бориспіль

Окремий контрольно-пропускний пункт Київ, ДПСУ