ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Роз’яснення щодо виплат військовослужбовцям у разі поранення, контузії та травм

Інфографіка Консультації Новини Соціальний захист
Прочитаєте за: 3 хв. 6 Вересня 2019, 17:48

Порядок призначення і виплати цієї допомоги затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2013 р. № 975 (зі змінами) (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/975-2013-%D0%BF) .

Виплачують допомогу в порядку черговості відповідно до дати подання документів до Міністерства оборони України.  Днем виникнення права на її отримання є дата, зазначена у довідці медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), а в разі повторного огляду та зміни групи інвалідності – дата в довідці МСЕК про первинне встановлення.

Розмір допомоги щорічно змінюється, адже кратний прожитковому мінімуму, встановленому для працездатних осіб станом на 1 січня календарного року. У 2019-му – це 1921,00 грн. (див. інфографіку від АрміяInform).

Допомога призначається і виплачується в залежності від умов отримання інвалідності або часткової втрати працездатності.

Наприклад, якщо інвалідність військовослужбовця (крім строкової служби) настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва) або захворювання, яке він дістав під час виконання обов’язків військової служби (чи встановлення інвалідності особі після її звільнення з військової служби внаслідок зазначених причин), допомогу виплачують у розмірі:

400-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому вперше встановлено інвалідність,  у разі встановлення інвалідності I групи;

300-кратного прожиткового мінімуму  –  II групи;

250-кратного прожиткового мінімуму  –  III групи.

Військовослужбовцю (крім військовослужбовців строкової служби), інвалідність якого настала в період проходження військової служби або внаслідок захворювання, або встановлення особі, звільненій з військової служби, інвалідності не пізніше ніж через три місяці після звільнення її з військової служби чи після закінчення тримісячного строку, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження зазначеної служби, у розмірі:

  • 120-кратного прожиткового мінімуму I групи;
  • 90-кратного прожиткового мінімуму II групи;
  • 70-кратного прожиткового мінімуму III групи.

 Якщо протягом двох років військовослужбовцю під час повторного огляду буде встановлено згідно з рішенням медико-соціальної експертної комісії вищу групу чи іншу причину інвалідності або більший відсоток втрати працездатності, що дає їм право на отримання одноразової грошової допомоги в більшому розмірі, виплата провадиться з урахуванням раніше виплаченої суми.

У разі повторного встановлення (зміни) групи інвалідності, причин її виникнення або ступеня втрати працездатності понад дворічний строк після первинного встановлення інвалідності виплата одноразової грошової допомоги не здійснюється.

У разі часткової втрати працездатності без установлення інвалідності одноразову грошову допомогу виплачують залежно від ступеня, який установлює МСЕК, у розмірі, що визначається у відсотках від 70-кратного прожиткового мінімуму. В такому розмірі допомогу надають військовослужбовцеві, який дістав поранення (контузію, травму або каліцтво) чи захворювання під час виконання обов’язків військової служби, а також звільненому з військової служби, який частково втратив працездатність внаслідок зазначених причин, але не пізніше ніж за три місяці після звільнення з військової служби.

 Увага! Виплату не здійснюють, якщо загибель (смерть), поранення (контузія, травма або каліцтво), захворювання, інвалідність чи часткова втрата працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовця, військовозобов’язаного чи резервіста є наслідком:

  • вчинення ним злочину або адміністративного правопорушення;
  • вчинення ним дій у стані алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння;
  • навмисного спричинення собі тілесного ушкодження чи іншої шкоди своєму здоров’ю або самогубства (крім випадку доведення особи до самогубства, встановленого судом);
  • подання особою завідомо неправдивих відомостей для призначення і виплати одноразової грошової допомоги.

 Довідково. У квітні цього року до Порядку були внесені зміни, за якими допомогу стали призначати військовослужбовцям, які протягом року після звільнення з військової служби померли від захворювання, яке вони дістали внаслідок поранення, контузії, каліцтва, пов’язаних із виконанням обов’язків військової служби; у період проходження військової служби або внаслідок захворювання чи нещасного випадку, що мали місце в період проходження  військової служби, а також під час виконання обов’язків військової служби та служби у військовому резерві.

Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор протитанкових ракетних комплексів

від 50000 до 120000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Водій автомобільної групи

від 23000 до 23000 грн

Могилів-Подільський

Державна прикордонна служба України

Кулеметник

від 50000 до 100000 грн

Дніпро

Військова частина А7408

Військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Тлумач

3-й відділ Івано-Франківського РТЦК та СП

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Конотоп

Старобільський РТЦК та СП

Стрілець-санітар, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область