ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Є люди, які готові віддати все, навіть власне життя, аби Україна залишалась вільною та незалежною»

Лонгрід
Прочитаєте за: 5 хв. 14 Серпня 2019, 12:04

У чудовому місті Перро-Гірек, що у Франції, у помешканні Даніеля та Елен на стіні висить фото «Маленький принц», яке зробив під час українсько-російської війни французький фотограф Юрій Білак. Ця світлина часто привертає увагу численних гостей подружньої пари. Коли ж Даніеля питають, що на ній зображено, він розповідає про свого друга Юрія, українця за походженням, який ще 2014-го  поїхав на Схід України, аби прожити з українськими захисниками те, що вони проживають щодня під час воєнних дій. Після цих поїздок народилась фотовиставка «Проєкція»: світлини з українськими військовими як проєкції картин видатних художників. Даніель, колишній пілот гвинтокрила французької армії, нині цікавиться стародавніми техніками фотографування. Саме він допоміг Юрію надрукувати світлини на дошках з ящиків від боєприпасів.

«Маленький принц»

Щоб зробити цю світлину, Юрію потрібне було село на Донбасі, хлопчик приблизно семирічного віку, танк, пилюка за танком і відповідне сонячне світло. Сюжет використано з плаката до однойменного мультфільму за повістю Сент-Екзюпері. Принц символізує Україну, яка колись із дитячою наївністю вірила в старшого брата та яка швидко подорослішала й тепер надіється на танки під українським прапором.

— Село, хлопчика Гліба й танк мені допоміг знайти Сергій Собко, який тоді був комбатом у 30-й бригаді. Я йому неймовірно вдячний: без його допомоги не зміг би дістатися до багатьох позицій, мені було б важче знайти спільну мову з військовими. А так він сказав: «Юрію, мені подобається те, що ти робиш. Чим зможу, допоможу». І от із Глібом та військовими я спочатку вирушив до батьків хлопця. Вони тоді якраз поралися в городі й, побачивши таку процесію, одразу подумали, що Гліб щось накоїв. Здивувались, коли дізналися, що я з Франції й хочу сфотографувати їхнього сина. Ще більше здивувалися, коли я попросив випрасувати спеціально привезений із Франції костюм Маленького принца. А потім пройшов дощ, і водієві танка довелося докласти неабияких зусиль, аби підсушити землю й добитись потрібної пилюки. Ще був вітер, який постійно підкидав іграшкове лисеня. Довелось приклеювати його скотчем, щоб воно стояло, як мені було потрібно, — ділиться спогадами Юрій.

Після того як Даніель та Елен завершують розповідь про «Проєкцію», вони показують своїм друзям іншу роботу Юрія Білака – арт-книгу «Майдан-Донбас. Історія майбутнього». Їх у подружньої пари аж дві. Вони отримали їх як подарунок за благодійний внесок на навчання дітей, які втратили батька або матір під час бойових дій на Сході України. А сьогодні подружжя приїхало в Україну, аби познайомитися з дітьми, яким вони допомагатимуть у навчанні.

– Ідея створити альбом на підтримку дітей, чиї батьки загинули, виникла ще під час Майдану, – розповідає Юрій Білак. – наразі вже зібрано кошти на навчання впродовж 4 років в університеті  шістьох підлітків. Кожному із них буде відкритий іменний рахунок, на який перераховуватиметься певна сума, яка покриватиме навчання та проживання. Тепер ми їдемо у Ворохту, де діє табір для дітей-сиріт, яким опікується Міжнародний благодійний фонд «Нове покоління» і який є розпорядником коштів, зібраних за мій альбом. Кожен донор буде особисто знати дитину, якій виплачуватиметься стипендія, так само як і дитина знатиме благодійника. Тож Даніель і Елен їдуть у Ворохту знайомитися зі своїми підопічними.

У арт-книзі «Майдан-Донбас. Історія майбутнього» представлені 400 світлин про побутове життя на Майдані, в районі проведення бойових дій на Сході України та портрети учасників цих подій. Альбом має 532 сторінки, важить майже 6 кг. Його довжина в розгорнутому вигляді становить 2 метри. По суті це два альбоми, з’єднані одним корінцем: один про Майдан, другий – про події на Донбасі та в АТО. Книжка видана трьома мовами: українською, французькою та англійською. Окрім фото, у ній вміщені тексти професора Торонтського університету Пола Роберта Магочія з історії України від періоду Хрещення Київської Русі й до 2010 року. Хронологію подій українсько-російської війни написав політолог Євген Магда. Альбом є унікальним завдяки особливостям дизайну та виготовлення. Під час друку було проведено понад 30 етапів ручної роботи, використано картон зі 100 % бавовни та органічні фарби. Розповсюджують альбом як подарунок за грошовий внесок не менший за  900 доларів.      

Під час розмови цікавлюся у Даніеля та Елен, що підштовхнуло їх надати благодійну допомогу українським дітям, чи сподобалась їм Україна та про те, що сьогодні думають у Франції про війну на Донбасі.

– Хоч для нас війна в Україні і трохи далека справа, але завдяки Юрію ми розуміємо, наскільки підступно діє Росія, яка вдерлася до свого сусіда і тепер розповідає усьому світові, що її військ немає на території України. На жаль, для більшості французів ця війна вже закінчилась, адже зникла із новинних стрічок. Ми розказуємо друзям, що у вас відбувається. Дуже в цьому допомагає фотоальбом «Майдан-Донбас. Історія майбутнього». І ми дуже співчуваємо тим дітям, батьки яких пішли на війну і поклали там свої життя, – розповів Даніель.

– Ми хочемо допомогти хоча б грошима тим дітям, які залишилися без батьківської опіки, – додає Елен. – Перебуваючи у Києві, побачили ніби два світи: в одному все мирно, люди живуть наче нічого не відбувається, для них усі ті розмови про обстріли та загиблих – то далека справа. І є маленька частина людей, готових віддати все, навіть власне життя, аби Україна залишалась вільною та незалежною.

Загалом Даніелю та Елен дуже сподобалась Україна. Вони побачили, що країна прагне розвитку в бік Європи, і зовсім не відчули великої різниці із Францією, а Хрещатик назвали центром справжньої європейської столиці. А ще їх вразили наші графіті. За їхніми словами, на відміну від Франції, українські малюнки на стінах будинків схожі на витвір мистецтва.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
«Під час боїв за Соледар тримав на прицілі по 10–15 росіян одномоментно». Інтерв’ю АрміяInform зі снайпером ЗСУ

«Під час боїв за Соледар тримав на прицілі по 10–15 росіян одномоментно». Інтерв’ю АрміяInform зі снайпером ЗСУ

АрміяInform вже розповідала про снайпера Збройних Сил України, який ліквідував російського офіцера з дистанції 1800 метрів — куля ввійшла просто в серце.

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Кабінет міністрів та більшість парламентських партій Данії домовилися про збільшення військової підтримки України на 4,4 млрд данських крон (близько 590 мільйонів євро) у 2024 році.

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

Шестеро чоловіків, частина з яких заплатили від шести до десяти тисяч доларів, зупинили на березі Тису, яку вони збиралися переплисти, щоб потрапити до Румунії.

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Володимир Зеленський розповів про шляхи розвитку української оборонної промисловості.

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

Дані розвідки свідчать про те, що на сьогодні ворог не сформував на кордонах наступальне угруповання.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бойовий медик взводу

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Гранатометник

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

233 окремий батальйон 128 ОБр Сил ТрО

Начальник станції радіоперешкод

від 24000 до 122000 грн

Одеса, Одеська область

Офіцер з морально-психологічного забезпечення 155 об ТрО

від 24000 до 54000 грн

Степанівка, Сумська область

Головний спеціаліст юридичного відділу

від 16000 до 16000 грн

Київ

Військова частина A2330

Водій-електрик | Військова частина А0528

від 22000 до 120000 грн

Одеса, Одеська область