ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Без локонів і мейк-апу, або Як дівчата стають ліцеїстками

Новини Освіта та наука
Прочитаєте за: 5 хв. 31 Серпня 2019, 18:10

Цього року на навчання до Київського військового ліцею імені Івана Богуна дівчат набрали вперше за всю історію існування славнозвісного навчального закладу. 20 майбутніх військовослужбовиць одягнули однострої, відмовилися від комфортного цивільного життя в рідних містах, косметики й інших улюблених речей і роблять свої перші, ще не зовсім упевнені кроки на плацу військового ліцею.

Командир взводу дівчат-ліцеїсток молодший лейтенант Юлія Микитенко – бойовий офіцер. У перший же день Юлія забрала в дівчат усе зайве, лишила тільки мило, шампунь, зубні пасту та щітку, бритву і фен. Доглянуті нігті – так, але без кольорового лаку. Зачіска строга, як у командира – охайно зібране в пучок волосся.

Вступні випробовування і психологічний тест пройшли далеко не всі охочі. До відбору вихованців військового навчального закладу керівний склад ставиться з великою відповідальністю, детально аналізуючи кожного претендента згідно з усіма критеріями відбору до навчального закладу МОУ.

Дівчата, як і хлопці, з першого дня навчання у ліцеї почали заступати в наряди, інакше кажучи, здійснюють чергування. Щоправда, для них ці чергування –  денні, а не добові, як у юнаків. Тобто щодня дві дівчини прибирають уранці одну годину та підтримують порядок у спальному приміщенні після відбою. Начальник військового ліцею імені Івана Богуна Герой України генерал-майор Ігор Гордійчук дав розпорядження, щоб жодна з дівчат не пропускала навчальну програму через наряди.

З 1 вересня дівчата житимуть за таким розпорядком: підйом о 7:00, далі півгодини ранкової зарядки, 20 хвилин, щоб привести себе в порядок. О 7:50 стройовий огляд. 25 хвилин на сніданок. Уже о 8:40 перший урок. Навчання  триватиме до 14:30. Затим обід, а до 17:45 вільний час. Після релаксу 3 години самопідготовки (підготовка уроків на наступний навчальний день). Аж потім приємне – вечеря. День завершується шикуванням, вечірньою прогулянкою, звісно ж територією ліцею, вечірня перевірка та відбій о 22:00. Нині поки ще не почалося навчання після сніданку до 17:00 – стройова підготовка.

Для уродженки міста Сєверодонецьк, що на Луганщині, такий розпорядок дня й умови вже є звичними. Починаючи з 2014 року, щоліта приїздила до Кремінського району до військового табору. Там опанувала навички стрільби, правильне поводження зі зброєю, займалася фізичною та командирською підготовкою. За гарні результати в усіх напрямках стала старшою серед дівчат табору.

– Особисто для мене ті умови, що створив для нас ліцей, є шикарними, – усміхається дівчина.

 

Аполінарія бачила війну на власні очі…

– Артобстріли Лисичанська давали відлуння до Сєверодонецька, почали захоплювати моє місто, вивішуючи прапори іншої країни. Мій татко забрав мене від цих кошмарів на мирну землю. Коли їхали до столиці через Рубіжне, горіла колона наших БТРів, страшно було… Та страшно було не тільки від цього. У центрі Києва ввечері лунала музика, раділи жителі столиці, а в той же час у нас стояв гуркіт ворожих снарядів. Наші мешканці плакали від жаху та втрати близьких, а небо Києва тоді розцвічували святкові феєрверки. Мені було важко усвідомити, що коїться, – згадує Аполінарія.

Три роки мріяла вступити до військового ліцею, коли дізналася, що Київський військовий ліцей імені Івана Богуна відтепер запрошує на навчання і дівчат – з гордістю втілила свою мрію.

Анастасія Воловик абсолютно протилежна особистість. Закінчила на відмінно одну зі столичних гімназій, жила розміреним і спокійним дівчачим життям. Її дідусь, тато і рідний брат – військові. Тож вирішила продовжити справу рідних, і вони її вибір підтримали. Слухаючи розповіді брата, який закінчив Навчально-оздоровчий комплекс Київського військового ліцею імені Івана Богуна, а згодом і військовий виш, завжди знала, що життя у таких закладах цікаве та насичене. Тому радо вступила до ліцею. Попри те, що залишила друзів у цивільному житті, вважає: все зробила правильно, адже діяла за покликом душі. Анастасія проявила лідерські здібності з першого дня підготовки у військовому навчальному закладі. Незважаючи на те, що їй довелося залишити всі косметичні засоби, якими так цікавляться дівчатка 15-ти річного віку, сприйняла це нормально. Вважає, що природна краса для кожної краще, ніж усілякі засоби.

З обов’язками справляється добре. Підлеглі слухають Анастасію, не дорікаючи. Аполінарія та Анастасія дуже пишаються, що навчатимуться під керівництвом Героя України бойового офіцера, який мужньо брав участь у боях за Савур-Могилу, генерал-майора Ігоря Гордійчука, командира взводу Юлії Микитенко, також бойового офіцера, яка поєднує в собі строгість і доброту водночас. Для них ці люди – приклад справжнього офіцера. Дівчата мріють надалі вступити до Одеської академії Сухопутних військ на факультет військової розвідки. Вірять, що в них це обов’язково вийде, та наразі про це думати ще рано, хочуть добре почати навчання і не підвести своїх командирів.

Усі богунівці навчатимуться за шкільною програмою з підсиленим вивченням англійської мови та предмету «Захист Вітчизни», які викладатимуть офіцери двічі на тиждень.

Нині юнаки бачать красунь-дівчат лише на спільних тренуваннях зі стройової. Окремий взвод дівчат учитиметься в окремих навчальних класах. Для всіх богунівців існує важливе правило у спілкуванні з ліцеїстками: жодних фізичних контактів, рукостискань чи дружніх обіймів.

Дівчата говорять, що в перший день дехто з юнаків сміявся з їхнього виконання елементів стройової підготовки, проте з часом вони почали висловлювати свою повагу за старанність і благородний вибір ліцеїсток.

Тож нині триває підготовка стройового вишколу новообраних ліцеїстів, також тренуються до свята Першого дзвоника. Попереду ще потужніший і виснажливіший період – Половецький полігон. І історична мить – Клятва ліцеїста. Дійство відбудеться традиційно 14 жовтня на свято Захисника України, Українського козацтва і Покрови Пресвятої Богородиці на Софійській площі. За високі показники у навчанні і бездоганну дисципліну після свята почнуть надавати звільнення. В суботу після парко-господарського дня з 18:00 до неділі 17:00. Вихід у місто тільки у військовій формі.

Бажаємо всім новобранцям удачі, наснаги і терпіння!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Володимир Зеленський у Дніпрі: Працюємо заради додаткових систем ППО

Володимир Зеленський у Дніпрі: Працюємо заради додаткових систем ППО

Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо ситуації в Дніпропетровській області, захисту Дніпра, усіх міст і громад регіону.

Наша авіація ліквідувала ворожий пункт управління

Наша авіація ліквідувала ворожий пункт управління

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

НАТО готується відправити в Україну нові системи ППО — Єнс Столтенберг

НАТО готується відправити в Україну нові системи ППО — Єнс Столтенберг

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг повідомив, що Рада Україна-НАТО погодилася направити Києву додаткові засоби протиповітряної оборони.

На фронті за добу 79 боєзіткнень, третина з яких на Авдіївському напрямку

На фронті за добу 79 боєзіткнень, третина з яких на Авдіївському напрямку

Протягом доби зафіксовано 79 бойових зіткнень. Загалом, ворог завдав 25 ракетних та 52 авіаційних удари, здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Над Одещиною збили чотири розвідувальні дрони росіян

Над Одещиною збили чотири розвідувальні дрони росіян

Сьогодні воїни ПВК «Південь» збили 4 російські розвідувальні БПЛА «Орлан-10».

Протягом дня ворог бив по Нікопольщині артилерією і дронами-камікадзе

Протягом дня ворог бив по Нікопольщині артилерією і дронами-камікадзе

Вранці противник здійснював скиди з БПЛА. Загалом за добу відбулося 20 атак.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стаpший стpілець-опеpатоp

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Начальник комплексу, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Оператор БПЛА , військовослужбовець

від 22000 до 120000 грн

Луцьк, Волинська область

водії в Збройні Сили України

від 20100 до 123000 грн

Харків, Харківська область

Медична сестра, військовослужбовець

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Начальник служби захисту інформації в автоматизованих системах, військовослужбовець

від 20000 до 30000 грн

Дніпро

Комендатура військових сполучень (Дніпро)