ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Настільна гра, що розвінчує міфи про Альянс

Інтерв`ю
Прочитаєте за: 5 хв. 24 Серпня 2019, 12:15

Восени благодійний фонд Stabilization Support Services презентує інноваційну настільну гру про євроатлантичну інтеграцію. Вона має на меті допомогти нашій молоді краще зрозуміти НАТО й потенційні позитивні зміни для України, які несе із собою співпраця з Північноатлантичним альянсом. Ексклюзивними подробицями створення гри з АрмієюInform поділилася керівниця проєкту Ольга Іванова.

Спонукати до знань і діалогу

–  Як з’явилася ідея створення гри «Україна–НАТО?

Наш фонд працює з форматом просвітницьких настільних ігор з 2016 року. Саме тоді ми вперше зіштовхнулися з необхідністю говорити про складні теми з різними аудиторіями, так, щоб бути максимально зрозумілими. І тому першою нашою настільною грою стала гра про права внутрішньо переміщених осіб – людей, які постраждали від війни і змушено переїхали в інші регіони. Її зроблено на реальних ситуаціях. Тут можна знайти питання дискримінацій і підтримки для тих, хто будує життя з нуля. Кожен, хто проходить гру, вже ніколи не скаже, що не знає, хто такі переселенці й чому їм потрібні права. Торік за підтримки жіночого українського фонду ми створили гру «Бути жінкою», в якій за допомогою персонажів показали, як жінкам досягати своєї мети і як їм у цьому заважають гендерно-обумовлені стереотипи. До речі, серед героїв гри є жінка, яка прагне здобути військову освіту і стати генералкою. Щодо нової гри про НАТО, то ми побачили заклик від посольства Великобританії до громадських організацій долучитися до інформаційної кампанії про Євроатлантичну інтеграцію. Вирішено, що про складні речі, такі, як НАТО, можна розповісти у форматі настільної гри. Нашу заявку відібрали для фінансування Британським посольством. Саме тоді почалося створення гри «Україна–НАТО».

Яким буде формат нової гри та яка її цільова аудиторія?

– Ми плануємо зробити гру такою, щоб її могли використовувати в навчальних закладах середньої освіти, для старшокласників. Вона буде у відкритому доступі, аби вчителі могли її скачати, роздрукувати й грати з учнями. Ідея в тім, щоб вона стала навчально-методичним інструментом, що пояснює важливість вступу до НАТО і реформи, які держава виконує в рамках партнерства. Цільова аудиторія – молодь від 15 років.

Чи зможе в онлайн епоху настільна гра зацікавити молодь?

– У настільних іграх, на відміну від комп’ютерних, є змога спонукати гравців до діалогу. І зазвичай через спілкування вони отримують більше користі від цього процесу.

Гра буде цікавою, веселою й даватиме додаткові знання. На мою думку, якщо учні матимуть необхідні уявлення про НАТО, то менше вестимуться на різні фейки. У нас вони ефективні саме тому, що людям бракує базових знань, і їм легше повірити в нісенітницю, ніж зробити фактчекінг та дізнатися правду. Ми бачимо цю гру як певний інструмент протидії інформаційній війні, і, власне, плануємо за її допомогою зміцнити імунітет України до загроз, які виникають в результаті гібридних загроз.

Челенджі навколо євроатлантичної інтеграції

– Чим відрізнятиметься ваш проєкт від інших?

Коли ми шукали інформацію про НАТО, то знайшли ігри й інформаційні матеріали, розроблені ще за часів Радянського Союзу, де Альянс вимальовується як блок-загроза, або сучасні російські ігри, які поширюють міфи і невідповідну інформацію про монстра-ворога.

Наша гра про те, що євроінтеграція може дати окремому громадянину, місту й країні в цілому. Звісно, там буде питання безпеки і оборони, адже багато з того, що робиться в межах співпраці з НАТО, стосується саме цього. Важливо розуміти, що Україна може зробити, аби підвищити оборонну спроможність. З іншого боку, хочемо показати, що реформи і позитивний вплив на різні сфери життя – це те, що з нами залишається, незалежно від того, коли саме ми станемо членом НАТО.

Розробляючи гру, ми звірялися з національною програмою під егідою Комісії Україна – НАТО. Військова складова тут буде достатньою для того, щоб відобразити пріоритетні напрямки реформ і співпраці з Альянсом.

– Скільки одночасно гравців може бути?

– П’ять. Це картково-рольова гра з класичною механікою ресурс-менеджменту. Відбувається на ігровому полі через картки певних подій і ресурсів. Гравці гратимуть за супергероїв і супергероїнь, які мають врятувати світ, знайшовши магічне джерело енергії саме в Україні. Але для того, щоб отримати до нього доступ, Україна повинна вийти на певний високий рівень за кількома важливими аспектами: безпекою, інноваціями, екологією і свободою. Гравці потраплятимуть в різні ситуації, які стосуються конкретних реформ, і зіштовхуватимуться з одного боку з челенджами і проблемами (наприклад, дізнаються що може піти не так, якщо в країні скасують всі вибори), а з іншого – реагуватимуть на ці ситуації.

– Коли запланована презентація для широкого загалу?

Плануємо в листопаді провести презентацію у 24-х областях України. Перший наклад буде українською мовою, також хочемо зробити і технічну англійську версію. Адже є потреба показати, що розвиток України важливий для безпеки всього світу.

Думка експерта: Барбора Маронкова – директор Центру інформації та документації НАТО

Гра «Україна–НАТО» – проєкт благодійного фонду «Стабілізейшен суппорт сервісез». Фінансує її Посольство Великої Британії в Україні. Ми, звичайно, дуже раді цьому проєкту, оскільки вважаємо, що для поліпшення обізнаності про Альянс слід використовувати всі ініціативи й усі засоби комунікації. Для того, щоб пограти в цю гру, ми, як і ви, і ваші читачі, маємо з нетерпінням чекати завершення процесу її розробки.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Україна повернула із росії ще одну незаконно депортовану дитину

Україна повернула із росії ще одну незаконно депортовану дитину

Із росії вдалось повернути 17-річну українку, яку попри її бажання відправили із тимчасово окупованої території навчатися до росії.

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що ми завжди маємо цінувати людей, які роблять усе, щоб Україна жила й не підкорилась окупанту.

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Посол США в Україні Бріджит Брінк звернулася до американського Конгресу із закликом негайного надання Україні допомоги.

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

Протягом доби на східному напрямку російська армія втратила 746 осіб, 9 танків, 17 ББМ та 481 БПЛА.

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 092 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 365 воєнних злочинів росії.

На Донеччині Президент провів нараду щодо зведення фортифікацій та оборони Часового Яру 

На Донеччині Президент провів нараду щодо зведення фортифікацій та оборони Часового Яру 

На Донеччині Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації в регіоні.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-електрик до військової частини А2800

від 20000 до 40000 грн

Радісне, Одеська область

Водій, військовослужбовець

від 50000 до 120000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Кулеметник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Фельдшер

від 22000 до 52000 грн

Новомосковськ

Військова частина Т0940

Розвідник

від 22000 до 50000 грн

Шостка

Військова частина 3022 НГУ

Стрілець

від 40000 до 120000 грн

Житомир

1 ОБрСпП ім. Івана Богуна