ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Житлові модулі – не бомбосховище…

Важливо Новини
Прочитаєте за: 5 хв. 21 Серпня 2019, 14:22

Наші захисники на Сході України продовжують тестувати мобільні житлові модулі. Нагадаємо, відповідно до проєкту ці конструкції виготовляють у двох варіантах – на шість та чотири спальних місць.

Сховок не від куль і осколків, а від примх погоди

Попри нетривалий термін експлуатації, бійці вже встигли оцінити їхні переваги й недоліки. Своїми враженнями вони активно діляться як між собою, так і в соціальних мережах. Зокрема наголошують, що всередині в цілому створено мінімально необхідні комфортні умови для проживання: починаючи від стаціонарно обладнаного спального місця, душа, кондиціонера, електричного опалення, завершуючи ергономічністю робочого столу, тумбочок, поличок. Водночас переважна більшість воїнів вважає, що основним недоліком цих мінібудиночків є відсутність додаткового броньованого захисту. В умовах передової цей аспект набуває особливої ваги, бо підвищує вірогідність виживання особового складу в разі влучання в такий модуль ворожих великокаліберних боєприпасів. Окрім того, на їхню думку, у випадку розміщення такого модуля під землею, пластикове вікно є абсолютно зайвим і, що замість цього конструкцію слід додатково обладнати запасним виходом.

Наш кореспондент поцікавився у фахівців Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ, які забезпечують технічне супроводження цього проєкту, наскільки вони вважають конструктивними пропозиції, отримані з передової, щодо вдосконалення мобільних житлових модулів.

– Спершу передбачалося, що мобільні житлові модулі, які мали покращити житлові умови наших захисників на передовій, встановлюватимуть на другій та третій лініях оборони як елементи польової інфраструктури. Зокрема на командно-спостережних пунктах батальйонів, а в окремих випадках там, де дозволяють захисні властивості місцевості – на ротних опорних пунктах.

Одразу було очевидним, що через конструкційні особливості ці модулі не можна використовувати на першій лінії оборони. Насамперед через те, що вони не відповідають рівню захисту від куль та осколкової дії засобів ураження. Для їхнього додаткового захисту, зокрема бронювання, слід провести дослідно-конструкторську роботу із залученням фахівців відповідного профілю. І лише після цього стане остаточно зрозуміло, яким саме має бути вдосконалений варіант модуля, і який він матиме рівень захисту. І як саме його слід розміщувати під землею. Враховуючи, що стаціонарний модуль на шість осіб не передбачений для розміщення під землею, він обладнаний пластиковим вікном – це його типова конструкція. Іншої на сьогодні не існує. Тому до наших бійців на передовій апріорі має прийти усвідомлення того, що в їхньому нинішньому варіанті житлові модулі здатні захистити їх від негоди, але не від ворожих обстрілів. Вони для цього – не пристосовані.

Орієнтовна вартість модулів – 200-300 тисяч гривень

– За якими критеріями обрано саме цей проєкт житлових модулів?

– Поставлене завдання нам довелося виконувати в умовах обмеженого часу та відсутності у більшості випадків наявної інфраструктури, яку могли задіяти. Тому оптимальним рішенням в цій ситуації стало розміщення особового складу в малогабаритних модулях на базі конструкції 20-футового контейнера розміром 6058х2438х2591мм (Далі – модуль. – Авт.).

Насамперед це рішення базувалося на критеріях мобільності. Тобто, у разі потреби ці модулі будь-коли можна оперативно перемістити в інше місце. До того ж вони мають високий ступінь заводської готовності – укомплектовані всім необхідним обладнанням і меблями. Тож після установки на визначене місце залишається тільки під’єднатися до мереж і модуль готовий до використання.

– Чи можна назвати орієнтовну вартість цього проєкту. Яка загальна потреба, скільки одиниць вже виготовлено?

– Вартість проєкту залежатиме від загальної потреби в таких модулях для війська. Їхню необхідну кількість вже визначають відповідні структурні підрозділи. Нині виготовлено 3 дослідних зразки блок-модулів для розміщення 6 осіб, а також для перебування 4 бійців з окремим санітарним вузлом (умивальник, унітаз, душовий піддон, водонагрівач) та санітарно-технічний модуль, розділений на дві половини з окремими входами, душовою, умивальником і туалетом (розрахований орієнтовно на використання 36-40 особами).

Вартість житлових модулів (з усім обладнанням та меблями) орієнтовно становить до 200 тис. гривень, санітарно-технічного – до 300 тисяч. Звісно, що у разі масового виробництва ціна буде меншою.

Фідбек з передової обов’язково врахують конструктори

– Які технічні особливості має їхня конструкція?

– Для захисту особового складу на другій та третій лініях оборони житлові модулі встановлюють з урахуванням захисних властивостей місцевості. Зокрема за природними укриттям, а також з використанням штатних інженерних захисних фортифікаційних споруд модульного (мобільного) типу габіон. Для створення комфортних умов розміщення в житлових модулях передбачено електроопалення й встановлено кондиціонери, які в холодну пору року можна використовувати для нагрівання повітря всередині приміщення. До того ж, чотиримісний модуль обладнано окремим санвузлом.

– Над усуненням яких недоліків працювали найбільше?

– Звісно, в процесі виготовлення довелося вносити низку конструкційних змін. Зокрема обладнувати модулі кондиціонерами, вдосконалювати матеріал внутрішньої обшивки та встановлювати подвійні двері в санітарно-технічному блоці задля належних гігієнічних умов. Міркували і над удосконаленням розміщення та розміру меблів, влаштування відкидних полиць над ліжками.

Дослідну експлуатацію модулів у польових умовах розпочато. Вона триватиме місяць. За її результатами намагатимемося максимально врахувати конструктивні пропозиції і зауваження від бійців щодо вдосконалення такого мобільного житла.

– Чи вивчали іноземний досвід у процесі створення модулів? Якщо так, то що саме запозичили. Чи це суто вітчизняне ноу-хау?

– Так. Зокрема вивчили досвід розміщення військових підрозділів у збройних силах Республіки Польща. У них для розміщення особового складу використовують аналогічні модулі. Проте вони мають іншу конструкцію і в основному виконані за принципом розбірного конструктора (тобто складаються з каркасних елементів на болтових з’єднаннях, до яких потім кріплять стіни, стелю й підлогу) та не обладнані меблями. Так що житлові модулі в існуючому виконанні цілком можна вважати вітчизняною розробкою.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

навідник ЗУ-23-2, стрілець-зенітник

від 25000 до 130000 грн

Київ, Київська область

Водій-електрик звукометричного комплексу

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область

Номер обслуги мінометної батареї

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Військовослужбовець (Зроби свій вибір сам)

від 20100 до 125000 грн

Миколаїв, Львівська область

Оператор систем РЕБ | Військовослужбовець

від 22000 до 120000 грн

Одеса

Військова частина А0528

Гранатометник

від 20000 до 120000 грн

Кропивницький

Військова частина А7343