ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Тихе «рейдерство», або Як львівські ділки поцупили у військових землю, поки ті були на війні

Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 20 Серпня 2019, 10:28

У Львові у судовому порядку розв’язано питання між військовою частиною та Львівською міською радою щодо спірної земельної ділянки площею 0,1235 га майже в центральній частині міста.

Хронологія цих подій починається з 2003-го року, коли біля військового містечка № 135 розпочали будувати житловий будинок по вулиці Академіка Є. Лазаренка, 48. Паркан військової частини (у квітні 2003 року в цьому військовому містечку розпочали розквартирування львівські десантники) саме виходив до будівельного майданчика і дуже заважав заїзду важкої будівельної техніки. Його невдовзі тишком прибрали. Але після здачі будівлі огорожу на своє місце не встановили, а навпаки розпочали захоплення цієї земельної ділянки.

Так, ухвалою Львівської міської ради від 16 грудня 2004 року № 1971 земельну ділянку площею 0,1235 га по вулиці Академіка Є. Лазаренка, 48 передано на правах оренди приватному підприємцю Петрущаку Ю. М. 13 квітня 2005 року на підставі цього договору оренди відбулася зміна цільового призначення цієї земельної ділянки, тобто вона з земель оборони раптом нібито перейшла до земель комунальної власності міста для облаштування автостоянки. Далі ухвалою від 9 лютого 2006 року № 3219 її вже передано в оренду ПП «ЮМП-Плюс».

Але куди дивилися військові?

Як пояснив помічник командира військової частини — начальник юридичної групи майор юстиції Ігор Угніч, ділки скористалися тим, що військова частина була залучена фактично у повному складі до виконання завдань за призначенням у складі миротворчих контингентів (2004–2006 рр., Ірак, Косово), тобто виконувала важливі державні завдання. Проте звірки із наявними документами час від часу проводили. Так, у 2006 році було виявлено захоплення території військової частини. Командування відразу звернулося до військової прокуратури і отримало припис відновити межі військового містечка. Це завдання десантники виконали швидко, відновивши паркан.

Дії військових дуже не сподобалися керівнику ПП «ЮМП-Плюс», який подав до суду позов щодо захисту своїх нібито законних прав на цю земельну ділянку. Проте у суді першої та другої інстанції справу повністю програв.

Зі слів майора юстиції Ігоря Угніча, тодішні судові тяжби тривали аж до кінця 2013 року.

Здавалося б, усі проблеми вирішені і спірні питання розв’язані. Проте цивільні ділки заспокоюватися не збиралися. Вони чекали слушного моменту, який настав із початком російської агресії на сході України. Звісно, десантники вирушили на захист суверенітету нашої держави. Цим скористалися нечисті на руку чиновники та підприємці. Як ніж у спину військовим, вони знову ініціювали механізм привласнення чужого майна.

Так, 10 липня 2014 року ухвалою Львівської міської ради № 3697 припинено право користування ПП «ЮМП-Плюс» усе тією ж земельною ділянкою та передано її в оренду ТзОВ «Парксервіс-захід» терміном на 5 років. Цього разу вони прикрилися серйознішими документами, а саме — рішенням Львівського міського управління юстиції (індексний номер 17815632 від 8 грудня 2014 року) про державну реєстрацію прав та їхніх обтяжень щодо реєстрації права комунальної власності за Львівською міською радою на цю земельну ділянку із зазначенням кадастрового номера та записом у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно тощо. А підставою виникнення цього права вони зазначають Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності».

А як здивувалися десантники у 2016 році, коли, зупинивши ворога на українському Донбасі, втративши чимало своїх побратимів, повернулися у Львів на відпочинок і побачили на своїй території під стінами боксів для бойової техніки автомобільну стоянку із твердим покриттям та легкими капонірами.

І все почалося спочатку. Заступник військового прокурора Львівського гарнізону спільно з представниками Міністерства оборони України та військової частини направляє до Львівського господарського суду позов із позовними вимогами до Львівської міської ради та ТзОВ «Парксервіс-захід» про визнання протиправною та скасування ухвали Львівської міської ради № 3697 від 10 липня 2014 року та витребування земельної ділянки. Ухвалою Господарського суду Львівської області від 28 вересня 2017 року у цій справі за номером 94/1955/17 порушено провадження.

Як відомо, військовим удалося виграти цей процес у судах як першої, так і другої інстанції у повному обсязі. І як повідомили у Західному територіальному юридичному відділі Юридичного департаменту Міністерства оборони України, юристи якого успішно відстоювали позиції Міністерства оборони України у цьому та у попередньому судових процесах, 12 серпня поточного року спливли всі строки оскарження рішення Західного апеляційного господарського суду, і у Єдиному державному реєстрі судових рішень на сьогодні не зареєстровано відкритого касаційного провадження щодо розгляду цієї справи.

Але що далі?

А далі чиновники та підприємці як законослухняні громадяни мали б добровільно звільнити незаконно захоплену земельну ділянку та відновити межі військового містечка. Проте поки ніяких рухів з їхнього боку не видно. Військові не збираються марнувати час і готують документи до відповідних органів державної виконавчої служби щодо повернення території законному власникові.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У МОУ розповіли про гарантії, які надають рекрутингові центри

У МОУ розповіли про гарантії, які надають рекрутингові центри

Уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець розповів, які є гарантії, що людина потрапить служити саме в ту частину, яку для себе обрала в рекрутинговому центрі.

Більше засобів захисту та боєприпасів вже на шляху до України — Генсек НАТО

Більше засобів захисту та боєприпасів вже на шляху до України — Генсек НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг оголосив, що більше оборонного обладнання та боєприпасів для України вже в дорозі.

Українських зброярів відзначили нагородами, одного — посмертно

Українських зброярів відзначили нагородами, одного — посмертно

17 працівників підприємств, які входять до Акціонерного товариства «Українська оборонна промисловість», нагороджено за сумлінну працю задля зміцнення обороноздатності держави.

Ракетна атака на Дніпропетровщину: кількість загиблих зросла до 9, серед них — троє дітей

Ракетна атака на Дніпропетровщину: кількість загиблих зросла до 9, серед них — троє дітей

Наразі число загиблих зросло до 9 через російську атаку по Дніпропетровщині — у лікарні померла поранена дитина.

Речник ГУР розповів про втечу другого літака після знищення Ту-22МЗ

Речник ГУР розповів про втечу другого літака після знищення Ту-22МЗ

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов розповів, що після знищення російського бомбардувальника Ту-22М3 другий російський літак був змушений розвернутися.

Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав країни ЄС посилити допомогу Україні, зокрема відправити більше систем ППО Patriot.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Начальник групи, військовослужбовець

від 21000 до 51000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Водій, водій-електрик, військовослужбовець

від 21000 до 27000 грн

Білгород-Дністровський, Одеська область

Зовнішній пілот, оператор безпілотних літальних апаратів

від 20000 до 120000 грн

Чернівці

107 ОБр Сил ТрО

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Конотоп

Старобільський РТЦК та СП

Бухгалтер (ФЕС)

від 22000 до 23000 грн

Рівне

Військова частина А0532

Кухар, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Старі Кодаки, Дніпропетровська область