ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Ветерани АТО/ООС пройшли безоплатний курс іпотерапії

Новини Реабілітація
Прочитаєте за: 3 хв. 19 Липня 2019, 16:36

У Львівському центрі надання послуг учасникам бойових дій набрали вже четверту групу ветеранів АТО/ООС для проходження курсів реабілітації за програмою «Іпотерапія. Досвід роду».

Узяти участь у цій програмі можуть учасники бойових дій, які проживають у місті Львові та населених пунктах Брюховичах, Рудному та Винниках. Для цього їм потрібно завітати до Центру, де психолог проведе попередню консультацію та тестування, під час яких визначить рівень тривоги, депресивності, соціальної та робочої адаптації і наявність симптоматики посттравматичного розладу. Якщо людина справді має високі показники, вона зможе взяти участь у програмі.

— Іпотерапія добре впливає на рівень тривожності, пригніченого настрою, м’язову напругу, якість сну, підходить людям із наслідками поранень та травм, якщо, звичайно, не має протипоказань лікаря, — коментує психолог Центру надання послуг учасникам бойових дій Юлія Кунта. — Бійці не просто навчаються їздити верхи, а ще й доглядають за конями і налагоджують з ними довірливі стосунки. Це дуже впливає на емоційний стан.  Після повернення із зони бойових дій у багатьох є проблеми з емоціями, довірою, налагодженням взаємодії. А кінь не прийме тебе, якщо ти будеш закритий.

У кожну групу набирають чотирьох людей. Для них виділено два коні. П’ять занять для бійців оплачує Львівська міська рада. Курси проходять у «Бухті Вікінгів» (с. Старе Село, Львівська область). Якщо спочатку учасники програми виїжджають лише на манеж  у супроводі інструктора, то на фінальному занятті вони випробовують свої сили на відкритому полі. Курс також включає різноманітні вправи.

— З АТО я повернувся 2 роки тому, — розповідає Назар Сенько, учасник програми «Іпотерапія. Досвід роду». — Службу проходив у Луганській області, біля населених пунктів Щастя, Станиця Луганська. — Про проєкт дізнався на сторінці Львівського центру надання послуг УБД у фейсбуці й зрозумів, що мені потрібно щось змінити у житті, бо почалася депресія, дратівливість, душевний неспокій. Початкові заняття здавалися страшними, бо не знав, як кінь себе поведе, але з допомогою тренерів усе вдалося. Такі курси розслабляють, розвіюють негативні думки, відчуваєш себе вільним від усього.

Наразі у Центрі проводять дослідження впливу такого методу психологічної реабілітації на стан ветеранів і зазначають, що результативність є, але п’яти занять замало. На меті — наблизитися до десяти занять. Варто зазначити, що у світі практикують 7-8 занять, і в деяких країнах така програма затверджена на державному рівні. Наприклад, у США діє обов’язкова програма реабілітації Horse’s forhero’s.

У Львівському центрі надання послуг учасникам бойових дій також доступні індивідуальні та групові психологічні консультації як для учасників АТО, так і для членів їхніх сімей. Як повідомляють у Центрі, порівняно із 2016 роком збільшилася кількість індивідуальних занять саме із ветеранами, бо на початку діяльності Центру за такими послугами зверталися здебільшого дружини, діти чи батьки учасників АТО.

Яна ШЕКЕРЯК, спеціально для «АрміяInform»

Читайте нас в Telegram
Подружжя із Херсона наводило ворожі ракети на лікарню. Їх засуджено до 15 років тюрми

Подружжя із Херсона наводило ворожі ракети на лікарню. Їх засуджено до 15 років тюрми

15 років тюрми отримали ще двоє агентів фсб, які діяли у Херсоні.

Сили оборони розбили засідку російських диверсантів на Сумщині

Сили оборони розбили засідку російських диверсантів на Сумщині

російські диверсанти не полишають спроб проникнути на територію України.

Під час невдалої втечі затримали «крота» фсб, який коригував ракетні удари по Харківщині

Під час невдалої втечі затримали «крота» фсб, який коригував ракетні удари по Харківщині

Військова контррозвідка Служби безпеки спільно з підрозділами ЗСУ запобігла втечі агента фсб, який коригував ракетно-бомбові удари по Харківщині.

Накрили декілька ворожих автівок «Урал», знищили склад боєприпасів: бригада Сил ТрО звітує про досягнення

Накрили декілька ворожих автівок «Урал», знищили склад боєприпасів: бригада Сил ТрО звітує про досягнення

На південному напрямку виконує завдання бригада Сил ТрО. Вона не дає росіянам почуватися в безпеці. Днями її воїни уразили кілька ворожих автомобілів та польовий склад боєприпасів, зафіксовані ураження бліндажів противника.

На Херсонщині окупанти скинули вибухівку на вантажівку, є постраждалий

На Херсонщині окупанти скинули вибухівку на вантажівку, є постраждалий

Поблизу села Осокорівка Херсонської області російські війська з безпілотника атакували автомобіль, постраждав чоловік.

Речник Повітряних Сил розповів, чим ворог цілив по Черкащині

Речник Повітряних Сил розповів, чим ворог цілив по Черкащині

Вранці, 25 квітня, війська рф завдали ракетного удару по місту Сміла Черкаської області. Попередньо, це була ракета «Іскандер-К».

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Начальник служби охорони державної таємниці в/ч А1915

від 25000 до 60000 грн

Чортків, Тернопільська область

стрілець снайперського взводу 144 окремої піхотної бригади

від 20000 до 120000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Кулеметник, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Офіцер (за напрямком розшукової діяльності)

Харків

Харківський зональний відділ ВСП

Помічник гранатометника

від 20000 до 21000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ

Командир відділення обслуговування

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ