ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У Києві вшанували білорусів, які загинули за Україну

Новини Репортаж
Прочитаєте за: 3 хв. 26 Квітня 2023, 18:02

У приміщенні Київської міської державної адміністрації відкрили виставку «З Україною в серці». Експозиція присвячена білорусам, які віддали своє життя в Україні за європейський вибір, європейські цінності, принципи демократії, у боротьбі проти російської агресії під час російсько-української війни, а також тим, хто продовжує збройний спротив окупанту. Спеціальний кореспондент АрміяІnform побував на відкритті виставки.

На стендах експозиції «З Україною в серці» кияни та гості української столиці мали змогу наочно побачити підтримку з боку свідомих білорусів самовідданої боротьби українців за свій європейський вибір та незалежність. Під час показу відеоматеріалів мужні білоруси з екрану розповідали про те, чому вирішили приїхати в Україну, вступити до лав ЗСУ та, ризикуючи власним життям, боротись проти російського ворога.

Під час відкриття численні гості озвучували головну тезу: росія є споконвічним ворогом для своїх сусідів, а перемога над нею є головною передумовою для здобуття свободи та сталого суверенітету незалежних самобутніх народів. У заході взяли участь представники українського уряду, народні депутати України, представники органів місцевого самоврядування міст Київщини, що пліч-о-пліч з українськими захисниками боронили білоруси, а також друзі та рідні героїв.

До присутніх білоруських військових звернулися бойові побратими з Грузії зі словами вдячності за звитягу та вірність бойовому братерству. Дружини полеглих в боях за Україну білорусів закликали берегти пам’ять про подвиг їхніх відважних чоловіків. Священники різних конфесій разом із учасниками урочистої церемонії звершили молебень за душі полеглих воїнів.

Голова благодійного фонду «Вільна Білорусь» Олексій Францкевич повідомив про те, що у війні проти російського агресора загинуло близько 40 білорусів. Тому шістнадцять стендів виставки, на яких розповідається про життя та подвиги героїв з Білорусі, є лише частковим відображенням тієї жертовності, яку проявляють білоруські добровольці в Україні. Двоє  білорусів  отримали звання «Герой України» посмертно. Прізвищами трьох білорусів, що віддали своє життя за свободу України та її звільнення від російських окупантів, названі вулиці українських міст. Імена деяких білоруських воїнів і досі є таємними, бо оприлюднення може нашкодити їхнім рідним, що перебувають під владою путінського прибічника, диктатора лукашенка.

— Ми створюємо музей «Вільна Білорусь з Україною в серці», в якому досліджуватимуться відомості про всіх білорусів, які брали участь у боротьбі за незалежність і України, і Білорусі. Частина з них отримали українське громадянство, але за національністю залишаються білорусами, — повідомив Олексій Францкевич. — У недалекому майбутньому іменами білоруських героїв також будуть названі вулиці й сквери в незалежній, звільненій від російських окупантів Білорусі. Завдяки нашій інформаційній діяльності, наприклад, завдяки виставці, яка була відкрита сьогодні, світ має дізнатися, що з території Білорусі не лише летять ракети. За мир в Україні сьогодні воюють різні за фахом білоруси: історики, просто водії або колишні військові тощо.

Олексій Францкевич розповів, що музей «Вільна Білорусь з Україною в серці» буде створено в Бучі, бо саме там загинув один з білорусів — Ілля Хренов з позивним «Литвин». Ілля був айтівцем, який приїхав у Київ ще 2014 року та першим публічно звернувся до всіх білорусів із закликом про єднання навколо захисту України від російської агресії. «Литвин» з 2014 року приєднався до батальйону «Азов», брав участь у боях в Іловайську, Мар’янці та Широкиному.

Іменем Іллі Хренова названа одна з вулиць селища Ворзель Бучанського району Київської області.

Фото автора        

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Морпіхи-артилеристи показали, як нищать ворога гарматами і дронами

Морпіхи-артилеристи показали, як нищать ворога гарматами і дронами

Другий самохідний артилерійський дивізіон 36-ї окремої бригади морської піхоти завдав влучних ударів по позиціях окупантів.

Президент України провів розмови зі спікером Палати представників та лідерами республіканців і демократів у Сенаті

Президент України провів розмови зі спікером Палати представників та лідерами республіканців і демократів у Сенаті

Президент України провів телефонні розмови зі спікером Палати представників Майком Джонсоном, лідером республіканців у Сенаті Мітчем Макконнеллом і лідером демократичної більшості в Сенаті Чаком Шумером.

Україна передала список 561 дитини на повернення з росії

Україна передала список 561 дитини на повернення з росії

Список був переданий Катару, який виступає посередником у перемовинах стосовно повернення дітей.

Війська рф тричі за день вдарили по обʼєктах Укрзалізниці: загинули 3 працівників, 7 поранені

Війська рф тричі за день вдарили по обʼєктах Укрзалізниці: загинули 3 працівників, 7 поранені

Внаслідок ворожого удару на Донеччині під час виконання роботи загинули троє залізничників.

На фронті 93 бойових зіткнення за добу, Сили оборони відбили ворожі атаки на семи напрямках

На фронті 93 бойових зіткнення за добу, Сили оборони відбили ворожі атаки на семи напрямках

Протягом доби зафіксовано 93 бойових зіткнення. Загалом, ворог завдав 4 ракетних та 50 авіаційних ударів, здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

США закуплять українську зброю

США закуплять українську зброю

Військова допомога з боку США передбачає передачу Україні не лише американської зброї, а й замовлення на підприємствах українського військово-промислового комплексу.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Лікар медичного пункту

від 27800 до 30270 грн

Миколаїв, Миколаївська область

Майстер виробничого відділення

від 20000 до 21000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Кропивницький

Військова частина А7343

Номер обслуги ЗУ 23-2 (ЗСУ)

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 Батальйон ТрО