ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Ми вийшли і сказали: «Нас випускайте. Ми там потрібні» — військовий із позивним «Оса»

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 18 Червня 2022, 20:18

Третій місяць він нищить російського окупанта американською зброєю. А мав би сьогодні святкувати довгоочікуваний випуск… Ресторан замовили ще в січні.

21-річний військовослужбовець із позивним «Оса» родом зі Львівщини. Коли розпочалась війна, хлопцеві було всього 14 років. Проте вже тоді він був впевнений, що своє життя поєднає саме з військовою справою. Прикладом для нього став його дядько, який проходить службу у Збройних Силах України та з 2014 року бере участь у бойових діях.

Зі спеціальністю «Оса» визначився після Дня відкритих дверей у Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Під час екскурсії хлопець поспілкувався з представниками артилерійської розвідки, які пояснили йому специфіку їхньої роботи. За деякий час після того «Оса» вже стояв на плацу у військовій формі та складав Військову присягу.

Усі 5 років навчання хлопець, як і всі його товариші, мріяв про випуск. Він згадує традиції свого навчального закладу.

— У день перед випуском завжди відбувається остання вечірня перевірка. Збираються всі випускники, також приходять рідні, друзі. Наприкінці вечірньої перевірки виходить командир групи або старшина курсу, ставлять відро перед строєм і спалюють книгу перевірки. На ранок всі приходять вже в парадній формі, — розповідає «Оса».

За його словами, за пів року до випускного майбутні випускники вже замовили ресторан. Почали відкладати гроші на погони, на деталі форми, домовлятися, кого запросять на святкування. Адже кожен курсант вважає випуск особливим святом, яке запам’ятовується на все життя.

— Ці емоції, коли всі стають на коліно, проноситься бойовий прапор, ці ритуали, останнє проходження строєм по плацу, підкидання кашкетів та монет. Коли урочиста частина закінчується, ти стоїш з батьками, з рідними, до тебе підходять молодші курси і говорять: «Пане лейтенант, дозвольте привітати вас з отриманням першого офіцерського звання», і після привітання дістає під погоном гроші. Це особливий момент, особливий день для кожного, — розповідає лейтенант.

— 24 лютого почалось широкомасштабне вторгнення, нас зранку викликали в академію. Коли прийшли, побачили що академія вже в повній бойовій готовності. Ми було готові, що в будь-який момент потрібно буде кудись їхати або заселятися до казарми. О 8-й годині ми вже чули, як наді Львовом збили ракети. Ми вийшли і сказали: «Нас випускайте. Ми там потрібні». Але нам відповіли, що ще зарано і нам потрібно вчитися, — згадує хлопець.

Проте вже 5 березня «Оса» разом із товаришами отримав погони лейтенанта. А протягом декількох днів вони вибули до місць подальшого проходження служби.

«Оса» прибув служити до однієї з артилерійських бригад на посаду старшого офіцера батареї М777.

Хлопець швидко втягнувся у свою роботу, адже на війні немає часу на адаптацію. Перше своє завдання поїхав виконувати вже на початку квітня разом із побратимами в Суми. «Оса» розповідає, що в той час там вже було більш-менш спокійно, хоча час від часу звуки пострілів доносилися. А вже за місяць вони передислокувалися на Схід України, щоб мужньо захищати Батьківщину від російських окупантів.

— Перші три дні було важко, тому що мій командир батальйону ще з 2014 року брав участь у бойових діях, у нього був досвід. А я тільки закінчив академію. Коли ми заїхали в перший день на Схід із новим озброєнням, я побачив, який вигляд має війна. Перші два дні було важко знайти правильну позицію і заїхати через велику кількість артилерії, яка постійно працювала. Не встигали навіть ще заїхати — по нас уже працювали. На третій день ми знайшли точку, з якої можна було виконувати завдання. Ми працювали дуже інтенсивно, було важко, намагались допомагати один одному, мінятися, адже вага снаряда 50 кг. Стволи були аж червоні. За перші три доби було випущено понад 1000 снарядів із трьох гармат, — згадує «Оса»

Дома хлопця з перемогою чекають батьки та молодший брат.

Фото Андрія Агєєва

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Унаслідок ворожого артудару по Миколаївщині загинула жінка та поранено дитину

Унаслідок ворожого артудару по Миколаївщині загинула жінка та поранено дитину

Армія рф обстріляла з артилерії Куцурбську громаду Миколаївської області.

Країни G7 зобовʼязалися посилити українську ППО

Країни G7 зобовʼязалися посилити українську ППО

Міністри закордонних справ країн «Великої сімки» (G7) мають намір посилити протиповітряну оборону України, аби врятувати життя життя наших громадян і захистити критично важливу інфраструктуру.

У Києві провели в останню путь військового та активіста Павла Петриченка

У Києві провели в останню путь військового та активіста Павла Петриченка

У Михайлівському Золотоверхому соборі відбулося прощання з активістом, сержантом 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка Павлом Петриченком.

Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Посол США Бріджит Брінк прокоментувала ранкову ракетну атаку рф по Дніпропетровщині, через яку загинули 8 осіб.

Колишньому старшому авіаційному техніку ВМС ЗСУ повідомлено про підозру

Колишньому старшому авіаційному техніку ВМС ЗСУ повідомлено про підозру

Колишньому офіцеру ВМС ЗСУ, старшому авіаційному техніку за фактом державної зради та дезертирства повідомлено про підозру.

Глава МЗС Естонії про загибель дітей від удару рф на Дніпропетровщині: Ми могли цьому запобігти, але не змогли

Глава МЗС Естонії про загибель дітей від удару рф на Дніпропетровщині: Ми могли цьому запобігти, але не змогли

Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна прокоментував ракетний удар рф по Дніпропетровській області, внаслідок якого, зокрема, загинули двоє дітей, заявив, що жертв можна було б уникнути, якби Україна мала засоби ППО.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-кранівник, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Кропивницький

Військова частина А3406

Оператор БПЛА-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Суми

Косівський РТЦК та СП

Оператор БПЛА-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Харків

Косівський РТЦК та СП

Лікар медичного пункту

від 21000 до 21000 грн

Київ

168 окремий батальйон 120 ОБр Cил ТрО

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Олександрія

Старобільський РТЦК та СП

Стрілець-снайпер

від 22000 до 120000 грн

Краматорськ

81 окрема аеромобільна Слобожанська бригада Десантно-штурмових військ Збройних Сил України