ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Психологічна допомога під час війни: куди звернутись

Публікації Соціальний захист
Прочитаєте за: 4 хв. 15 Червня 2022, 19:04

Широкомасштабна війна в Україні кидає багато викликів усім українцям незалежно від того, де вони проживають і до якої сфери життя належить їхня діяльність. Постали нові завдання і перед психологічними службами, які працюють задля підтримки ментального здоров’я дітей і дорослих.

Аби обговорити специфіку роботи під час війни, свої сильні та слабкі сторони та знайти шляхи співпраці для збереження психічного здоров’я українців, які страждають від війни, представники  4-х великих служб надання психологічної допомоги, що працюють в Україні, провели круглий стіл.  До зустрічі долучились фахівці ГО «Ла Страда-Україна», Служби турботи про психічне здоров’я БФ «Право на захист», Гарячої лінії Lifeline Ukraine та Національної психологічної асоціації.

Учасники зустрічі розповіли про те, де і в який спосіб можна отримати психологічну допомогу людям, що з різних обставин перебувають під час війни у стані гострого стресу. Загалом, всі вище перераховані організації надають психологічну підтримку безкоштовно для всіх українців. У разі, якщо запит не відповідає напрямкам діяльності організації, клієнта перенаправляють в іншу службу.

Так, Служба турботи про психічне здоров’я благодійного фонду «Право на захист» допомагає проживати війну, працює над подоланням психологічних наслідків війни та підвищенням обізнаності про стрес для цивільних. Фокус діяльності спрямований на внутрішньо переміщених осіб, осіб без громадянства, біженців.

Працюють у кількох напрямках. Це — просвітництво, зокрема створено курс лекцій про надання психологічної допомоги, які можна переглянути під час вебінарів та у запису на каналі Служби в YouTube, а також просвітницький телеграм-канал «Психолог на зв’язку». У ТГ-каналі зібрані статті з рекомендаціями, як проживати війну, а також анонси подій Служби.

Інший напрямок — кризове консультування у шелтерах (або в місцях компактного проживання переміщених осіб) онлайн та офлайн.

Очне кризове консультування фахівців Служби можна отримати в шелтерах Дніпра, Львова та Чернівцях. Аби отримати психологічну допомогу в цих містах, потрібно заповнити  форму онлайн. Незабаром психологи організації почнуть працювати в Києві, Полтаві, Вінниці, Сумах, Чернігові, Черкасах та інших містах.

Запит на отримання кризової психологічної консультації онлайн можна залити тут.

Працює також онлайн-група для батьків, які виховують дітей під час війни. Записатись можна тут.

Lifeline Ukraine — всеукраїнська гаряча лінія, яка була створена насамперед для надання кризової психологічної допомоги ветеранам і членам їхніх сімей, а згодом — для всіх жителів України.

Основна тематика роботи — запобігання суїцидам, психологічна підтримка психічного здоров’я в періоди кризи (складності в стосунках, втрата роботи, депресія тощо). Організація здійснює інформаційне та кризове дистанційне консультування. Окрім того, фахівці Lifeline Ukraine надають емоційну підтримку, найчастіше по неї звертаються люди з інвалідністю.

Допомога надається цілодобово за коротким телефонним номером 7333 або через текстове чатове консультування у фейсбук, телеграм і на сайті Lifeline Ukraine.

Громадська правозахисна організація «Ла Страда-Україна» працює для забезпечення ґендерної рівності, запобігання ґендерно зумовленому насильству, зокрема домашньому насильству та протидії торгівлі людьми. Окрім того, підтримка надається дітям, підліткам та студентській молоді, які опинились у будь-яких складних життєвих ситуаціях. Дорослі можуть проконсультуватися з психологами, юристами, соціальними працівниками та соціальними педагогами щодо ситуацій, які стосуються дітей та порушення їхніх прав.

Допомога надається в цілодобовому режимі за принципами анонімності і конфіденційності.

Підтримку можна отримати за Національною гарячою лінією за номерами 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного) або 116 123 (з мобільного).

Національна гаряча лінія для дітей та молоді працює за номерами 0 800 500 225 (з мобільного або стаціонарного) або 116 111 (з мобільного).

Також допомога надається в електронному форматі на сторінках в інстаграмі та телеграмі.

Національна психологічна асоціація — професійне об’єднання, фахівці якого надають безкоштовні психологічні консультації для осіб, яким потрібна допомога внаслідок ситуації, що склалась навколо. Платформа працює у форматі первинної психологічної допомоги (кризові та консультації з травмотерапії), що надається дорослим і підліткам.

Консультації надаються в телефонному форматі чи через відеозв’язок для мешканців з усієї України. Телефон гарячої лінії — 0 800 100 102.

Найближчим часом заплановано надати безкоштовний доступ до гарячої лінії у всіх частинах світу.

За результатами обговорення учасники зустрічі підписали спільний документ про консолідацію зусиль та партнерство, що допоможе надавати більш якісну психологічну допомогу.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Київ відвідав новий Командувач оборони Данії

Київ відвідав новий Командувач оборони Данії

Генерал Майкл Віґґерс Гілдґаард зустрівся з Міністром оборони України Рустемом Умєровим та Головнокомандувачем ЗСУ генерал-полковником Олександром Сирським.

У місії боротьби ГУР МО України інвестували понад  $1 млн

У місії боротьби ГУР МО України інвестували понад $1 млн

17 квітня під час благодійного балетного вечора в Національній опері український бізнес і приватні благодійники інвестували у місії боротьби ГУР МО України $1 177 082.

Ворог 21 раз обстріляв північне прикордоння

Ворог 21 раз обстріляв північне прикордоння

російські загарбники протягом доби здійснили 21 обстріл (108 вибухів) прикордонних територій Чернігівської та Сумської областей.

Кирило Буданов: Тиждень була, скажімо так, сама «засідка». Чекали, коли він вийде на потрібний рубіж

Кирило Буданов: Тиждень була, скажімо так, сама «засідка». Чекали, коли він вийде на потрібний рубіж

Начальник ГУР МО України генерал-лейтенант Кирило Буданов в інтерв’ю BBC розкрив деякі деталі знищення російського дальнього стратегічного бомбардувальника Ту22М3.

Ворог вдарив ракетами по Запоріжжю та Одесі

Ворог вдарив ракетами по Запоріжжю та Одесі

росіяни продовжують системний ракетний терор півдня України.

Кремлю «зробили нерви»: у Швеції на Балтиці з’явився новий корабель для збору розвідданих

Кремлю «зробили нерви»: у Швеції на Балтиці з’явився новий корабель для збору розвідданих

Швеція, яка тільки-но долучилася до Альянсу, ввела в експлуатацію новий корабель для збирання розвідувальної інформації у Балтійському морі, яке все більше підпадає під ознаки «внутрішньої водойми» НАТО.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інструктор з фізичної підготовки і спорту

від 24000 до 124000 грн

Шепетівка, Хмельницька область

Бойовий медик

від 20000 до 120000 грн

Кути

Військова частина А7126

Майстер цеху, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Вознесенськ

Військова частина А2920

Діловод-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Черкаси

Косівський РТЦК та СП

Санітарний інструктор, медична сестра, фельдшер

від 20000 до 23000 грн

Полтава

Військова частина 3052 НГУ

Стрілець-санітар

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь