ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Головнокомандувач ЗСУ своїм наказом затвердив нову систему бойових нагород

Новини Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 23 Грудня 2021, 17:49

23 грудня відбулася презентація Концепції нагородної системи Головнокомандувача Збройних Сил України до 30-ї річниці Збройних Сил України, яка завершилася несподівано для присутніх: генерал-лейтенант Валерій Залужний після свого виступу підписав наказ про затвердження нової системи бойових нагород.

На початку заходу, який відбувся у київському Veteran Hub, начальник Управління стратегічних комунікацій Апарату Головнокомандувача Збройних Сил України полковник Андрій Островський представив присутнім головних «винуватців» події — художника Олексія Руденка та військового історика Василя Павлова, яких добре знають читачі АрміяInform. Обидва автори нагородного проєкту, за їхніми словами, лише «верхівка айсберга» — команди волонтерів, які кілька років працювали над системою по-справжньому бойових нагород для українського війська. Представлена журналістам Концепція нагородної системи була розроблена на основі національних бойових традицій та з урахуванням досвіду нагородних систем держав-партнерів України.

 Довідково. Олексій Руденко — Заслужений художник України, автор-розробник найвищих орденів держави — ордена Богдана Хмельницького та ордена княгині Ольги.

Олексій Руденко зауважив, що нагородна система силових структур, яка існували на момент збройної агресії Росії, не була пристосована для заохочення під час бойових дій.

— У нас не було системи, яка б дозволяла без зволікань нагороджувати солдатів і офіцерів, які здійснюють подвиги в боротьбі проти збройної агресії, — сказав Олексій Валерійович.

Художник звернув увагу присутніх, що до нової системи переважно увійшли відзнаки-хрести:

‒У нас немає жодної нагороди, яка би прямо називалася — «хрест», — зауважив автор ескізів. — У нас є відзнаки, ордени, медалі… Нові нагороди ми назвали саме «хрести», і в основному вони мають історичну основу.

Зокрема, Золотий хрест стане «сержантською» нагородою, Срібний — офіцерською, а Сталевий, у вигляді бойової частини пірнача,— відзнакою героїв-командувачів.

На запит кореспондента АрміяInform про ступені однієї нагороди їхній автор відзначив, що статутом нагороди передбачається носіння лише однієї відзнаки, тоді як під час отримання наступної на неї кріпитиметься «дубова гілка». Цікаво, що вперше це стосуватиметься й колодок відзнак: їхній розмір трохи збільшиться, від 24 до 30 мм, а під час отримання наступної нагороди буде застосовуватися така саме, але з мініатюрною «гілочкою».

 Довідково. Василь Павлов — український військовий історик, радник Міністра у справах ветеранів України.

Історик Василь Павлов підтвердив слова Руденка про тяглість нагородних традицій: запропонована Концепція в основному наслідує нагороди, які застосовувалися 100 років тому у військах українських визвольних армій.

Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-лейтенант Валерій Залужний подякував авторам розробленої системи нагород та висловив сподівання, що сьогоднішня подія стане історичною для української армії.

— На восьмому році війни в нас не повинно буди жодної спільної риси з нашим ворогом, — зауважив Головнокомандувач. — І національна мілітарна ідентичність, частинкою якої є нагороди, — ще один крок на цьому шляху.

За словами генерала Залужного, він пишається тим, що така чудова подія відбулася, коли він був Головнокомандувачем ЗСУ.

—  Не хочу сказати, що українські нагороди були погані. Ні. Але вони не враховували одного: це були відзнаки, які орієнтувалися на мирний час, вони зовсім не враховували війну, яка відбувається нині. Такими відзнаками неможливо відзначати людей за ті подвиги, за ту справу, яку вони роблять саме на війни, — зауважив Головнокомандувач Збройних Сил.

Після цього Валерій Залужний попросив ручку й тут же підписав наказ про затвердження щойно презентованої системи бойових нагород.

В ексклюзивному коментарі для АрміяInform автор ескізів нагород, художник Олексій Руденко розповів, що Головнокомандувач дійсно брав активну участь у роботі над проєктом: він зробив кілька зауважень і навіть переконав творчий колектив відкласти впровадження системи відзнак для окремих видів ЗСУ.

— Він сказав, що це повинно йти окремим етапом, — зізнався Олексій Руденко. — Тому що в окремих видів уже є власні нагороди, і це складний процес — їх змінювати, «підганяти» під нову систему. Але Залужний пообіцяв не відмовлятися від самої ідеї, а просто почекати кращого для неї часу.

Цікавий факт. Нагороду за поранення, яка входила до цього проєкту «видової системи», використало Міністерство оборони України. За словами пана Руденка, в основі цієї нагороди лежить відзнака діаспори «За жертву крові в боях за волю України».

Олексій Руденко також відмітив наполегливість Валерія Залужного в зазначенні спеціальної процедури в статуті нагород.

—  По-перше, прописати статути нагород так, щоби було реально оперативно здійснювати нагородження, — розповів художник. — Приїхав на передову, вишикував хлопців, дізнався про героїзм — отримай нагороду. Бо нинішня бюрократія — це просто кошмар.

P.S. До речі, Олексій Руденко поділився із читачами АрміяInform таємницею: передбачається ще боротьба за впровадження нових Бойових прапорів. «Нинішній малиновий колір, який ми колись малювали, перетворився на рожевий. І це сприймається не дуже…»

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Радіотелефоніст 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Оператор-дешифрувальник (БпЛА)

від 20000 до 120000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Кухар

від 21000 до 51000 грн

Київ

Військова частина 3078 Національної гвардії України

Навідник “ЗУ-23-2”

від 21000 до 50000 грн

Одеса

Військова частина А2238

Водій кат. В

від 28000 до 36000 грн

Київ

Військова частина А3628

Кулеметник

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 окремий батальйон 123 ОБр ТрО