ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Прогрес у розвитку Збройних Сил  в Україні не можна порівняти з досвідом жодної країни світу» — представник НАТО

Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 18 Листопада 2021, 17:45

Розвиток професійного сержантського корпусу Збройних Сил України за стандартами НАТО — це один із важливих напрямків на шляху України до євроінтеграції. На сучасному етапі розбудова сержантського корпусу в Україні має значні успіхи. Зокрема, впроваджена структура посад і військових звань, система професійної військової підготовки та освіти, перспективні системи управління кар’єрою військовослужбовців, що дозволяє створити належні умови для просування по службі на сержантських і старшинських посадах військовослужбовців військової служби за контрактом протягом всього етапу їхньої військової служби у ЗС України.
У нас наразі повноцінно і якісно функціонують 4 центри підготовки сержантів. Ми повністю опанували багаторівневу систему підготовки сержантського складу й успішно працюємо над підготовкою інструкторів. Рухаючись до НАТО, ми також опановуємо підготовку штабних сержантів.

Значний прогрес у підготовці військових професіоналів відзначають і наші міжнародні партнери. Кореспондент АрміяInform поспілкувався з представником програми НАТО з удосконалення військової освіти у напрямку сержантського складу Людеком Колесою.

— Як Ви, як представник програми «Удосконалення військової освіти»,  можете оцінити рівень підготовки військових кадрів в Україні, зокрема в контексті імплементації програм НАТО?

— Кілька років тому НАТО створило спеціальну програму  «Удосконалення військової освіти» (Defence Education Enhancement Program — DEEP). Її розробила Робоча група з питань розвитку освіти Консорціуму оборонних академій та дослідницьких інститутів з питань безпеки програми «Партнерство заради миру», щоб допомогти країнам-партнерам будувати, розвивати та реформувати їхню систему професійної військової освіти, а також систему освіти військового персоналу, що належать до сержантсько-старшинського складу. Україна однією із перших виявила бажання долучитися до цієї програми та надіслала запит на участь у ній. Починаючи  з 2013–2014-х років ми активно допомагаємо українській армії побудувати професійний сержантсько-старшинський корпус і систему освіти військових фахівців.

«За рівнем підготовки українських сержантів під час багатонаціональних навчань важко відрізнити від військових із країн НАТО»

Супроводжуючи наш шлях у побудові професійного сержантсько-старшинського корпусу, Ви можете оцінити прогрес Збройних Сил України та рівень підготовки сержантів?

— Я можу порівняти нинішній стан українських Збройних Сил з тим, який був наприкінці 2014 року, і хочу сказати, що прогрес просто неймовірний. Якби ми не одягали наше екіпірування, нашу військову форму, то було б насправді складно визначити, наприклад під час навчань,  хто приїхав з України, а хто, скажімо, чех, данець чи військовослужбовець з іншої країни-члена НАТО. Бо прогрес насправді дуже значний. Тож хочу зазначити, що наразі Збройні Сили України зробили неймовірні кроки щодо впровадження стандартів НАТО, саме щодо розвитку та реформування освіти сержантського складу.

— Наскільки ці кроки, зокрема розбудова професійного сержантського корпусу за стандартами НАТО, допоможуть Україні просунутися до вступу в Альянс?

— Як я уже зазначив, безумовно, такий значний прогрес українських Збройних Сил дуже важко порівняти з будь-яким досвідом, який ми маємо у світі. Адже шлях українського лідерства ґрунтується саме на розвитку професійного сержантського корпусу. Прогрес, як я вже зазначив, —  неймовірно вражаючий. Я насправді такого не зустрічав більше у жодній іншій країні світу. Хочу зауважити, що, попри певні стандарти, які має НАТО, кожна нація має свою унікальну систему та методику навчання і підготовки фахівців, також і у військових вишах. Тут важливим є те, що вони готують фахівців, які мають спільні цінності та здатні працювати разом під час спільних місій та операцій країн-членів НАТО. У цьому контексті українських військових важко відрізнити від військових із країн-членів НАТО.

— Чи враховуєте ви бойовий досвід України під час своїх навчань, адже у нас уже тривалий час триває війна з РФ?

— Звичайно ж, ми використовуємо український досвід, успішні українські приклади під час навчань. Адже вони насправді дуже відрізняються від нашої програми. Ми використовуємо ці приклади, щоб надихнути нашу країну, а також включаємо їх до наших програм як джерело, яке може збагатити наш досвід. А також ми використовуємо досвід розвитку ваших Збройних Сил за останні кілька років нашого партнерства.

Довідково. Програму НАТО «Удосконалення військової освіти» (Defence Education Enhancement Program — DEEP) розробила Робоча група з питань розвитку освіти Консорціуму оборонних академій та дослідницьких інститутів з питань безпеки програми «Партнерство заради миру».

Метою DEEP є надання підтримки країнам-партнерам НАТО у розвитку та реформуванні системи військової освіти. Основна увага приділяється питанням опрацювання програм певних навчальних дисциплін та методиці їх викладання у визначених вищих військових навчальних закладах (ВВНЗ).

Програма об’єднує професорсько-викладацький склад навчальних закладів у країнах НАТО, інституцій, як-от: Центр досліджень з питань європейської безпеки імені Дж. Маршалла, Бюро міжнародної мовної координації, Оборонний коледж НАТО та школа НАТО в Обераммергау з їхніми колегами з країн-партнерів.

Програму розпочато у 2007 році започаткуванням відповідного проєкту з Казахстаном. Крім країн-членів НАТО, на сьогодні участь у реалізації DEEP беруть 12 країн-партнерів (Азербайджан, Афганістан, Вірменія, Грузія, Ірак, Казахстан, Мавританія, Молдова, Монголія, Сербія, Узбекистан та Україна).

Інтерес до участі в програмі обумовлений реформуванням системи військової освіти в Україні відповідно до найкращих світових стандартів.

Рішення щодо приєднання України до DEEP ухвалено в жовтні 2012 року.

Для започаткування співпраці в рамках DEEP та визначення напрямів можливої взаємодії у період з 20 по 27 березня 2013 року проведено візит в Україну групи експертів НАТО. За результатами заходу розроблено Дорожню карту реалізації програми в Україні та участі в ній професорсько-викладацького складу обраних ВВНЗ.

Вищі військові навчальні заклади ЗС України, що беруть участь в DEEP-Ukraine:

  • Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, м. Київ;
  • Академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, м. Львів;
  • Харківський університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, м. Харків;
  • Військова академія, м. Одеса;
  • Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка, м. Київ;
  • Військово-юридичний факультет Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого», м. Харків;
  • Житомирський військовий інститут імені С. П. Корольова Державного університету телекомунікацій

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Ракетний удар, який нанесено вчора по Одещині зруйнував місткості з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки.

За минулу добу росіяни обстріляли 10 областей України

За минулу добу росіяни обстріляли 10 областей України

Усього були атаковані 97 населених пунктів та 83 об'єкти інфраструктури.

Культурний десант: Миколай Сєрга розповів АрміяInform про творчість, що зцілює поранені душі

Культурний десант: Миколай Сєрга розповів АрміяInform про творчість, що зцілює поранені душі

Від самого початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну українців охопила хвиля як новітніх розробок та технологій на фронті, так і колосального прориву в культурі.

Київ відвідав новий Командувач оборони Данії

Київ відвідав новий Командувач оборони Данії

Генерал Майкл Віґґерс Гілдґаард зустрівся з Міністром оборони України Рустемом Умєровим та Головнокомандувачем ЗСУ генерал-полковником Олександром Сирським.

У місії боротьби ГУР МО України інвестували понад  $1 млн

У місії боротьби ГУР МО України інвестували понад $1 млн

17 квітня під час благодійного балетного вечора в Національній опері український бізнес і приватні благодійники інвестували у місії боротьби ГУР МО України $1 177 082.

Ворог 21 раз обстріляв північне прикордоння

Ворог 21 раз обстріляв північне прикордоння

російські загарбники протягом доби здійснили 21 обстріл (108 вибухів) прикордонних територій Чернігівської та Сумської областей.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир відділення

від 21000 до 51000 грн

Миколаїв

Військова частина А3476

Кулеметник

від 21400 до 121400 грн

Дніпро

31 Бр НГУ ім. генерал-майора Олександра Радієвського

Розвідник – номер обслуги 155 окремого батальйону ТрО

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Технік служби захисту інформації в автоматизованих системах

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328

Кулеметник

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

Геодезист

Шепетівка

Військова частина А4127