ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Вітчизняні підприємства беруть участь у місії з дослідження Місяця: планується встановити титановий прапор України

Новини Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 7 Жовтня 2021, 21:02

КБ «Південне», ВАТ «Київський завод “Меридіан” імені С. П. Корольова» (входить до ДК «Укроборонпром»), компанія «Спаринг-Віст Центр» (член ГС «Ліга оборонних підприємств України») продовжують реалізовувати амбітний британсько-український проєкт з освоєння Місяця. Він є частиною програми «Артеміда» Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору США (NASA), яка полягає у висадці першої жінки та чоловіка на супутник Землі й запланована на поточне десятиліття. Програмі передуватимуть численні дослідження, аналізи й експедиції місяцеходів, у яких, власне, і візьмуть участь українські підприємства.

Варто додати, що цей британсько-український проєкт належить українцеві та засновникові британської компанії Spacebit Павлові Танасюку. Він доставить на Місяць робота-павука Asagumo, що складається з «коробки» (основи кубічної форми) та чотирьох «лапок». Така форма зумовлена ландшафтом, яким пересуватиметься місяцехід. Завдання Asagumo — дослідити лавові печери на Місяці, що можуть стати потенційним прихистком для людей.

Політ та висадка першого місяцехода Asagumo заплановані на 2022 рік.

Першими до розроблення місяцехода Asagumo приєднались інженери КБ «Південне». Вони допомагають тестувати робота у вібраційних дослідженнях та у вакуумній камері. Також деякі деталі будуть змонтовані саме на цьому підприємстві.

Крім того, до розроблення місяцехода долучилися львівські інженери з компанії «Спаринг-Віст Центр». Для Міністерства оборони України компанія виробляє засоби радіаційного контролю та піротехнічну продукцію під торговою маркою «Екотест». Варто додати, що фахівці компанії розробили унікальні радіаційні датчики для підводного середовища після катастрофи на атомній електростанції у Фукусімі (Японія), а для місяцехода Asagumo потрібно розробити ще вибагливіший сенсор. Різниця в температурі на Місяці дуже значна: вночі приблизно – 170 °C, а вдень аж +130 °C.

Перед відправленням Asagumo до супутника Землі полетить зонд — статичний апарат, який перебуватиме над його поверхнею. Він робитиме фото та вимірюватиме рівень радіації. Крім інших підприємств, над зондом працює ВАТ «Київський завод “Меридіан” імені С. П. Корольова» та дніпровська компанія з виробництва титанових продуктів «ТитанЕра».

У рамках першої місії на Місяці встановлять титановий прапор України на згадку про внесок держави у міжнародну космічну діяльність. Український прапор надрукували на 3D-принтері з вітчизняного титану.

Також на Місяць відправлять обладнання для дослідження ґрунту, випробування технології відбору зразків, збирання інформації про теплові властивості та магнітне поле тощо. Спершу вантаж потрапить до великого кратера Lacus Mortis на ближній стороні Місяця, а згодом — до цікавої для науковців темної плями Oceanus Procellarum.

Датчики, створені на українських підприємствах, збиратимуть інформацію про радіаційний фон, а спеціальна камера транслюватиме відеострім з поверхні. Всі дані будуть доступні вітчизняним науковцям для розвитку космічних програм.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший акумуляторник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Військовослужбовець

від 30000 до 120000 грн

Запоріжжя

Комунарський РТЦК та СП

Водій-електрик, контрактна служба

від 22000 до 55000 грн

Черкаси, Черкаська область

Стрілець, Військова частина А7290

Лозова

Військова частина А7290

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

65 ОМБр