ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Перепоною для призову не є навіть… громадянство іншої держави

Армія і суспільство Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 8 Жовтня 2021, 18:17

Перша партія буковинців, які відправилися служити в армію, відносно невелика — лише 30 осіб. Це й не дивно, адже Чернівецька область найменша в Україні. Загалом протягом осені цього року на строкову службу тут мають призвати 323 юнаків. План, як розповіли журналістові АрміяInform у Чернівецькому обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, в області виконують без проблем, попри нюанси призову, притаманні регіону, що має прикордонні райони.

— В області є райони, що межують з Румунією, — говорить заступник обласного військового комісара з морально-психологічного забезпечення підполковник Валерій Антаначук. — Гадаю, не для кого не є секретом, що сусідня держава підпільно видає свої паспорти етнічним румунам і молдованам, які становлять більшість населення у цих районах. Ми проводили моніторинг і з’ясували, що майже у половини мешканців таким чином — подвійне громадянство, зокрема у багатьох призовників та їхніх батьків. Втім, це не створює перешкод під час призовної кампанії, і хлопці йдуть служити. Спроб відмов через буцімто громадянство іншої держави ми не фіксуємо.

Крім того, у цій західній області чималий відсоток громадян працює за кордоном — здебільшого в Італії та Чехії, а мешканці прикордонних районів працюють у Румунії човниковим методом: два тижні — вдома, два — у сусідній країні. Втім, каже підполковник Валерій Антаначук, із призовом заробітчан також проблем не виникає, адже всі розуміють, що військова служба є громадянським обов’язком і краще його виконання не уникати.

Також офіцер розповідає, що серед тих, хто першою партією відправився у війська, немає призовників, які б ховалися за відстрочкою. Сто відсотків цієї команди — молодь віком від 18 до 22 років. Усі вони поїхали служити до Збройних Сил України: двох частин у столиці, окремого полку Президента України та окремої бригади охорони Генерального штабу, а також до однієї з військових частин Кропивницького гарнізону.

Є серед призовників і один син учасника АТО, і такі хлопці, у кого воювали чи продовжують боронити Україну в районі проведення ООС друзі та знайомі.

Проводжали земляків, які стали до лав захисників України напередодні їхнього професійного свята, представники органів місцевого самоврядування, батьки та близькі. Напутні слова хлопцям сказали заступниця голови Чернівецької ОДА Ірина Ісопенко, голова Чернівецької РДА Дмитро Козарійчук, міський голова м. Кіцмань Сергій Булега, обласний військовий комісар полковник Віталій Чурай, а також бабуся одного з призовників.

Урочисті заходи з нагоди відправлення до війська першої партії новобранців призову «Осінь-2021» відбувалися на збірному пункті у Кіцмані. Керівництво обласного ТЦК та СП подякувало місцевому керівництву та представникам відділу культури Кіцманської об’єднаної територіальної громади, які привітали призовників чудовими номерами художньої самодіяльності.

Журналіст АрміяInform поцікавився в обласному ТЦК та СП щодо епідеміологічної ситуації та стану здоров’я призовників. З цим, виявляється, також проблем не виникло: всі новобранці перед відправленням у війська протестовані, здебільшого двічі, а дехто навіть і тричі, включаючи експрес-тестування методом ІФА у день виїзду, що триває протягом 50 хвилин. Дехто з призовників навіть встиг зробити щеплення проти коронавірусної інфекції. Після прибуття до військових частин вакцинуватимуть і решту. Щодо співробітників ТЦК та СП Чернівецької області, то 100 % з них щеплення на сьогодні вже отримали.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор БПЛА, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Старший стрілець-оператор, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Кропивницький

Військова частина А7343

Начальник майстерні, військовослужбовець

від 21000 до 21000 грн

Миколаїв

Військова частина А1080

Зв’язківець, ІТ-фахівець

від 21000 до 121000 грн

Умань

81 окремий батальйон управління

Санітар, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ