ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Огляд новин ОВТ: ударно-розвідувальний БПЛА, нові палубні винищувачі та сучасна субмарина

Новини
Прочитаєте за: 8 хв. 2 Жовтня 2021, 9:17

Для всіх, хто цікавиться новинами озброєння та військової техніки іноземного виробництва, АрміяInform підготувала огляд найважливіших подій у цій сфері за останній тиждень. У цьому випуску також читайте про мобільні самохідні артилерійські установки, винищувачі п’ятого покоління та випробування гіперзвукової ракети.

У Південній Кореї спустили на воду третій підводний човен класу KSS-III

На верфі компанії Hyundai Heavy Industries в Ульсані спустили на воду дизель-електричний підводний човен (ДЕПЧ) «Шин Чхе Хо» класу KSS-III («Чанг Бого-3»). Він стане третьою субмариною в першій партії цього типу, призначеної для ВМС Південної Кореї.

Як повідомили у командуванні флоту, контракт на будівництво перших двох підводних човнів KSS-III у 2012 році отримала компанія Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering. Вартість угоди склала 1 560 000 000 доларів. А в 2016 році Hyundai Heavy Industries стала підрядником будівництва третього підводного човна.

Hyundai Heavy Industries приступила до виконання контракту в червні 2017 року. Закладка кіля підводного човна відбулася в квітні 2019 року. Її постачання ВМС Південної Кореї заплановано на 2024 рік.

У серпні цього року ВМС Південної Кореї прийняла на озброєння головний підводний човен класу KSS-III «Досан Ан Чан-хо». У вересні стало відомо про успішні запуски з її борту балістичних ракет.

Південнокорейський флот планує загалом отримати дев’ять підводних човнів KSS-III трьома партіями.

Підводна водотоннажність ДЕПЧ типу KSS-III першої партії сягає 3700 тонн, довжина корпусу – 83,5 метра, ширина – 9,6 метра. У надводному положенні субмарина розвиває швидкість до 12 вузлів, під водою – 20 вузлів. Дальність плавання – 10000 миль, автономність – 50 діб. Екіпаж – 50 осіб. Підводний човен оснащений шістьма 533-мм торпедними апаратами і установкою вертикального пуску крилатих ракет на шість чарунок.

Корпуси трьох субмарин KSS-III другої партії будуть більшими: водотоннажність зросте до 4000 тонн, а вертикальні пускові установки для крилатих ракет LIG Nex1 розширять до десяти чарунок. Також планується, що збільшиться місткість літій-іонних батарей південнокорейської розробки.

ВМС США почали отримувати сучасні палубні винищувачі F/A-18 Super Hornet Block III

Військово-морські сили США почали отримувати нові палубні винищувачі F/A-18 Super Hornet Block III. Як повідомляє командування ВМС США, перший винищувач уже надійшов на озброєння авіації флоту.

Концерн Boeing почав поставки винищувачів нової версії F/A-18 Super Hornet Block III. Усього в рамках контракту 2019 року ВМС США мають отримати 78 винищувачів цієї версії нової зборки.

Торік ВМС США вже отримали два таких літаки, які були використані для випробувань. Один був переданий в одномісній версії «E», другий – в двомісній «F».

F/A-18 Super Hornet версії Block III отримав планер із ресурсом десять тисяч льотних годин, кокпіт (кабіна екіпажа) з панорамним багатофункціональним сенсорним дисплеєм, удосконаленою системою управління озброєнням тощо. Загалом, йшлося про сім оновлень, два з яких засекречені.

Програма зі створення та обслуговування винищувачів Super Hornet розпочалася у 1995 році, була розрахована на 25 років і мала завершитися в 2020 році, коли на зміну F-18 мали б надійти винищувачі п’ятого покоління F-35.

Однак труднощі з розробкою F-35 і впровадженням його у флот привели до створення нової версії F-18 – F/A-18 XT (Advanced Super Hornet), що дістала в ВМС США назву F/A-18E/F Super Hornet Block-III .

У командуванні ВМС США ухвалили рішення про проведення модернізації всього наявного парку винищувачів Super Hornet до нової модифікації.

Чеська армія замовила 52 САУ «Цезар»

30 вересня 2021 року міністр оборони Чехії Любомир Метнар підписав контракт на придбання 52 самохідних артилерійських гармат CAESAR («Цезар») в повнопривідній версії (8×8). Про це повідомила пресслужба оборонного відомства. Завдяки цьому великому замовленню Чеська Республіка стає третім європейським клієнтом і сьомим користувачем CAESAR у світі. З понад 350 одиницями, замовленими у Франції й за кордоном, CAESAR є еталоном на ринку колісних артилерійських систем.

Обравши повнопривідну версію CAESAR (8×8), міноборони Чехії отримає артсистему, що ідеально підходить для ведення бою з високою інтенсивністю. З одного боку ця версія CAESAR несе 36 снарядів, що дає їй високу автономність боєприпасів, з іншого боку – поповнення запасів здійснюється з високою швидкістю (три хвилини у порівнянні з десятьма у повністю автоматизованих конкурентів). Завдяки малій масі CAESAR 8×8 має меншу витрату палива, ніж важкі гусеничні гаубиці, що є великою перевагою в бойових операціях з високою інтенсивністю, де маневреності матеріально-технічних засобів загрожує далекобійна артилерія.

Нарешті, CAESAR відомий своїми відмінними характеристиками артбатареї як під час стрільби, так і в відключеному стані. Ніколас Чамуссі, генеральний директор Nexter Group, високо оцінює рішення Чеської Республіки придбати «інноваційну, перевірену артилерійську систему, відому своєю високою надійністю. Після запуску програми TITUS у 2019 році це додаткове придбання є свідченням якості партнерства між Nexter і чеської оборонною промисловістю. Завдяки цьому новому успіху Nexter знову робить свій внесок у зміцнення європейської оборонно-промислової бази».

ВПС Ізраїлю поповнилися трьома новими винищувачами п’ятого покоління F-35I Adir

Військово-повітряні сили Ізраїлю поповнилися ще трьома новими винищувачами п’ятого покоління F-35I Adir. Про це повідомляється на офіційній сторінці Армії оборони Ізраїлю (АОІ) в Twitter.

Нові винищувачі прибули на авіабазу Неватім на півдні Ізраїлю 26 вересня. Всі вони увійдуть до складу 116-ї ескадрильї Lions of the South (Леви Півдня) і «зроблять свій внесок в місію із захисту неба Ізраїлю».

До речі, до цього часу на озброєнні ізраїльських ВПС перебувало дві ескадрильї винищувачів F-35I, замовлених у США, загальною кількістю 50 одиниць. У лютому поточного року уряд Ізраїлю погодив закупівлю третьої ескадрильї F-35I по лінії FMS. Загалом за новим контрактом ізраїльтяни отримають 25 нових винищувачів п’ятого покоління.

У квітні цього року ВПС Ізраїлю отримали три F-35, що також прибули на авіабазу Неватім, після чого повідомлень про прибуття нових літаків в Ізраїль не надходило. У червні шість F-35I ВПС Ізраїлю вперше в історії прибули на італійську авіабазу Амендола для участі в навчаннях НАТО Falcon Strike 21.

F-35I (Adir) – модифікація літака F-35A, розроблена спеціально для Ізраїлю. Ізраїльські фахівці встановлюють на придбані винищувачі Lockheed Martin F-35I Lightning II низку власних розробок в галузі авіоніки та озброєнь, тим самим адаптуючи їх під свої завдання.

США провели успішне випробування гіперзвукової ракети

Сполучені Штати Америки провели успішне випробування нової гіперзвукової ракети. Про це повідомило Агентство перспективних дослідницьких проєктів Міноборони США (DARPA).

Подробиці випробувань повністю не розкриваються. З офіційного повідомлення відомо, що нова гіперзвукова ракета розроблена корпорацією Raytheon у рамках програми HAWC (Hypersonic Air-Air Weapon Concept), на ній встановлений прямоточний повітряно-реактивний двигун Northrop Grummann, що працює на суміші вуглеводневого палива і повітря.

Випробування проводилися ще минулого тижня, ракета була запущена з літака. Раніше як носії HAWC розглядалися B-52H. Через певний час після відстикування від літака у ракети включився двигун. Підкреслюється, що швидкість ракети в п’ять разів перевищила швидкість звуку.

Як зазначають у командуванні ВПС США, завдання випробувань, а саме: інтеграція ракети, відпрацювання запуску і безпечного відстикування від літака, а також запуск двигунів і крейсерський політ – досягнуті. Випробування визнані успішними.

Над програмою створення гіперзвукової авіаційної ракети Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) спільно працюють ВПС США і Агентство перспективних оборонних досліджень міністерства оборони США (DARPA). Передбачається, що нова гіперзвукова ракета використовуватиметься як бомбардувальниками B-1В і B-52, так і винищувачами, включаючи F-35. У тендері на створення нового боєприпасу беруть участь Raytheon і Lockheed Martin.

 

На авіавиставці в Чжухаї представили новий китайський безпілотник

На міжнародному авіасалоні в місті Чжухай Китай уперше презентував свій новий двомоторний безпілотник CH-6 (Caihong-6 або Rainbow-6). Розробники з Китайського науково-дослідного інституту аерокосмічних і аеродинамічних технологій позиціюють БПЛА як «великий, висотний, високошвидкісний, багатоцільовий ударно-розвідувальний безпілотний авіаційний комплекс».

Як повідомляє американське видання The Drive, безпілотник має звичайну аеродинамічну компоновку і нагадує БПЛА Caihong 5, але має зовсім інше хвостове оперення, що являє собою Т-подібний однокільовий хвіст із двома реактивними двигунами. Крім того, закінцівки крил БПЛА роздвоєні, зігнуті в різні боки.

Безпілотник випускатиметься в двох версіях – розвідувальній та ударній. Заявлені характеристики, згідно з публікаціями в китайській пресі: макс. злітна маса – 7,8 тонни, макс. навантаження (розвідувальний/ударний) – 300/2000 кг, запас палива – 3,42/1,72 тонни, перебування в повітрі – 20/8 годин, дальність польоту – 12000/4500 км.

Загальна довжина – 15 метрів, розмах крил – 20,5 метра, висота – 5 метрів, макс. швидкість – 800 км/год, крейсерська – 500 км/год, практична стеля – 10000 – 12000 метрів.

Може нести різне навантаження, починаючи від розвідувальної апаратури різного типу й закінчуючи високоточною зброєю.

Підготував Сергій Воронков

Читайте нас у Facebook
На фронті — 104 бойові зіткнення, на Авдіївському напрямку відбито 27 атак противника

На фронті — 104 бойові зіткнення, на Авдіївському напрямку відбито 27 атак противника

Протягом минулої доби відбулося 104 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 13 ракетних та 56 авіаційних ударів, здійснив 105 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

«Напиши, щоб долучалися люди. Що наші сили не вічні. Щоб поважали військових»: репортаж АрміяInform зі стабпункту на фронті

«Напиши, щоб долучалися люди. Що наші сили не вічні. Щоб поважали військових»: репортаж АрміяInform зі стабпункту на фронті

Рік тому під час відпрацювання на навчаннях зв’язки «кейсевак — медевак — стабілізаційний пункт» у новій бригаді ми з побратимом прагнули показати, як це відбувалося на нашому досвіді.

Додаткові 70 тисяч для військових. Хто та коли зможе отримати нову виплату

Додаткові 70 тисяч для військових. Хто та коли зможе отримати нову виплату

Кабінет Міністрів затвердив додаткову фінансову винагороду військовим у розмірі 70 тисяч гривень. Ця виплата може застосовуватися вже з цього місяця.

Україна задає тон у війні дронів: експерт розповів АрміяInform про сильні та слабкі сторони

Україна задає тон у війні дронів: експерт розповів АрміяInform про сильні та слабкі сторони

Українські дрони мають перевагу над ворожими, зокрема, завдяки новаторським технологічним рішенням.

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Фельдшер, військовослужбовець

від 24000 до 124000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО

Офіцер групи психологічного супроводу та відновлення

від 25000 до 25000 грн

Київ

131 окремий батальйон 112 ОБр Сил ТрО

Лікар-травматолог

від 21000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Кухар

від 20000 до 20000 грн

Одеса

ВМС ЗС України

Діловод, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ