ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Не кожен чоловік – захисник України, не кожен захисник – чоловік!», або Чи варто вітати хлопчиків з Днем захисників та захисниць

Blogger pool
Прочитаєте за: 5 хв. 13 Жовтня 2021, 13:33

Відтоді як в Україні було скасовано радянське 23 лютого, на свято чоловіків намагаються перетворити День захисників, а з цього року вже і захисниць України. Так, напередодні 14 жовтня торгові мережі пропонують акційні товари для представників сильної статі, в деяких дитячих закладах освіти – шкільних і дошкільних, батьки закуповують подарунки хлопчикам. І коли інша частина суспільства намагається довести їм, що це свято не має стосунку до статі та і до дітей взагалі, ті відповідають, що 14 жовтня святкують й День козацтва. А українські хлопчики – це ж точно козаки! І, зрештою, коли ще їх вітати, щоб ті не образились, адже дівчата мають своє жіноче свято – їх обдаровують 8 березня.

Чи доречно вітати хлопчиків на Свято захисників і захисниць, авторка матеріалу запитала жінок, які є або в майбутньому стануть мамами. Але, на відміну від багатьох інших представниць жіночої статі, кожна з них свого часу взяла до рук зброю та на рівні з чоловіками виборювала право України на незалежність та європейське майбутнє. Ці жінки є ветеранками російсько-української війни.

Васіліса Мазурчук (Трофимович), протягом 2014−2016 років брала участь в АТО у складі добробату «Донбас» та спецпідрозділу МВС «Дніпро-1».  Авторка книг «Любов на лінії вогню», «Казки Донбасу», співавтор книги «Добробати». Виховує доньку Алісу.

Стосовно вітання дітей – єдина парадигма. Це не хтось має вітати дітей, а діти мають вітати захисників. І захисниць. А коли після закінчення школи вони захочуть надбати таку соціальну роль як захист державності − тоді їх привітають. І, звісно, ми підтримуємо такий їхній вибір. Але він має бути свідомим. І у свідомому віці. Привітати хлопця з Днем захисників – це приблизно те саме, що вітати 8-річну дівчинку з Днем матері, − говорить жінка.

Анна Ладєєва, підполковник медичної служби, магістр медицини за спеціальністю «терапія», заступник начальника Центру обробки інформації з медичного забезпечення НВМКЦ «ГВКГ», учасниця АТО/ООС:

У головах деяких людей досі є такий собі перекіс з часів радянщини –вітати хлопців як майбутніх воїнів. Але влітку набув чинності закон, відповідно до якого свято 14 жовтня тепер називається «День захисників і захисниць України». Отже, тепер у дитячих колективах батьки повинні й дівчат теж вітати як майбутніх захисниць? Але де гарантія, що ця конкретна дівчинка 5 або 7 років захоче взяти до рук зброю, де гарантія, що її одноліток-хлопець не буде мати проблем зі здоров’ям, які не дозволять йому проходити службу в ЗСУ? Як на мене, це виключно свято тих, хто захищав та захищає Україну – тих, хто нині перебуває на передовій, тих, хто відновлює здоров’я у військових шпиталях.

Євгенія Черненко, діюча військовослужбовиця ЗСУ, морпіх:

Є день чоловіків у листопаді. Є День батька і День сина – у  червні та листопаді. А є 14 жовтня. Не день чоловіків. Не день ветеранів. Це – день пам’яті – день студентів, що жили в палатках на граніті в далекому 1991, день тих, хто голосував за незалежність і створював заново державність, тих, хто свого часу вийшов на центральну площу свого міста… День тієї бабусі, що морозним січнем принесла пиріжки з картоплею і дуже вибачалася, що їх так мало – картопля скінчилася. Це день тих чоловіків і жінок, що восьмий рік поспіль плетуть, шиють, збирають, сушать, варять, пакують і возять посилки на передову, ремонтують, виготовляють… День тих, хто в найгарячіший час не зрадив Присязі, тих, хто трохи більше ніж сім років тому просто встав та пішов у невідомість для того, щоб інші могли спокійно спати. Це день всіх, хто захищає країну – зі зброєю чи зі скальпелем, тримаючи в руках кермо чи карту – кожен лишає свій слід… Чи вітати хлопчиків? Так, вітати. Якщо ці хлопчики вже встигли зробити щось для своєї країни…

Валерія Карпиленко, офіцер запасу, учасниця АТО/ООС протягом 2016−2020 років, письменниця, авторка книги «Квіти і зброя»:

Читаю у стрічці  в соціальних мережах, що по всій країні, зокрема в нашому місті, у деяких школах збираються вітати хлопчиків з Днем захисників і захисниць. Мовляв,  має ж бути свято для хлопчиків. Так, ніби в дітей мало свят (той же День Миколая, дні синів і дочок, у кожного – також Дні народження…). Як на мене, достойно відсвяткувати 14 жовтня у школах – зробити листівки, до прикладу, для наших захисників і захисниць. Ну і я вже мовчу про привітання на роботі чоловіків, які до захисту країни відношення не мають.Тож, коли виникає бажання привітати представників чоловічої статі, будь то хлопчик чи колега на роботі, пам’ятаємо – не кожен чоловік – захисник України, не кожен Захисник – чоловік!

Але як зробити, щоб День захисників та захисниць закарбувався в головах дітей та молоді як дата, про яку треба пам’ятати? Усі опитані авторкою ветеранки підтримали ідею провести в школах уроки мужності, запросити тих, хто має за плечима бойовий шлях та зможе розповісти про нього. Можна підписати листівки для захисників і захисниць, які нині перебувають на передовій, або для тих, хто відновлює здоров’я у військових медичних закладах, та передати їх через волонтерів. Так ми навчимо наступні покоління пам’ятати та шанувати тих, завдяки кому «руський мир» не поширився Україною, несучи розруху, біль і смерть, завдяки кому Україна тримає курс на євроінтеграцію…

Читайте також: У Маріуполі ветерани вручили відзнаку «Багряний Хрест» тим, хто не втомився від війни

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Сьогодні дефіциту електроенергії в Україні не прогнозується

Сьогодні дефіциту електроенергії в Україні не прогнозується

На поточну добу залучення аварійної допомоги з-за кордону не планується, обмежень для побутових та промислових споживачів (крім Харківщини та Кривого Рогу) не буде.

Міноборони України виграло в Верховному Суді у постачальника

Міноборони України виграло в Верховному Суді у постачальника

Верховний Суд підтвердив безпідставність та необґрунтованість позовних вимог комерційного товариства до Міноборони України про внесення змін до державного контракту в частині продовження строку поставки малого броньованого артилерійського катеру вартістю 209 млн грн.  

За добу внаслідок російських обстрілів 2 дітей загинуло і 2 поранено

За добу внаслідок російських обстрілів 2 дітей загинуло і 2 поранено

Всього внаслідок збройної агресії рф в Україні загинули 545 дітей.

Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Ракетний удар, який нанесено вчора по Одещині зруйнував місткості з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки.

За минулу добу росіяни обстріляли 10 областей України

За минулу добу росіяни обстріляли 10 областей України

Усього були атаковані 97 населених пунктів та 83 об'єкти інфраструктури.

Культурний десант: Миколай Сєрга розповів АрміяInform про творчість, що зцілює поранені душі

Культурний десант: Миколай Сєрга розповів АрміяInform про творчість, що зцілює поранені душі

Від самого початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну українців охопила хвиля як новітніх розробок та технологій на фронті, так і колосального прориву в культурі.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 20000 до 130000 грн

Київ

67 ОМБр ДУК

Радіотелефоніст, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Херсон

126 ОБр Сил ТрО

Стрілець, помічник гранатометника в ЗСУ

від 50000 до 150000 грн

Київ, Київська область

Заступник командира роти

від 27000 до 31000 грн

Ковель

Військова частина А4825

Номер обслуги, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Старший оператор, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ