ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

150 років з дня народження видатного українського богатиря Івана Піддубного

Історія
Прочитаєте за: 7 хв. 8 Жовтня 2021, 14:58

8 жовтня 1871 року на Полтавщині в с. Красенівка (нині — Черкаська область) народився Іван Піддубний, спортсмен, борець, чемпіон чемпіонів, який у 76 років міг легко зігнути підкову та сплести цвяхи.

Світова слава до Піддубного прийшла після перемоги на чемпіонаті світу в Парижі 1905 року. Тут він був проголошений чемпіоном світу серед професіоналів.

Іван Піддубний писав із труднощами, розділовими знаками, крім крапок, нехтував. Та успіх і визнання породили в ньому пиху. Людині, яку не вважав рівнею собі, міг «по-панськи» подати для потиску два пальці. Улюбленим жартом було дати потримати комусь свою тростину — а вона важила близько 19 кг. Коли хтось із несподіванки її втримував, борець дуже веселився.

На запитання, чи знає він когось сильнішого від себе, відповідав: «У боротьбі — ні! А в житті мій батько набагато сильніший був від мене».

Та пихатість не заважала йому завжди боротися чесно. Ніколи не програвав поєдинків за гроші — у піддавки.

— Я не баба, ні під кого не ляжу, — відповідав на такі пропозиції.

У повсякденному житті був спокійним, але, виходячи на борцівський килим, ставав схожим на звіра. Своїх супротивників кидав з такою силою, що ті непритомніли.

«Днями боролися Піддубний і німець Абс, — писала, приміром, газета «Русское слово» в серпні 1904-го про один з борцівських поєдинків, що відбувся в Москві в саду «Акваріум». — Боротьба йшла затята. Супротивники в боротьбі налітали на рампу, на задню завісу, ламали куліси. Дійшло до справжньої жорстокості. На кінець, після 37-хвилинної безрезультатної боротьби, Піддубний і Абс опинилися за кулісами. Судді дали дзвінок. Борці вже нічого не чули. Піддубний схопив Абса, виніс його на одній руці на сцену і зі всієї сили кинув головою на підлогу. За кулісами роздався істеричний крик дружини Абса. Абс лежав непритомний. Дали завісу. Публіка кричала: «Абс! Покажіть Абса! Що сталося з Абсом?» Переполох у публіці тривав хвилин десять. Нарешті відкрилася завіса, і на сцені для заспокоєння публіки з’явився Абс, який прийшов до тями».

— Чи є на землі хто-небудь, хто вас може здолати? — часто запитували в Піддубного.

— Є, — зітхав борець. — Жінки! Все життя мене, дурня, зі шляху збивали.

Уперше він закохався в 17 років у дівчину зі свого села. Вона походила з заможного роду, тож її батьки не захотіли віддавати свою дочку за бідняка. Нібито саме тому хлопець подався із села на заробітки до Севастополя. Уже виступаючи в цирку, він закохується в мініатюрну гімнастку Марію Дозморову. Однак під час гастролей цирку в Тифлісі 1903-го вона зірвалася з канату й розбилася. Іван Максимович дуже болісно переніс втрату коханої, навіть збирався покінчити зі своїми цирковими виступами й повернутися до села.

У сорок років він вчергове закохується, цього разу в жінку з дворянської родини — Ніну Квітко-Фоменко. 1910 року одружилися, Піддубний полишив боротьбу й вирішив присвятити своє життя родині. Оселяється з дружиною в селі Богодухівка на Полтавщині. Купує 120 десятин землі, будує млин і починає хазяйнувати. Але господар з нього не вдався, справа прогоріла. Через три роки, щоб заробити трохи грошей, Піддубний повертається у спорт. Ніну залишає вдома, а сам їде на чергові гастролі. 1920-го під час виступів в Одесі отримує звістку, що дружина втекла з молодим денікінським офіцером до Франції. Із собою прихопила всі чоловікові медалі за борцівські перемоги.

Не минуло й пів року, як Ніна прислала листа. «Прости! — писала. — На колінах пройду весь шлях до тебе, Ванєчка». Однак Піддубний не вибачив дружині зради. А через два роки зустрів своє останнє кохання — Марію, матір борця Івана Машошина. Познайомився з нею під час гастролей у Ростові-на-Дону.

1927 року вони одружилися й оселилися в Єйську на Кубані. Спільних дітей не мали.

Усе життя борець намагався сторонитися політики. Після більшовицького перевороту в Росії Піддубний не пристав до жодної зі сторін. Далі їздив містами з показовими виступами. Не втримався, коли в Радянському Союзі в 1932-1933 роках проходила перша паспортизація. У його паспорті прізвище написали «Поддубный», а у графі національність — «русский». Запротестував: звернувся в місцеве відділення міліції, щоб правильно написали прізвище — «Піддубний», а у графі національність указали «українець». Відмовили. Тоді Іван Максимович виправив усе в паспорті власноруч. Згодом про це хтось доніс. 1937 року Піддубного доправили до Ростова-на-Дону в управління НКВС. Звинувачення: «антирадянська агітація та український націоналізм». На допитах його пекли паяльником. На тілі від цих тортур до кінця життя залишилися рубці. Уже згодом, коли хтось запитував, звідки вони, відповідав:

— Це колись так мене вчили в НКВС «ленізму», — так вимовляв слово «ленінізм». — За мову й за паспорт. Усе витерпів у чортів у пеклі — я ж чемпіоном світу був, а не тюлькою на двох ногах. Але ж болячок назбирав там, хай їм грець.

Просидів у НКВС декілька тижнів. Відпустили. Офіційно — за браком доказів. Та є думка, що за борця заступився хтось із високопосадовців.

Перед приходом німців до Єйська в серпні 1942-го Піддубний не виїхав з міста. Коли запитували, чому не евакуйовується, відповідав:

— Куди тікати? Помирати скоро.

Гітлерівці запропонували йому виїхати до Німеччини і тренувати там борців. Відмовився. Окупанти поважали Піддубного так, що навіть дозволили носити орден Трудового Червоного Прапора. На місцевому м’ясокомбінаті видавали по 5 кг м’яса на місяць. Працював Піддубний у більярдній. Старожили Єйська згадували, як звідти викидав за комір п’яних німців. Але їм це подобалося. Вони захоплювалися його силою.

Після війни Піддубного знову арештували — за співпрацю з німцями. Та невдовзі відпустили. Знову за браком доказів. Останні роки Іван Максимович доживав у нужді. Постійно скаржився, що не вистачає хліба. У перші повоєнні роки його видавали за картками — 500 г на людину на день. А Піддубний міг розрізати навпіл буханку, намастити маслом і з’їсти.

— Невже мене не можуть прикріпити до якоїсь військової частини, до їдальні?

Щоб вижити, змушений був міняти свої медалі на хліб.

Мав трьох братів і трьох сестер.

Іван Піддубний народився у селянській родині. Був первістком. Батько Максим мав невеличке господарство. Згодом у родині Піддубних народилося ще троє хлопців і троє дівчат. Від предків по батьківській лінії Іван успадкував богатирську силу. Від матері Ганни, яка гарно співала, — музикальний слух. У дитинстві щонеділі й на свята співав у церковному хорі.

1906 — перемагає у двох чемпіонатах світу — в Парижі та Мілані. На змаганнях у Парижі Руаль де Буше підкупив бандитів, щоб ті вбили Піддубного, але Іван під час нападу розкидав їх. 1907-го у Відні став чемпіоном світу вчетверте. 1908-го й 1909 року в Парижі та Франкфурті ще двічі виборов звання найсильнішого. Доти шість разів поспіль чемпіоном світу не ставав ніхто. За кар’єру Піддубний побував у 14 країнах світу.

1922 — працює в московському держцирку, потім — у петроградському. Виступає в багатьох міжнародних турнірах. 1924-го на гастролях у Німеччині перемагає всіх тамтешніх борців.

1925 — отримує дозвіл на поїздку до США на показові гастролі. Перемагає в міжнародному чемпіонаті в Нью-Йорку, згодом — у Чикаго, Філадельфії, Лос-Анджелесі, Сан-Франциско, ще кількох американських містах. Наприкінці гастролей зустрічається в Нью-Йорку з чемпіоном світу з вільної боротьби Джо Стечером, якому судді, підтасувавши результат, віддали перемогу за очками. За виступи у США Піддубний заробив солідну суму грошей. Однак організатори гастролей не віддали їх, бо відмовився прийняти американське громадянство. 1927-го повертається з США в потертому піджаку, лише з чайником. Купує будинок у містечку Єйськ на Кубані, нині райцентр Краснодарського краю Росії, і перебирається туди жити.

1939 — Піддубному присвоїли звання заслуженого артиста республіки та нагородили орденом Трудового Червоного прапора. 1941-го в Тульському цирку відбувся прощальний виступ 70-річного атлета. 1945 року він стає «Заслуженим майстром спорту».

1947 — об’їжджає весь СРСР із програмою «50 років на арені цирку». У 76 — під час виступів легко гне підкову, сплітає цвяхи.

1949, 8 серпня — о шостій ранку помер від інфаркту у себе вдома в Єйську. Похований у місцевому Загородньому парку. 1955-го на могилі борця встановили пам’ятник, а за 10 років парку надали ім’я Івана Піддубного.

Підготував Олександр Колесник

Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Майстер з ремонту та обслуговування безпілотних літальних апаратів

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Інструктор-викладач у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Льотчик-штурман вертольоту екіпажу

від 50000 до 50000 грн

Ужгород

Харківська окрема авіаційна ескадрилья

Артилерист

від 21000 до 121000 грн

Святогірськ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Оператор взводу зв’язку

від 25000 до 40000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Радіотелефоніст-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Суми

Косівський РТЦК та СП