ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Україна – США: ближчими у питаннях оборони ми ще не були

Blogger pool
Прочитаєте за: 4 хв. 4 Вересня 2021, 10:59

Генерал-майор у відставці Петро Гаращук, перший заступник Голови Громадської ради при Міністерстві оборони України

Розвідників та аналітиків колишніх не буває. З професійної точки зору з цікавістю спостерігав за візитом Президента Зеленського до США і звернув увагу на кілька маркерів у досягнутих домовленостях і підписаних документах. З США ми настільки близькими у питаннях оборони ще не були і нарешті почали відходити від декларативних і дружніх заяв до практичних заходів у рамках спільної безпеки та оборони.

Для звичайної людини пункт Рамкової угоди «забезпечення дієвого партнерства між розвідувальними спільнотами України та США з метою підтримки планування та проведення операцій» може сказати небагато. А для мене – це цілий світ ексклюзивної інформації. Ми будемо обмінюватися даними, ми будемо працювати разом. Наша розвідка піднімається на новий щабель в питаннях  спільних інтересів України та США щодо забезпечення регіональної та світової безпеки та протистояти агресивній політиці та діям Російської Федерації (Рамкова угода між Міністерством оборони України та Міністерством оборони США щодо стратегічних основ оборонного партнерства. – Авт.).

Якщо пройтися іншими пунктами, то роблю висновок, що ми отримали угоду, яка дає Україна карт-бланш в інтересах протидії російській агресії та відновлення територіальної цілісності, проведенні реформ у сфері оборони з метою набуття повноправного членства в  НАТО, доступу нашого ОПК до нових технологій та виходу на світові ринки. Ми не лише потерпаємо від збройної агресії та економічного тиску через порушення судноплавства в Азово-Чорноморському регіоні, а й кібератак. Американці допоможуть у створенні кібервійськ, які, сподіваюся, раз і назавжди поставлять крапку в питаннях кібербезпеки.

Зрозуміло, що Україна через імплементацію Рамкової угоди отримає дієві та ресурсні інструменти для створення могутніх та сучасних Збройних Сил взаємосумісних зі збройними силами держав-членів НАТО й з національними та євроатлантичними цінностями.

Другим знаковим документом у сфері оборони, що привертає увагу й стверджує Україну як високотехнологічну державу, є  Угода між урядом України та урядом Сполучених Штатів Америки про проєкти у сфері досліджень, розробок, випробувань і оцінки.

Віднині ми з американцями зможемо укладати контракти з реалізації спільних науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт, модернізовувати озброєння та військову техніку із залученням інвестицій американської сторони, проводити тестування ОВТ з використанням обладнання та технологій, відсутніх в Україні.

Я бачу тут перемогу України не лише в доступі до технологій, а й в економічній площині. Це можливість спрямувати воєнно-орієнтовані наукомісткі технології у цивільний сектор.

Мій висновок щодо третього документа з питань оборони – Україна залишається в елітному клубі космічних держав.

Не відкрию секрету, наша космічна галузь переживала не найкращі часи. Але США вірять в потенціал космічного співробітництва з нами та вважають Україну технологічно розвиненою. Це читається в положеннях Меморандуму про взаєморозуміння між Державним космічним агентством України та Міністерством оборони США щодо співпраці у сфері безпеки космічних польотів і надання послуг та інформації з космічної ситуаційної обізнаності.

Просто уявіть, ми з допомогою американських технологій зможемо ідентифікувати наявні космічні апарати у всіх доступних відкритих ресурсах і моделювати їхній орбітальний політ, досліджувати їхні функціональні можливості, формувати вітчизняний головний та часткові каталоги космічних об’єктів.

Результати візиту нашого Президента до США дуже втішні, ми отримали інструменти для зростання національної економіки та залучення до неї необхідних іноземних інвестицій.   Це дозволить нам тримати воєнну міць та розвивати стратегічне партнерство між нашими країнами в галузі безпеки і оборони. Це початок великої роботи!

Довідка:

Петро Гаращук – генерал-майор у відставці, військовий розвідник, дипломат, ексголова Громадської ради при Міністерстві оборони України, Заступник Голови Всеукраїнської громадської спілки «Всеукраїнський союз громадських об’єднань учасників бойових дій, антитерористичної операції, ветеранів військової служби та правоохоронних органів»

Петро Гаращук народився 7 червня 1950 року на Житомирщині.

Після школи вступив до Київського суворовського військового училища, яке закінчив у 1969 році. Згодом продовжив навчання у Київському вищому загальновійськовому командному училищі (закінчив у 1973 році ) та Військовій академії ім. Фрунзе (в 1984 році), в якій отримав спеціальність розвідника. У 1996 році закінчив Національну академію оборони України. Згодом здобув диплом магістра з державного та військового управління в Академії державного управління при Президентові України в 2010 році. Пізніше пройшов спеціальний курс Оборонного коледжу НАТО в Римі, протягом якого отримав знання з національної безпеки та державної оборони.

Після звільнення з військової служби Петро Гаращук активно зай­нявся громадською діяльністю. Є членом декількох громадських рад при Міністерстві оборони та Міністерстві закордонних справ України.

 

Читайте нас в Telegram
Данія виділяє 420 млн євро на відбудову та підтримку критичної інфраструктури України

Данія виділяє 420 млн євро на відбудову та підтримку критичної інфраструктури України

Україна та Данія уклали Меморандум про взаєморозуміння щодо довгострокової співпраці та відбудови України.

МЗС пояснило, як діятимуть обмеження на консульські послуги для чоловіків призовного віку

МЗС пояснило, як діятимуть обмеження на консульські послуги для чоловіків призовного віку

Міністерство закордонних справ відповіло на поширені питання щодо тимчасових обмежень у прийнятті нових заяв на надання консульських послуг.

Володимир Зеленський: Наше виробництво має щомісяця відчутніше доповнювати постачання зброї від партнерів

Володимир Зеленський: Наше виробництво має щомісяця відчутніше доповнювати постачання зброї від партнерів

Президент України Володимир Зеленський наголосив на необхідності збільшувати власне виробництво зброї на додачу до допомоги західних партнерів.

Міноборони створює єдину ефективну систему надання допомоги на основі стандартів НАТО  

Міноборони створює єдину ефективну систему надання допомоги на основі стандартів НАТО  

Про це заступниця Міністра оборони України Наталія Калмикова розповіла під час обговорення реформування системи допомоги при бойовій травмі.

ГУР отримав розвідувальні БПЛА майже на 60 мільйонів гривень

ГУР отримав розвідувальні БПЛА майже на 60 мільйонів гривень

Розвідники отримали комплекси безпілотників тактичного рівня EOS від одного з українських благодійних фондів.

Авіація Сил оборони завдала ударів по 15 районах зосередження противника

Авіація Сил оборони завдала ударів по 15 районах зосередження противника

Протягом доби авіація Сил оборони України завдала ударів по 15 районах зосередження особового складу противника.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Луцьк

Старобільський РТЦК та СП

Стрілець-снайпер

від 22000 до 120000 грн

Краматорськ

81 окрема аеромобільна Слобожанська бригада Десантно-штурмових військ Збройних Сил України

Фельдшер медичного пункту, військовослужбовець

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Пожежник

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Стрілець

від 20000 до 50000 грн

Полтава

Військова частина А7310

Психолог, діловод служби

від 21000 до 21000 грн

Житомир

Військова частина 3047 НГУ