ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Російський агітпроп: «Нацистська Україна не дотримується Мінських угод та… загрожує мирній Білорусі»

Прочитаєте за: 5 хв. 16 Вересня 2021, 13:00

Кремлівські ЗМІ продовжують поширювати побрехеньки про Україну — недружність путінського режиму нерідко просто зашкалює. Зокрема дезінформації, зібрані базою EUvsDisinfo (створена ЄС) цього тижня, розглядають нашу країну як нацистську, ворожу Росії, яка постійно порушує Мінські угоди про примирення на Донбасі, та… ще й загрожує мирній Білорусі. Якщо перші два наративи цілком традиційні для кремлівського агітпропу, то останній щось новеньке. Але про все по порядку.

«Українська влада нічого не зробила для виконання Мінських угод»

Про це сповіщає ria.ru та з готовністю підхоплюють інші інформаційні ресурси, підконтрольні Кремлю. Це повторювана деза путінського режиму, яка ставить за мету показати Україну такою, що блокує мирний процес на Донбасі, а отже, виступає основним джерелом війни.

Насправді перша стаття Мінських угод вимагає негайного припинення вогню, оскільки неможливо проводити мирний процес на тлі військових дій. Україна кілька разів оголошувала перемир’я з моменту початку війни на сході країни, і незаконні псевдореспубліки «ДНР» і «ЛНР» постійно його порушували. Про останнє перемир’я Україна оголосила в липні 2020 року, проте російські окупаційні війська порушували його чи не щодня. Крім цього, вони часто використовують цивільне населення як живий щит, обстрілюючи українські позиції з житлових районів, щоб звинуватити українські війська в можливих цивільних жертвах. Москва також незаконно постачає квазіреспублікам зброю. Це загальновідомий факт, хоча Росія прямо заперечує це через свої пропагандистські ЗМІ та у відповідь звинувачує Вашингтон у продажі зброї Києву. Ми цього не приховуємо, тому що військова допомога США Україні є законною та прозорою.

Москва постійно намагається видати себе посередником у мирному процесі з моменту його початку у 2014 році, але насправді вона лише перешкоджає йому. Ба більше, Росія не є «третьою стороною», оскільки вона визнана на міжнародному рівні як така, що бере участь у війні на Донбасі. Лідери G7, які зустрілися в Корнуолі 11–13 червня 2021 року, ухвалили комюніке, в якому зазначили: «Ми твердо дотримуємося думки, що Росія є стороною конфлікту на сході України, а не посередником».

Зрозуміло, що виступаючи із заявами про те, що Україна нічого не зробила для виконання Мінських угод, Москва та контрольовані нею квазіутворення, яких вона підтримує, лише затягують мирне врегулювання.

«Україна звеличує нацизм»

Аби дискредитувати Україну перед міжнародною спільнотою, російські пропагандисти не втомлюються повторювати ще одну побрехеньку, яка представляє нашу країну як нацистську. Так, підконтрольний Кремлю інфоресурс observateurcontinental.fr днями вибухнув новими звинуваченнями в бік українців: «Звеличення нацизму в усіх його формах давно стало «нормальною» тенденцією в національній політиці України. Це логічно випливає з головної ідеологічної доктрини української держави, яка розглядає Російську Федерацію як абсолютне зло і, отже, заклятого ворога». На переконання цих «чарівників пера», логіка української політики цілком вписується в сумнівну формулу, як морально, так і логічно: «ворог мого ворога —  мій друг». Більш конкретно у їхній хворобливій уяві це означає наступне: «Гітлерівські нацисти були ворогами Радянського Союзу та його правонаступниці Російської Федерації — ворога України. Тому гітлерівські нацисти —  друзі України».

Ось так, без зайвих премудростей: простенько і, на переконання кремлівських «диригентів», геніально. А чи віддзеркалює це реальність? Для них, вочевидь, це неважливо. Однак важливо для нас.

Насправді міф про нацистську Україну став наріжним каменем у прокремлівській дезінформації. Він з’явився під час протестів Євромайдану наприкінці 2013-го та на початку 2014 року, в результаті яких тодішній президент Віктор Янукович втік до Росії.

Автори нової байки геть не помічають, що закон, ухвалений в Україні у 2015 році, забороняє нацистську та комуністичну ідеології та символіки. Ультраправі групи існують в Україні, як і в будь-якій іншій країні, але вони мають незначний вплив на політику та суспільне життя. Ідея про те, що Україна стала нацистською, тому що вона проти Росії, і що СРСР/Росія —  єдина держава, яка є антифашистською, — це стара радянська «пісня», яка не відповідає реальності. Ба більше, у багатьох аспектах нинішні порушення прав у Росії та агресія путінського режиму дуже співставні з критеріями, встановленими Умберто Еко для визначення загальнолюдського фашизму.

Росія ненавидить Майдан, адже в результаті нього вона остаточно втратила вплив на Україну, яку звикла сприймати не інакше як свою колонію. Остання брехлива заява Кремля — черговий доказ несприйняття реальності: «Захід виділив 5 мільярдів доларів на підтримку державного перевороту в Україні». Ця деза стала доступною на шести арабських сайтах, які посилалися на російський Sputnik Arabic. Ну що ж, якщо в Кремлі втратили зв’язок із реальністю, то, можливо, не варто перешкоджати прогресу хвороби?

«Білорусь озброюється, тому що їй загрожує Україна»

І остання витівка російського агітпрому, яка, на наш погляд, заслуговує на увагу: «Білорусь купуватиме російські системи озброєння вартістю 1 мільярд доларів для протидії бойовим діям та провокаціям з боку України проти неї», — інформує підконтрольний Кремлю sputniknews.gr.

Це — новенька дезінформація, яка стверджує, що Україна готує змову проти Білорусі. Мовляв, ми разом з Польщею та країнами Балтії перетворилися на трамплін спеціальних операцій, спрямованих на дестабілізацію політичної та економічної ситуації в Білорусі. Такого роду повідомлення годиться суто для внутрішнього вжитку, втім, московські диригенти запустили його й назовні, як кажуть у Росії, «на авось»…

Насправді немає жодних доказів того, що Україна докладала будь-яких зусиль, щоб спровокувати Білорусь, або була частиною більш широкого плану її дестабілізації. Ці неправдиві звинувачення, ймовірно, використовує Кремль для обґрунтування рішення керівництва Білорусі закуповувати дорогу російську зброю, що вочевидь підтримає російський ВПК та амбіції вчорашньої метрополії, яка так прагне відродитися, ну хоча б за рахунок поступливості режиму Олександра Лукашенка.

…Коли переглядав російські фейки та прогнозував діяльність Кремля на майбутнє, зрозумів, що дезінформація для нього неминуча родова пляма і вона не зникне, як ранковий туман. Однак ця пропаганда не матиме бажаного для її творців впливу на погляди людей у світі, за умови перевірки фактів та використання достовірних джерел інформації.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Зброя і безпекова ситуація в Україні: Руслан Стефанчук провів зустріч з маршалком Сенату Польщі

Зброя і безпекова ситуація в Україні: Руслан Стефанчук провів зустріч з маршалком Сенату Польщі

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у Варшаві обговорив із маршалком Сенату Республіки Польща Малгожатою Кідавою-Блонською безпекову ситуацію і нагальні потреби України.

Сили оборони відбили атаку 14 FPV-дронів окупантів на Запорізькому напрямку

Сили оборони відбили атаку 14 FPV-дронів окупантів на Запорізькому напрямку

На Запорізькому напрямку прикордонники відбили декілька хвиль дронів окупантів.

З російської окупації вдалося врятувати ще двох підлітків

З російської окупації вдалося врятувати ще двох підлітків

На підконтрольну Україні територію повернули двох підлітків з тимчасово окупованої території Херсонщини, їм 17 і 16 років.

Перша група українських захисників вирушила до Берліна на безкоштовне інноваційне протезування

Перша група українських захисників вирушила до Берліна на безкоштовне інноваційне протезування

Сьогодні перших 13 українських захисників із ампутаційними пораненнями вирушили до військового шпиталю Берліна на встановлення сучасних інноваційних протезів.

Президент відзначив державними нагородами 226 військовослужбовців

Президент відзначив державними нагородами 226 військовослужбовців

Президент України Володимир Зеленський відзначив державними нагородами 226 захисників України.

Крім Patriot, Україні потрібні системи Samp/T, які здатні збивати балістику — Дмитро Кулеба

Крім Patriot, Україні потрібні системи Samp/T, які здатні збивати балістику — Дмитро Кулеба

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба перед зустріччю глав МЗС країн «Групи семи» наголосив на необхідності якнайшвидшого постачання додаткових систем ППО, зокрема Patriot та SAMP/T для захисту українців від російського терору.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій Кат С, військовослужбовець

Дніпро

93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр"

Навідник

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр

Стрілець – Військовослужбовець

від 20100 до 120000 грн

Біла Церква

Троїцький ТЦК та СП

Стрілець, помічник гранатометника

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр

Вакансія: механік-водій

від 20000 до 120000 грн

Липники, Львівська область

C Engineer

від 55000 до 130000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша