ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Огляд новин ОВТ: концепт БМП майбутнього, авіаносець нового покоління та високоточна ракета з лазерним самонаведенням

Лонгрід Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 8 хв. 4 Вересня 2021, 8:30

Для всіх, хто цікавиться новинами озброєння та військової техніки іноземного виробництва, АрміяInform підготувала огляд найважливіших подій у цій сфері за останній тиждень. У цьому випуску також читайте про ходові випробування сучасного есмінця, серійне виробництво бронетранспортерів та закупівлю американських військово-транспортних літаків.

Представлено концепт БМП майбутнього для армії США

Компанія American Rheinmetall Vehicles (ARV), що входить до складу німецького концерну Rheinmetall, продемонструвала комп’ютерне зображення  бойової броньованої машини, яку створюють за програмою OMFV.

Нині це одна з найважливіших програм Пентагону. Її мета – знайти заміну приблизно для 3800 бойових машин Bradley. Останню створили ще в другій половині 1970-х, вона вже не відповідає сучасним вимогам до такої техніки. Програма стартує з етапів цифрового проєктування, які триватимуть до початку 2023 року, розробку прототипів бронеавтомобілів заплановано на 2024-й, а державні випробування, які завершать цей процес, мають розпочатися на початку 2026-го.

Перспективна машина може отримати башту Lance 2.0 з 50-міліметровою гарматою ХМ913. Серед інших особливостей – високі рівні ситуаційної обізнаності та підвищений захист (на тлі старіших бойових машин такого класу).

Торік програму OMFV перезапустили, оскільки представлені до цього технічні вимоги виявилося важко виконати. А нещодавно стало відомо, що Сухопутні сили США вибрали п’ять пропозицій з цієї програми – General Dynamics Land Systems, BAE Systems, Rheinmetall, Oshkosh Defense та Point Blank Enterprises.

Завершилися ходові випробування 71-го есмінця класу «Арлі Берк»

Компанія Huntington Ingalls Industries успішно завершила ходові випробування нового есмінця «Френк Е. Петерсен-мол.» класу «Арлі Берк», призначеного для ВМС США. Як зазначає Navy Recognition, есмінець провів три доби в Мексиканській затоці, де, зокрема, виконав пуски ракет. Успішні заводські ходові випробування дозволяють перейти до приймальних випробувань, що передують поставці корабля замовнику.

«Френк Петерсен-мол.» стане 71-м есмінцем класу «Арлі Берк» в складі флоту Сполучених Штатів. Корабель названий на честь першого в історії пілота афро-американського походження, що став потім й першим темношкірим генералом в Корпусі морської піхоти США.

Есмінець заклали в лютому 2017 року, спустили на воду в липні 2018 року. «Френк Петерсен-мол.» входить в серію з дев’яти кораблів модифікованого проєкту Flight IIA Technology Insertion. Це подальший розвиток лінійки Flight IIA, в якій корпус кораблів збільшений до 155,29 метра за збереження колишньої максимальної ширини 20 метрів.

Одна з головних відмінностей від попередніх версій «Арлі Берк» – основна частина обладнання інтегрується в модулі до остаточного складання корабля. Для зниження радіолокаційної помітності вертолітні ангари виготовляють з композитних матеріалів. Упроваджена низка удосконалень для зручності екіпажу. Управління кораблем забезпечить бойова система «Іджіс» у версії Baseline 9. Також у цій серії апробуються деякі технічні новинки, розроблені для наступної серії есмінців Flight III.

Есмінець озброєний двома універсальними установками вертикального пуску Mk.41, розрахованими сумарно на 96 ракет (32 + 64). Це можуть бути крилаті «Томагавки», протичовнові RUM-139 VL-ASROC або зенітні SM-2. Крім того, в арсеналі корабля є 127-мм артустановка Mk.45, дві шестиствольні 20-мм зенітні артустановки Phalanx CIWS, чотири 12,7-мм кулемети, а також два 324-мм тритрубних торпедних апарати. На борту базуються два вертольоти SH-60 «Сі Гок».

Латвія придбає в Фінляндії понад 200 БТРів на 200 мільйонів євро

Фінське державне підприємство оборонної промисловості Patria підписало договір про продаж Латвії 200 бронемашин 6×6. Угоду підписали міністри оборони Антті Кайкконен та Артіс Пабрікс, а також президент і головний виконавчий директор Patria Еса Рауталінко. Як повідомили в міністерстві оборони Латвії, БТРи поставлятимуть упродовж 8 років.

Торік Фінляндія, Латвія і Patria домовилися про співпрацю у створенні спільної системи бронемашин. БТР, які зараз замовили, розроблені в рамках цієї програми співпраці. «Початок серійного виробництва бронемашини 6х6 – це важлива віха для нас. Ми віримо, що цей БТР зможе зацікавити й інші країни, які хочуть розвивати свої сухопутні сили», – зазначив з цього приводу виконавчий директор Patria Еса Рауталінко.

Зі свого боку президент бізнес-підрозділу Patria Land Юссі Ярвінена додав, що автомобіль Patria 6 × 6 – нова розробка, що поєднує в собі чудову мобільність на бездоріжжі та простоту використання. Тривалий життєвий цикл та зручність обслуговування роблять його експлуатацію дуже рентабельною. Він також забезпечує високу універсальність для відповідності майбутнім потребам.

Сума замовлення становить майже 200 млн євро, і перші бронемашини Національні збройні сили Латвії отримають вже в жовтні цього року, а до 2029-го будуть повністю оснащені, відповідно до їхніх потреб, броньованими транспортними засобами.

У США почалося будівництво четвертого авіаносця нового покоління

На верфі компанії Huntington Ingalls Industries в Ньюпорт-Ньюс відбулася церемонія нарізання першої сталі, яка дала старт будівництву четвертого американського атомного авіаносця нового покоління класу «Джеральд Форд». Як зазначає Navy Recognition, водночас корабель стане другим у серії, що побудований повністю з використанням цифрових креслень і процедур. Планується, що закладка кіля «Доріс Міллер» відбудеться у 2026 році, а ВМС США корабель передадуть у 2032-му.

Головний корабель «Джеральд Форд» заклали в листопаді 2009 року. Його передали американському флоту в травні 2017 року. Другий авіаносець цього типу – «Джон Ф. Кеннеді», заклали в серпні 2015-го, спустили на воду в грудні 2019-го. Поставка ВМС США запланована на 2022-й.

Нарізка сталі для побудови третього авіаносця «Ентерпрайз» відбулася в серпні 2017 року. Передача замовнику очікується в 2028-му.

Довжина льотної палуби нових авіаносців – 333 метри, максимальна ширина – 78 метрів. Оснащений двома ядерними реакторами корабель класу «Джеральд Форд» може розвивати швидкість понад 30 вузлів. Екіпаж – 508 офіцерів і 3789 моряків, а також близько 2600 осіб авіаційного персоналу.

Для власного захисту авіаносець озброєний зенітними ракетними комплексами – по дві установки RIM-162 ESSM і RIM-116 RAM, а також трьома зенітними арткомплексами Phalanx CIWS і чотирма 12,7-мм кулеметами. На авіаносці можуть розміститися до 90 літаків і вертольотів, а також винищувачі п’ятого покоління F-35.

Головна відмінність нових кораблів від авіаносців класу «Німіц» – використання електромагнітних катапульт EMALS. У порівнянні з традиційними паровими пристроями вони забезпечують більший імпульс поштовху при зниженні загальної маси пристрою. Електромагнітна катапульта дозволяє збільшити інтенсивність польотів авіації. Так, для кораблів типу «Джеральд Форд» вона заявлена ​​на рівні 160 літако-вильотів на день з можливістю пікових навантажень до 220 літако-вильотів. Можливості авіаносців класу «Німіц» обмежені 120 літако-вильотами щодня.

Туреччина розробила нову 122-мм ракету з можливістю лазерного самонаведення

 

Турецька компанія Roketsan розробила нову ракету з можливістю лазерного самонаведення під назвою TRLG-122, яка була вперше представлена ​​на Міжнародній оборонній виставці IDEF, що відбулася в серпні 2021 року.

Як повідомляє Army Recognition, TRLG-122 є вдосконаленою версією TRG-122, високоточної артилерійської ракети з високоточним наведенням, розробленої для забезпечення високої вогневої потужності по високоефективних надводних цілях на великих дистанціях. Ця ракета управляється супутниковою навігаційною системою, яка використовує або глобальну систему позиціювання (GPS), або глобальну навігаційну супутникову систему (GNSS).

122-мм ракета TRLG-122 компанії Roketsan була розроблена для забезпечення ефективної стрільби по пріоритетних цілях на дальностях 13-30 км, має високу точність враження цілі. У міру продовження робіт із перевірки конструкції Roketsan прагне до підписання контракту за проєктом ракети TRLG-122 упродовж року з подальшим її запуском в серійне виробництво. TRLG-12 управляється за допомогою інерційної навігаційної системи і напівактивного лазерного шукача.

Ракета TLRG-122 має діаметр 122 мм і вагу 76 кг. Вона оснащена осколково-фугасним снарядом зі сталевою кульовою бойовою частиною масою 13,5 кг. Він має точність менше ніж 2 м і може використовуватися для ураження артилерійських систем і систем ППО, радіолокаційних станцій, будівель або споруд, а також високопріоритетних цілей.

TLRG-122, яку можна транспортувати, зберігати і використовувати в стані готовності до стрільби, також полегшить процеси постачання і підготовки до використання в польових умовах.

Казахстан замовив два військово-транспортних літаки Airbus A400M

Група Airbus на початку вересня цього року повідомила про укладення контракту на поставку збройним силам Казахстану двох турбогвинтових військово-транспортних літаків А400М з чотирма двигунами. Поставка першого з них має відбутися в 2024 році.

Казахстан став дев’ятим замовником літака А400М. З урахуванням двох казахстанських літаків, загальний портфель замовлень на А400М досяг 176 літаків, з яких до теперішнього часу поставлені 104.

Раніше Казахстан придбав у групи Airbus дев’ять легких військово-транспортних літаків С295М з двома двигунами, вісім з яких отримали Сили повітряної оборони Казахстану в 2012-2017 роках, а ще один у виконанні С295W – Прикордонна служба Комітету національної безпеки Казахстану в 2020 році.

Одночасно з підписанням контракту на поставку Казахстану двох літаків А400М  Airbus повідомила також про підписання з казахстанською стороною Меморандуму про взаєморозуміння щодо співпраці в галузі обслуговування та капітального ремонту літаків А400М і С295 у Казахстані, а також про підписання угоди про перший етап у створенні в Казахстані місцевого центру технічного обслуговування літаків C295.

Підготував Сергій Воронков

Читайте нас у Facebook
У Середземному морі ворог збільшив кількість ракетоносіїв

У Середземному морі ворог збільшив кількість ракетоносіїв

Станом на ранок 20 квітня на бойовому чергуванні у Чорному та Азовському морі ворожі кораблі відсутні.

Війська росії атакували ракетами промислову інфраструктуру Запоріжжя

Війська росії атакували ракетами промислову інфраструктуру Запоріжжя

Сьогодні під ранок 20 квітня російські загарбники завдали ракетного удару по промисловій інфраструктурі Запоріжжя.

За добу на фронті — понад сотня боєзіткнень, противник атакує на шести напрямках

За добу на фронті — понад сотня боєзіткнень, противник атакує на шести напрямках

Протягом минулої доби відбулося 102 бойових зіткнення. Загалом ворог завдав 29 ракетних та 67 авіаційних ударів, здійснив 67 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Літак, 8 танків та 750 окупантів: статистика втрат рф за останню добу

Літак, 8 танків та 750 окупантів: статистика втрат рф за останню добу

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.04.24 орієнтовно становлять:

«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

18 квітня набуде чинності ухвалений закон про мобілізацію. Разом з багатьма нормами почнуть діяти і заходи впливу щодо тих, хто ухиляється від виконання конституційного обов’язку.

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир бойової машини

від 22000 до 122000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення

Водій

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Сержант-інструктор навчальної роти

від 25000 до 55000 грн

Раденськ, Херсонська область

Командир міномета, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Інспектор прикордонної служби

до 20100 грн

Житомир

Державна прикордонна служба України

Фельдшер, військовослужбовець

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328