ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Дайджест спростувань фейків та маніпуляцій, спрямованих проти Міноборони України, за період із 17 по 23 вересня

Армія і суспільство
Прочитаєте за: 5 хв. 27 Вересня 2021, 17:00

СПРОСТОВАНО

Кілька неправдивих закидів у бік Міноборони, що їх останнім часом було поширено в деяких медіа, не залишились поза увагою оборонного відомства.

Попри очікування чергової (тижневої) хвилі маніпуляцій з боку РФ, несподівана порція маніпулятивних тверджень, розрахованих на довірливого українського користувача ютуб, надійшла з акаунту відомого українського шоумена.

Різко переключившись з традиційно розважально-гуморного контенту своїх виступів, артист у своєму черговому ютуб-зверненні вирішив поринути в поточні справи …Міністерства оборони України.

У виступі під назвою «Три задачі для нового міністра оборони», телеведучий називає півторарічну роботу Андрія Тарана «провальною».

Як аргументацію цієї оцінки шоумен, серед іншого, стверджує про нібито зрив Державного оборонного замовлення («Зрив ДОЗ був 2020 році і він є у 2021 році»), про затримки виплат українським солдатам та офіцерам коштів на оздоровлення та, як їх назвав артист, «бойових» виплат (що насправді не відповідає дійсності, оскільки заборгованостей по них немає, а були затримки з  виплатами так званих оздоровчих, що вже вирішується підключеними до розв’язання проблеми парламентом та Кабміном), а також про минулу «холодну війну» між Міністром оборони та Головнокомандувачем ЗС України, яку після звільнення генерала Хомчака давно зведено нанівець.

Пройдемось по головних – сформульованих телеведучим у бік військового відомства закидах, а саме, про борги із соціальними виплатами військовим та про нібито невиконання Державних оборонних замовлень 2020 та 2021 років.

Щодо останньої зі згаданих тем. Заява телеведучого про зрив обох ДОЗів є неправдивою. Це підтверджують факти, що їх уважно збирає та архівує Міністерство оборони України.

Зокрема, за даними, що їх наприкінці 2020 року оприлюднив Андрій Таран, станом на 26 грудня 2020 року Міноборони виконало тогорічне державне оборонне замовлення на 99,5 %. В абсолютних цифрах це 21 мільярд 897,87 мільйона гривень укладених державних контрактів із 22 мільярдів 4,74 мільйона виділених державою на ці цілі.

Коментуючи у грудні 2020-го оборонні контракти, Міністр зазначив, що завдяки ДОЗ було збільшено обсяги закупівлі нового і модернізованого озброєння, військової техніки та виробів спеціального призначення.

Зокрема, за словами Андрія Тарана, що їх майже рік тому наводило управління преси та інформації Міноборони, у 2020 році вдалось забезпечити постачання озброєння та військової техніки на рівні 2019 року, а за деяким напрямами – йдеться про забезпечення боєприпасами, бронетанковою технікою та цифровими засобами зв’язку – навіть перевищити обсяги 2019 року.

Поки було виконано ДОЗ-2020, одночасно, у визначені терміни, був сформований  план Державного оборонного замовлення на 2021 рік. За оцінками експертів, план ДОЗ-2021 видався дуже змістовним та актуальним у контексті потреб українських Збройних Сил. Він охоплює і сферу, що нині має великий попит, застосування сучасних безпілотних літальних апаратів, і українські ракетні новації, і закупку військово-транспортних літаків вітчизняного виробництва, а також вкрай потрібне посилення бойових спроможностей ВМС України.

Зокрема, йдеться про придбання берегових ракетних комплексів РК-360МЦ «Нептун» (перший із них ми вже бачили 24 серпня), про закупку партії турецьких безпілотних авіаційних комплексів типу Bayraktar (перші залізні «птахи» вже прибули в Україну), про укладання контракту з ДП «Антонов» щодо виробництва та поетапної поставки Повітряним силам ЗС України трьох військово-транспортних літаків Ан-178 (контракт на їхнє замовлення було укладено у грудні 2020 року), а також про перспективні контракти щодо посилення ВМС британськими ракетними катерами та першим корветом турецького виробництва.

Попри маніпулятивний скепсис шоумена щодо нібито зриву ДОЗ, виконання зобов’язань ДОЗ-2021 з боку Міноборони, за словами заступника Міністра оборони України Олександра Носова, відбувається відповідно до графіків, планово та без зривів.

Якщо ж в окремих випадках і саме з вини контрагентів зривається якась поставка або не виконуються замовлення у визначені терміни, Міноборони, як зазначив високопосадовець, «в межах чинного законодавства намагається впливати на таких несумлінних постачальників і виробників».

Врешті, що у сухому залишку. За даними Олександра Носова, станом на 18 вересня Міністерство оборони України розмістило 84,5% від річного обсягу замовлень на виконання робіт, послуг, купівлю зразків озброєння і військової техніки Державного оборонного замовлення-2021.

«Міноборони укладає договори, контракти, авансує та своєчасно сплачує по взятих зобов’язаннях. Аби вийти на 100% показник виконання ДОЗ, є ще 3 місяці цього року для укладання контрактів (договорів)», – зазначив Олександр Носов, закликавши при цьому окремих політиків і представників медіасфери «припинити огульно і безпідставно звинувачувати оборонне відомство нібито у невиконанні ДОЗ».

Як бачимо, це повною мірою стосується й безпідставних та емоційних ютуб- нападок артиста, серед яких, до речі, й звинувачення щодо невиплат військовим соціальних виплат.

Тут є доцільним нагадати, що Міноборони вже неодноразово пояснювало причини утворення заборгованості та повідомляло про зобов’язання щодо її погашення найближчим часом.

Остаточну ясність в порушене у публічному просторі питання внесла заступник Міністра оборони України Ганна Маляр.

По-перше, вона звернула увагу на важливу деталь – заборгованість утворилась не з щомісячного грошового забезпечення та «бойових», а з інших додаткових обов’язкових виплат.

По-друге, заступник Міністра пояснила – чому саме виникла заборгованість. Виявилось, що під час ухвалення Державного бюджету на 2021 рік не були враховані кошти, необхідні для проведення у повному обсязі одноразових обов’язкових видів виплат, виплати додаткової винагороди, запровадженої 29 липня 2020 Постановою Кабміну України № 741, та інших передбачених законодавством додаткових виплат військовослужбовцям.

По-третє. За словами Ганни Маляр, наполеглива позиція Міністерства оборони і конструктивний підхід народних депутатів дозволили знайти розв’язання цього питання. Зокрема, до Верховної Ради шляхом депутатської ініціативи як невідкладний вже подано Проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо реалізації соціальних заходів та інфраструктурних проєктів».

«Цим законопроєктом передбачені видатки, зокрема і на покриття дефіциту в коштах на виплату грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України. Голосування відбудеться найближчим часом. Відтак вже у жовтні Міноборони отримає можливість якнайшвидше профінансувати всі передбачені законодавством види виплат військовослужбовцям у повному обсязі», – повідомила пані Маляр.

Завершуючи огляд поточних фейків, Міноборони України закликає читачів до інформаційної «гігієни», що базується на вживанні виключно перевіреної та правдивої інформації.

Читайте нас в Telegram
Реакція «узкого міра» на «плоский штопор» у виконанні Ту-22М3

Реакція «узкого міра» на «плоский штопор» у виконанні Ту-22М3

Вранці 19 квітня всі українці зраділи новині про перше знищення російського бомбардувальника Ту-22М3 зенітно-ракетними підрозділами Повітряних Сил ЗСУ та Головним управлінням розвідки МОУ.

Глава держави присвоїв звання Героя України головному сержанту Сергію Гвоздю

Глава держави присвоїв звання Героя України головному сержанту Сергію Гвоздю

Президент присвоїв звання Героя України та вручив орден «Золота Зірка» головному сержанту Сергію Гвоздю.

У Миколаєві затримали зрадника, який передавав фсб рф дані про дислокацію оборонних об’єктів

У Миколаєві затримали зрадника, який передавав фсб рф дані про дислокацію оборонних об’єктів

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримав ще один агент фсб, який збирав розвіддані про Сили оборони на Миколаївщині.

Президент відзначив військовослужбовців, які обороняють Часів Яр

Президент відзначив військовослужбовців, які обороняють Часів Яр

Президент України Володимир Зеленський відвідав один із командних пунктів 41-ї окремої механізованої бригади, яка обороняє Часів Яр, та особисто нагородив захисників.

Ракетний удар по Дніпру: кількість постраждалих зросла до 24 осіб, пошукові роботи тривають

Ракетний удар по Дніпру: кількість постраждалих зросла до 24 осіб, пошукові роботи тривають

Унаслідок російської ракетної атаки по Дніпру число постраждалих зросло до 24 людей.

На тлі ракетної атаки по Дніпру посол ЄС закликала негайно надати Україні більше ППО

На тлі ракетної атаки по Дніпру посол ЄС закликала негайно надати Україні більше ППО

Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова після масованої російської ракетної атаки на Дніпро заявила, що рф буде притягнута до відповідальності.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Фельдшер

Київ

Військова частина А7039

Артилерист/ка на САУ, БМ-21 (ЗСУ)

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 Батальйон ТрО

Водій

від 50000 до 130000 грн

Київ

210 окремий батальйон 120 ОБр Сил ТрО

Стрілець-санітар, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Вогнеметник

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО